Atlétikai vb

Érmes futó tiltakozott az orosz "meleg-törvény" ellen

  • VNA

A homoszexuálisok jogainak érdekében emelte fel hangját a férfi 800 méteres síkfutás friss világbajnoki ezüstérmese, az amerikai Nick Symmonds.

Speciális módját választotta az ünneplésnek a férfi 800 méteres síkfutás friss világbajnoki ezüstérmese, az amerikai Nick Symmonds, aki a moszkvai sikert meleg barátainak ajánlotta. "Mindegy, hogy hetero vagy éppen homoszexuális vagy, színes vagy éppen fehér a bőröd, mindannyiunkat ugyanolyan jogok illetnek meg. Ha az azonos jogokért való küzdelemben bármit is lehet tenni, akkor én azt meg fogom lépni. Még akkor is, ha itt esetleg börtönbe kerülök emiatt" - nyilatkozta a futó, aki az Oroszországban a közelmúltban bevezetett, a melegek jogait korlátozó törvény kapcsán tiltakozott.

Az orosz államelnök - az atlétikai világbajnokság megnyitóján is résztvevő - Vlagyimir Putyin által szignált törvény többek között olyan kitételeket is tartalmaz, amely szerint tilos kiskorúak jelenlétében pozitív módon beszélni a homoszexualitásról. A törvény kapcsán a nyugati világban több helyen is mozgalmak szerveződtek, amelyek extrém esetben a szocsi téli olimpia bojkottjának lehetőségét is felvetették. "Tiszteletben tartom az orosz államot, de nem értek egyet ezekkel a szabályokkal" - nyilatkozta Symmonds az R-Sport orosz hírügynökségnek. A 29 esztendős sportoló Twitter-oldalán sok dicséretet kapott a melegek jogai melletti kiállása után.

A világbajnokság csütörtöki napján a női magasugrás selejtezőjében csatlakozott Symmondshoz a svéd Emma Green Tregaro is, aki a melegjogi mozgalom szimbólumára utalva szivárvány színűre festette ki a körmeit. Ebben csatlakozott hozzá a svéd sprinter, Moa Hjelmer is, aki a női 200 méteres síkfutás előfutamában szerepelt.