Premier League

Bale-en és Suárezen kívül is van élet - álomtizenegy másképp

Miközben Wayne Rooney, Luis Suárez és Gareth Bale ügye uralja a szalagcímeket szerte a világon, a Monaco és a Manchester City ráadásul irdatlan összegeket költ új játékosokra, más klubok csendben teszik a dolgukat. Utánajártunk a kevésbé zajos, ám értékesnek tűnő igazolásoknak a Premier League-ben.

Stekelenburg biztos pont lehet a Fulham védelmében - Fotó: AFP (archív)

Maarten Stekelenburg - Fulham (7.3 millió euró)

Világbajnoki ezüstérmes, 54-szeres holland válogatott hálóőr, az Ajaxszal hazai porondon mindent megnyert. Állítólag a Manchester United is kinézte Edwin van der Sar utódjának, végül 2011-ben az AS Románál kötött ki. Balul sült el a római kaland, pedig képességei Iker Casillas, Manuel Neuer és Petr Cech szintjére emelik. Sérülések hátráltatták, és az edzőkkel sem jött ki, csapattársai pedig amiatt fújtak rá, hogy angolul kommunikált velük. Ez utóbbival nem lesz problémája Angliában. A Premier League-ben éledhet újjá, noha már 30 éves, kapusként még jó hét-nyolc év van karrierjében. A Fulhamben sem kis nevet kell pótolnia, a Chelsea-hez padmelegítőnek elszerződő Mark Schwarzer helyét veszi át.

Jores Okore - Aston Villa (4.7 millió euró)

A 20 éves elefántcsontparti gyökerű középső védőt a dán Nordsjaellandnél fedezte fel az Aston Villa. Szükség is lesz a védelem stabilizálására, a birminghamiek éppen megúszták a kiesést az előző szezonban. Okore fiatal kora ellenére már hétszer viselte a dán címeres mezt, megjárta a tavalyi Európa-bajnokságot és a Bajnokok Ligájában is szerepelt. Korábban a Chelsea csábította, Okore kikosarazta a londoniakat, és idén nyáron a Villát választotta. "Magamat úgy jellemezném, hogy erős, robosztus testalkatú védő vagyok jó ütemérzékkel. Célom, hogy minél jobb védő legyek, de támadásban is szeretnék hozzátenni a csapatom játékához" - fogalmazott a valóban nem nádszáltermetű futballista.

Dejan Lovren - Southampton (10 millió euró)

Az 1989-es születésű Lovren agresszív, harcias stílusú védő, ami nem jön rosszul a Premier Leage-ben. Mauricio Pochettino menedzsernek az önuralmára kell hatnia, a bekk három piros lapot kapott a Ligue 1 előző idényében. Őt is bírálták a Lyon tavalyi pocsék szezonrajtja miatt, azonban Lovren reméli, a szigetországban tiszta lappal indul. "Három és fél évet töltöttem Franciaországban, most valóra vált az álmom a Premier Leaguebe szerződéssel. Nagy dolgok részese szeretnék lenni és a komoly célokat látom a Southamptonnál. Hosszú távra tervezek itt."

Fernando Amorebieta - Fulham (6 millió euró)

A nyolcszoros venezuelai válogatott kilenc év után hagyta ott az Athletic Bilbaót a Fulham kedvéért. "Az angol stílus egyben a foci legmeghatározóbb stílusa, amit mindig is csodáltam, és hosszú ideje figyelemmel kísértem. A fő különbséget a ritmus jelenti a La Liga és a Premier League között. Angliában sokkal direktebb a játék, úgy vélem, gyorsan tudok majd alkalmazkodni. A saját stílusom előnyösen illeszkedik az angol futballhoz, máskülönben nem döntöttem volna a váltás mellett" - fogalmazott a 28 éves középső védő, aki alapember volt Marcelo Bielsea támadó szellemű, sokpasszos Bilbaójában.

Razvan Rat - West Ham (ingyen)

A rutinos román balhátvédet ingyen szerezték meg a Kalapácsosok a Sahtar Donyecktől. Rat 32 évesen próbálhatja ki magát a világ legnépszerűbb bajnokságában, ám nem kevés tapasztalattal a háta mögött: tíz évig szolgálta a donyeckieket, hétszeres bajnok, ötszörös kupagyőztes, UEFA Kupa-győztes, rendszeresen játszott a BL-ben. Nem csoda, hogy Sam Allardyce, a West Ham menedzsere örömmel méltatta az angolul folyékonyan beszélő bekket. "Ilyen fegyelemmel, karakterrel és képességekkel sokra viheti a Premier League-ben."

