Atlétika

Gay, Powell és Campbell-Brown négyéves eltiltást is kaphat

  • MTI

Kettő helyett ismét négyéves eltiltásra számíthatnak az első doppingvétséget elkövető atléták - döntött csütörtökön a szombaton kezdődő világbajnokság helyszínén, Moszkvában a nemzetközi szövetség (IAAF) kongresszusa.

A küldöttek elfogadták a vezetőség javaslatát, így újra érvénybe lép az 1991 és 1997 között már alkalmazott négyéves büntetés.

Az IAAF ezzel komoly nyomás alá helyezte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), amely november 12. és 15. között sorra kerülő johannesburgi konferenciáján dönt a januártól érvényes eltiltásokról.

Az atlétikát több doppingbotrány is megrázta a közelmúltban: lebukott a sprinter Tyson Gay, Asafa Powell és Veronica Campbell-Brown, Törökországban pedig 31 sportolót tiltottak el tiltott szerek használatáért.

Hat sportolót is doppinghasználaton értek az áprilisi, tiranai súlyemelő Európa-bajnokságon. A megbukottak mindegyikét két évre tiltotta el a versenyzéstől a sportág nemzetközi szövetsége, az IWF.

A négy ukrán és két román súlyemelőnél egyformán az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki a vizsgálatok.

Az érintettek leghíresebbje az ukrán Szvitlana Csernyavszka, aki Európa-bajnok lett Tiranában, míg a román Elena Andries bronzérmesként, utóbbi honfitársa, a korábbi kontinensgyőztes Martin Razvan pedig Eb-negyedikként zárt az albán fővárosban. Idén eddig tíz súlyemelő bukott meg a doppingellenőrzéseken.