NB I

18 ezres stadionja lesz a Videotonnak?

  • P. Kele János

Egy szintben fedett, futópálya nélküli stadiont kaphat a Videoton, a tervek létezését maga a miniszterelnök ismerte el. A konkrétum kevés, de szinte biztos, hogy növekszik majd a pálya befogadóképessége, igaz, egyelőre nem tudni, mikorra válhat valósággá az elképzelés.

A főlelátó elvileg marad, csak közelebb kerül a pályához

Orbán Viktor miniszterelnök egy hete, a Puskás Akadémia hivatalos honlapjának adott interjújában beszélt először nyíltan arról, hogy hamarosan tömeges stadion-felújítások kezdődhetnek az országban.

"A futballstadionok ügyben kezdjük utolérni a közép-európaiakat. És ha még hagynak bennünket egy-két évig dolgozni, akkor meg is fogjuk őket előzni. (...) A debreceniek jól állnak, a Fradi jól áll." - fogalmazott a politikus, majd azt is hozzátette, négy kivételezett létesítményt az MLSZ pénzügyi rendszerétől elkülönítetten akarnak rendbe hozni.

"Ez a Diósgyőr, a Mezőkövesd, a Videoton és a Szombathely. A látványtervek már léteznek. Szeretném, ha a kormány ezekről még a nyáron dönteni tudna, és már az idén elkezdődhetnének a munkálatok, miután az MLSZ-szel és az önkormányzatokkal megállapodtunk."

A konkrét látványtervek viszont azóta sem szivárogtak ki, sőt, Fehérváron például egyenesen tagadják is létezésüket. Szabó Gergő, a Videoton sajtófőnöke a hatharom.com megkeresésére elárulta, hosszú távú céljaik között valóban szerepel a stadion korszerűsítése és átépítése, de ezen túl jelenleg semmilyen konkrét tervvel nem rendelkeznek.

"Valóban, hosszú távon mindenképp szeretnénk felújítani a stadionunkat, de jelenleg semmilyen konkrét tervvel nem rendelkezünk, nem tárgyalunk senkivel. A stadion ráadásul a város tulajdona, és az önkormányzat üzemelteti, tehát önállóan nem is dönthetünk semmilyen kérdésben."

Egyes, a klubhoz közel álló forrásaink ugyanakkor tudni vélik, belső körökben már jó néhány informális egyeztetés zajlott a Vidi leendő otthonáról. Ezt az elméletet erősíti az is, hogy a miniszterelnök nem csupán elképzelésekről, hanem konkrét látványtervekről beszélt, és nem pusztán általánosságban, hanem szoros összefüggésben - többek között - a Videotonnal is.

A kiszivárgott értesülések szerint a jelenlegi főlelátó nagy vonalaiban maradna, csak kisebb, jellemzően a dizájnját érintő átalakításokon esne át. A szemben lévő és a TV-közvetítések során látszó földlelátót azonban alighanem egy az egyben elbontják majd, helyére egy, a főlelátóhoz hasonló, fedett rész kerülne, ugyanolyan VIP-szektorral, mint amilyen a főoldalon is található.

A jelenlegi stadion egyik legnagyobb hátránya a futópálya, ami miatt a szurkolók nem érzik magukat elég közel a játéktérhez. Ha hihetünk a pletykáknak, a pálya ezen része teljesen eltűnik majd, a kapuk mögötti részeket behozzák a játéktér közvetlen közelébe, a tábor így jóval közelebbről biztathatja majd a csapatot, mint korábban.

Az állítólagos tervek szerint a stadion egy szintben lesz fedett, és a körülötte lévő parkolót is jelentősen átalakítják, így jóval több autó befogadására lesz majd képes. A jelenleg 12 000 férőhelyes Sóstói Stadion az átalakítás végeztével 15-18 ezres kapacitásúra bővülhet, de pontos adatok nem szivárogtak ki, csak találgatni tudunk.

A székesfehérvári stadion átalakítására korábban már készültek részletes látványtervek: ha megkaptuk volna a 2012-es Eb rendezési jogát, 40 ezres pálya épült volna a városban. Értesüléseink szerint azonban az akkori tervek mára teljesen érvényüket vesztették, azokból az elkövetkezendő felújítás során semmit nem használnak majd fel a tervezők.

A korábbi látványtervek alapján 40 ezres stadion épült volna Székesfehérváron - Fotó: simonicsgabor.wordpress.com