Leroy Fer - Norwich (5.5 millió euró)

A holland válogatott középpályás januárban majdnem aláírt az Evertonhoz, végül a liverpooli klub miatt meghiúsult a transzfer. A nyáron a Norwich jelentkezett be érte, és szerződtette a gólerős középpályást. "Szeretnék segíteni a klubnak, és remélem, a klub is tud segíteni nekem, hogy minél jobb játékossá váljak" - mondta a 23 éves futballista.

Cabral - Sunderland (ingyen)

A Fekete Macskák tavaly a kiesés ellen küzdöttek, de a nyáron több minőségi labdarúgóval erősített a klub. Emanuele Giaccherini neve bír a legnagyobb horderővel, míg a csapat stabilizálásáért Cabral tehet rengeteget. A polgári életben Adilson Tavares Varela névre hallgató svájci-zöld-foki-szigeteki, védőként és középpályásként is bevethető játékos öt éven át erősítette a Baselt - közben kölcsönben megfordult Sevillában -, nemzetközi rutinja is van. "Új kihívás vár rám Angliában, amit a legszínvonalasabb bajnokságnak tartok. Kiváló a menedzserünk, nagy játékosból lett nagy edző. Mindent megtesz a csapatért. Szenvedélyesen végzi a munkáját, csak a csapat érdekeit tartja szem előtt" - udvarolt a 24 esztendős szerzemény Paulo Di Caniónak.

José Campana - Crystal Palace (2 millió euró)

A Queens Parkot a másodosztályba, a Blackpoolt és idén a Crystal Palace-t a Championshipbe feljuttató Ian Holloway jól tudja, erősítésekre is szükség van ahhoz, hogy egy csapat megvesse lábát a Premier League-ben. Igaz, a mindössze 20 éves Campana szerződtetése némi rizikót rejt magában, de ha beválik, évek múlva többszörös áron adhatja el a londoni klub. A következő érvek mindenképpen a Sevilla nevelése mellett szólnak: kapitánya az U20-as spanyol válogatottnak, kétszeres U19-es Európa-bajnok. Campana tipikus spanyol középpályásként jellemzi magát, aki jól tartja meg a labdát, és jó érzékkel szervezi a játékot, emellett a támadósokból is szereti kivenni részét. Vajon Holloway megcsípte az új "Xavit"?

Alejandro Pozuelo - Swansea (500 ezer euró)

21 éves támadó középpályással bővült a Hattyúk népes spanyol kontingense, és Michu vagy épp Pablo Hernández példája mutatja, Michael Laudrup nagyszerűen csemegéz a Primera Divisiónból. Pozuelót igazán technikásnak tartják, és menedzsere segítségével gyorsan beilleszkedhet a PL-be. "Kisfiúként is a Premier League volt az álmom. A csapat és a menedzser stílusa meggyőzött."

Alekszandar Tonev - Aston Villa (3.2 millió euró)

A 23 éves bolgár szélső Lovrencsics Gergő csapattársa volt az előző szezonban a Lech Poznannál. Gyors, remekül cselez és hatalmas bombákat képes elereszteni, amit az előszezonban is bizonyított. "Játszottam Aleksz mellett a válogatottban, így van egy képem arról, milyen játékos. Úgy vélem, a Villa szurkolói egy izgalmas játékossal ismerkedhetnek meg. Nincs erősebbik lába, ami nagyon érdekes. Egy olyan labdarúgó, aki valóban nagy hatással lehet erre az új, fiatal Villára" - jellemezte honfitársát a korábbi csapatkapitány, a betegsége miatt visszavonult Sztilian Petrov.

Andreas Cornelius - Cardiff (8.7 millió euró)

A dán tehetségért több mint nyolcmillió fontot fizetett a walesi klub. Cornelius első teljes szezonjában bajnok lett az FC Köbenhavnnal, és 18 találattal a gólkirályi címet is besöpörte. "Követtük az előző szezonban. Karácsony táján nem sok esélyt láttunk a szerződtetésére, mert fantasztikus formában volt, és európai topklubok is figyelték. Egy másik európai klubbal és három Premier League-egyesülettel versenyeztünk érte, végül minket választott. Nagyszerű erősítést jelent" - mondta Malky Mackay menedzser.