Légiósaink

Szalai és Huszti góllal nyitott, Vargát dicsérik Middlesbrough-ban

Hétfő révén ismét körbenéztünk Európában, hogyan teljesítettek légiósaink a mögöttünk hagyott hétvégén. A Bundesliga nyitányán Szalai Ádám és Huszti Szabolcs is eredményes volt, Hollandiában pedig Németh Krisztián szerezte a Roda első gólját a szezonban.

ANGLIA

A Championshipben a Middlesbrough megszerezte első győzelmét, a 2. fordulóban a Charlton Athletic otthonában nyert 1-0-ra. Varga József végigjátszotta a meccset, sőt a Boro hivatalos honlapja a meccs emberének választotta a középpályást. Hétközben Vargáék meglepetésre kikaptak otthon a negyedik ligás Accrington Stanley ellen a Ligakupában (1-2). A magyar ütköző a 9. percben gólpasszt adott Lukas Jutkiewicznek, ám az Accrington fordítani tudott.

Varga gyorsan beilleszkedett a Boróba - Fotó: mfc.co.uk

A Bolton egyelőre nyeretlen, Bogdán Ádám csapata ismét ikszelt, ezúttal a Reading ellen szerzett  egy pontot, a magyar válogatott kapussal a gólvonalon (1-1). Kedden a Wanderers 3-1-re nyert a harmadosztályú Shrewsbury Town otthonában a Ligakupa 1. fordulójában, Bogdán padozott.

A Leicester City továbbjutott a Ligakupában a Wycombe Wanderers (IV.) ellen (2-1), a bajnokságban gól nélküli döntetlent játszott a Leeds Uniteddel. Futács Márkó egyik találkozón sem fért be a keretbe.

Szalai góllal debütált tétmeccsen - Fotó: schalke04.de

NÉMETORSZÁG

Magyar gólokról szólt a hétvége a Bundesligában: Szalai Ádámnak csereként beállva mindössze 14 perce volt szüksége, hogy megszerezze első gólját tétmeccsen a Schalke mezében. A gelsenkircheniek a válogatott csatár góljával mentettek pontot a Hamburg ellen a nyitómeccsen (3-3).

A Schalke hétfőn 2-0-ra nyert az alsóbb osztályú Nöttingen ellen a Német Kupában, Szalai kezdőként 65 percet kapott.

A Hannover 2-0-ra verte a vendég Wolfsburgot, a hazaik másik gólját Huszti Szabolcs lőtte.

A Bundesliga 2-ben továbbra is nyeretlen az Ingolstadt: a Hajnal Tamást foglalkoztató együttes hazai pályán 2-0-ra kikapott a Karlsruhétól. A középpályás végig a pályán volt, az Ingolstadt utolsó a tabellán. Az 1860 München 2-1-es győzelmet aratott a Fortuna Düsseldorf otthonában, Király Gáborral a kapuban, aki büntetőből kapott gólt.

A Borussia Dortmund második csapata 4-2-re legyőzte az Unterhaching gárdáját a 3. Ligában. Bajner Bálint végigjátszotta a találkozót a fekete-sárgáknál, a támadónak több veszélyes megmozdulása volt, gólt ezúttal nem szerzett. Az Osnabrück harmadik bajnokiját is megnyerte, a Darmstadt 98 pályáján diadalmaskodott 2-0-ra, Nagy Dánielt a 66. percben cserélték le.

HOLLANDIA

A Roda Németh Krisztián góljával szerzett vezetést, végül 2-0-ra nyert a Cambuur ellen a 2. fordulóban. A csatárt a 65. percben cserélték le, ő szerezte csapata első gólját a bajnokságban.

A Heerenveen 2-0-ra nyert a NAC Breda otthonában, Otigba Kenneth-el a védelemben. A hazaiaknál Babos Gábor és Bodor Boldizsár a cserék közt nézte végig a meccset. A Groningen 2-0-ra felülmúlta az Utrechtet, Adorján Krisztián nem volt a keretben.

EGYÉB BAJNOKSÁGOK

A Sion az ötödik fordulóban sem tudta kicsikarni első győzelmét a svájci Szuperligában, Vanczák Vilmosék 0-0-t értek el a Grasshoppers otthonában, a rutinos védő végig a pályán volt.

Belgiumban elszenvedte első vereségét a Genk, a Standard Liège nyert 2-0-ra a Cristal Arenában. A hazaiknál Köteles László őrizte a hálót. Az osztrák Bundesligában a Salzburg 4-1-re kiütötte a Grödiget Gulácsi Péterrel a soraiban, és négy kör után vezeti a tabellát. A Sturm Graz megszerezte második pontját, Szabics Imre a 73. percben állt be az Admira ellen (1-1). A Wacker Innsbruck szintén ikszelt (Wolfsberger, 1-1), Sáfár Szabolccsal a kapuban.

A lengyel Ekstraklasában három döntetlen után a Lech Poznan megszerezte első győzelmét. Lovrencsics Gergő gólpasszt jegyzett a Korona Kielce elleni első találatnál, a vége 2-0 lett. Norvégiában a Strömsgodset 2-2-es döntetlent játszott az éllovas Rosenborggal, és maradt a második helyen. Kovács Péter a 61. percben lépett pályára a Godsetben.

Az orosz másodosztályban Priskin Tamás klubja, az Alanyija Vlagyikavkaz gól nélküli döntetlenre végzett a Luch Vlagyivosztokkal, a válogatott csatár sérült. Dániában Vadócz Krisztián végigjátszotta a Odense Aalborg elleni bajnokiját, amely 0-0-val ért véget.

NEMZETKÖZI KUPÁK

A Red Bull Salzburg a hazai 1-1 után 3-1-re kikapott Isztambulban a Fenerbahcétól a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában. Gulácsiék - a portás védett a BL-ben is - a litván Žalgirisszel találkoznak az Európa Liga rájátszásában. Az Európa Liga 3. selejtezőkörében a Lech Poznan ugyan 2-1-re legyőzte otthon a Žalgirist, de több idegenben rúgott góllal a litván csapat jutott be a playoffba. Lovrencsics Gergő az 54. percben állt be a lengyelekhez. Szintén az EL-ben kettős vereséggel esett ki a Strömsgodset a cseh Jablonec ellenében, a hazai visszavágón Kovács Péter kezdőként 65 percet játszott.