Úszás

Hosszú Katinka sikere kritika a magyar edzőkre nézve

  • SzT

Barcelonai, eindhoveni és berlini úszóparádéjával Hosszú Katinka 150 ezer dollárt (33,7 millió forintot) keresett. A nemzetközi szövetség közel 220 ezer dollárt, azaz csaknem 50 millió forintot osztott szét a magyar úszók között. Az 1988-as szöuli olimpián 200 méter mellen aranyérmes Szabó József a hatharom.com-nak elmondta, éppen ideje, hogy díjazzák az úszókat.

Hosszú Katinka csodálatos teljesítményt nyújtott az elmúlt hetekben - fotó: AFP

Hosszú Katinka két vb-aranyat és egy bronzot nyert a barcelonai világbajnokságon, ezért 37 ezer dollárt kapott. Az ezt követő Világkupa-futamokon további 112 ezret gyűjtött össze. A magyar úszónő összesen majdnem 150 ezer dollárral (33,7 millió forint) gazdagodott. Szabó Joe-t nem lepte meg a 24 éves hölgy sikere.

Szabó József (úszó)
Született: 1969. március 10., Budapest
Legnagyobb sikerei: olimpiai bajnok (1988, 200 m mell), világbajnok (1986, 200 m mell), Európa-bajnok (1987, 200 m mell), tizenhétszeres magyar bajnok.

"Ez egy hosszú folyamat volt, és látszott, hogy Katkában benne van a jó eredmény - mondta Szabó Joe a hatharom.com-nak. - "Valami újítás biztos volt a felkészítésében, mert végig versenyezte az egész évet. Nem baj, hogy végre az úszok is részesülnek a pénzdíjakból, mert valójában nem igazán vannak megfizetve. A mostani összegek komoly hajtóerőt, motivációt jelenthetnek. Az én időmben az 1988-as olimpia után bevezették a rajtpénzt, 500 vagy 1000 dollárt kaptunk azért, mert megjelentünk egy versenyen, viszont ezen kívül a Nemzetközi Úszó Szövetség nem fizetett a helyezésekért. A magyar államtól 300 ezer forintot kaptam a világbajnoki aranyéremért. Végre fejlődött a helyzet, mert ma már a FINA az érmeket, a világ- és Európa-csúcsokat is külön díjazza."

Hosszú Katinka felkészítéséért párja, leendőbeli férje, az amerikai Shane Tusup felelt. Szabó József szerint korábban soha nem volt sikeres a családon belüli edző.

"Az eddigi tapasztalat azt mutatta, hogy családon belüli edzővel nem lehet sikert elérni - fogalmazott a 44 éves egykori úszó. - Több úszónak is az édesapja volt a trénere, és nem jöttek a várt eredmények. Ez talán az első igazán nagy siker. Jó, ez nem apa-fia kapcsolat, hanem egy másik viszony, de úgy tűnik, kiválóan működik. Fontos a lelki kapcsolat, de talán ennél is jelentősebb, hogy néhány hónapig az Egyesült Államokban készültek, ahol másfajta edzésmódszereket alkalmaztak. A táplálkozás például biztosan más volt, mert Katinka izomzata teljesen megváltozott. Egy deka felesleg zsírt nem látszott rajta. Semmiféle súlyt nem kellett pluszban cipelnie, mert az úszóknál 1-2 kiló felesleg is számít, hiszen annyival többet kell vinnie. Katkának nem kellett, és ez nagy előny volt. Ami talán nehézséget okozott a számára, hogy teljesen egyedül úszott az edzéseken. Hiába beszélünk egyéni sportágról, azt azért látnom kell, hogy ki hol tart, mennyire fáradt hozzám képest. Plusz a rivalizálás és a versenyhelyzet is hiányozhatott, de Katka bebizonyította, hogy így is lehet sikert elérni. Az úszásban megkülönböztetünk olimpia előtti és utáni világbajnokságot. Ez egy ötkarikás játékokat követő vb volt, többen is abbahagyták, megkezdődött a generációváltás. Ilyenkor jönnek elő azok, akiknek az olimpián nem sikerült, de most megmutathatják, hogy azért ők is tudnak. Katinka megmutatta, egyértelmű fölénnyel nyerte meg a 200 és a 400 vegyest Barcelonában. Hat számban indult, vagyis remekül bírta a sorozatterhelést."

Pénzdíjak, összesítés
Barcelona, úszó világbajnokság  
Hosszú Katinka 37,000 dollár
Gyurta Dániel 15,000 dollár
Cseh László 13,000 dollár
Jakabos Zsuzsanna 7,000 dollár
Kapás Boglárka 7,000 dollár
Verrasztó Dávid 2,000 dollár
   
Rövidpályás Világkupa, Eindhoven, Berlin  
Hosszú Katinka 112,333 dollár
Gyurta Dániel 20,000 dollár
Jakabos Zsuzsanna 3,500 dollár
Kis Gergő 1,000 dollár
Verrasztó Dávid 1,000 dollár
Verrasztó Evelyn 1,000 dollár

Szabó szerint némi kritika a magyar szakmára nézve, hogy Hosszú Katinka egy tengerentúli felkészülést követően ért el ekkora sikereket.

"Katka teljesítménye némi kritika a magyar edzőkre nézve, hiszen ők nem annyira figyelik a nemzetközi fejleményeket, nem nézik a változásokat - magyarázta Szabó. - Már az én időmben is titkoltuk, hogy mit csinálunk, milyen eredményeink vannak edzésen. A külföldi újságíróknak mindig mást mondtunk, mint ami valójában történt. A magyar edzők nem merik elmondani a szakmai titkaikat. Mindenki kitalálta magának, és nem szívesen adja át. Az úszás nagyon kezd hasonlítani az atlétikára, három-négy hónap felkészülést ugyanennyi versenyzés követ, vagyis versenyszerű edzéseken vesznek részt a sportolók. A tréningen persze soha nem lehet versenyhelyzetet produkálni."

Hosszú Katinka hat világcsúcsot úszott a rövidpályás Világkupa első két állomásán, 100 méter vegyesen például háromszor is rekordot döntött.

"A 100 méter vegyes speciális szám, hiszen lehetetlen 50 méteres medencében megrendezni, ezért a vegyesúszók a rendes felkészülés során ezen a számon soha nem úsznak - mondta Szabó Joe. - A világcsúcs is sokkal hátrébb van, mit kéne lennie. Azért könnyebb megdönteni a rekordot, mert a felkészítés 50 méteres medencében zajlik, de 25-ös medencében kell úszni. Jelzésértékű az eredmény, de láttunk már olyan rövidpályás győzteseket 200 méter vegyesen, akik a hosszú medencében ugyanezen a számon a döntőbe sem kerültek be. Sokat számít a forduló, mert akinek jól megy, az 25 méteren gyorsabb lehet."

Szabó szerint nincs mese, Hosszú Katinkának 2016-ban aranyéremmel kell hazatérnie a riói olimpiáról.

"Rióig uralnia kell a mezőnyt, mert egyelőre az olimpiai arany hiányzik a karrierjéből, és ez nagy hajtóerő - felelte Szabó. - Már két olimpián szerepelt, harmadikra sikerülnie kell."