Vizes vb

Hosszú, Gyurta és Cseh - nyolc csodás nap Barcelonában

Parádés magyar sikereket, világcsúcsokat és remek versenyeket hozott a vasárnap este Barcelonában véget ért 15. vizes világbajnokság. A nyolc napig tartó úszóversenyek statisztikai érdekességeiből szemezgetünk.

Vasárnap este már csupán nyolc döntőt rendeztek meg a barcelonai vizes világbajnokság úszó versenyein. A magyar szempontból is remekül sikerült sportági csúcsesemény lezárásaként és összegzéseként a hatharom.com a számok világában keresett érdekességet:

1. A medencében rendezett 40 úszószámban összesen hat világcsúcs született. A cápamezekről emlékezetes római vb világcsúcsesőjét ugyan meg sem közelítette mindez, a két évvel ezelőtti sanghaji vb két rekordján viszont jelentősen túlmutat. Érdekes módon míg két éve csak férfiak úsztak világcsúcsokat, most a gyengébbik nem képviselői (főleg a mellúszók) arattak a rekordlistán. A 100 méteres mellúszást megnyerő szupertini, a litván Ruta Meilutyte és a gyorsúszó számokat uraló - a 400-800-1500 tripla mellett egy váltóban is győztes - amerikai Katie Ledecky tudott két-két korábbi rekordot is megdönteni.

A 2013-as barcelonai világbajnokság úszó világcsúcsai:
Dátum Versenyszám Idő Név Nemzet
július 29. Női100 m mellúszás elődöntő 1:04.35 Ruta Meilutyte Litvánia
július 30. Női 1500 m gyorsúszás döntő 15:36.53 Katie Ledecky Egyesült Államok
augusztus 1. Női 200 m mellúszás elődöntő 2:19.11 Rikke Moller Pedersen Dánia
augusztus 3. Női 50 m mellúszás előfutam 29.78 Julia Jefimova Oroszország
augusztus 3. Női 50 m mellúszás elődöntő 29.48 Ruta Meilutyte Litvánia
augusztus 3. Női 800 m gyorsúszás döntő 8:13.86 Katie Ledecky Egyesült Államok

2. A világbajnokság egyik legérzelemdúsabb győzelmét kétségtelenül a brazil César Cielo Filho aratta. Az elsősorban a rövidtávokon remeklő sprinter Rómához és Sanghajhoz hasonlóan Barcelonából is két aranyéremmel távozhatott, ráadásul kedvenc távján - ahol Pekingben olimpiát is nyert -, 50 gyorson sorozatban harmadszor győzött, amire korábban még senki sem volt képes. Utóbbi szám eredményhirdetésekor ismét eltört nála a mécses a dobogó tetején (ld. lenti videó) - azt leszögezhetjük, hogy ritkán látunk egy hatszoros világbajnokot így ünnepelni...

3. A magyar úszósport történetének második legeredményesebb világbajnokságát zártuk vasárnap, az 1991-es perthi vb öt aranyérmét (Darnyi-2, Egerszegi-2, Rózsa-1) ugyanis a mostani három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmes kollekció követi az eredményességi rangsorban. Hosszú Katinka két győzelmével (200 vegyes és 400 vegyes) és egy bronzérmével (200 pillangó) a magyar úszósport történetének első háromszoros világbajnok úszónője lett. A 2009-es római vb-n 400 vegyesen aratott sikerével ugyanis most már az egyaránt kétszeres bajnok Egerszegi Krisztinát és Kovács Ágnest is sikerült felülmúlnia. Gyurta Dániel 200 mellen aratott újabb bravúros győzelmével az első magyar úszó lett, aki egyazon számban háromszor egymás után tudott világbajnoki címet szerezni. A 200-on nagymedencés világversenyen négy éve veretlen Gyurtát az sem zavarta meg, hogy edzőjét, Széles Sándort pár nappal a finálé előtt "egészségügyi okokból" hazaküldte a magyar szövetség.

4. Bár a vb-program elején saját bevallása szerint nem úszott igazán jól (200 vegyes - 5. hely), a 100 méteres pillangóúszásban szerzett bravúrezüstjével Cseh László folytatta parádés sorozatát, hiszen immáron sorrendben a hatodik (!) nagymedencés világbajnokságról térhet haza éremmel. Tíz éve, a 2003-as - szintén Barcelonában rendezett - vb-n a most "hanyagolt" 400 vegyesben lett második. Érdekesség, hogy az akkori mezőnyből már eleve nagyon kevesen voltak idén is ott a medencében, a 2003-as dobogósok közül érmet pedig Lacin kívül most már csak - az akkor éppen mögötte bronzot nyert - tunéziai Ousamma Mellouli (most nyílt vízi úszásban), a japán mellúszó, Koszuke Kitadzsima, az amerikai Natalie Coughlin, valamint két francia úszó, Fabien Gilot és Frédérick Bousquet tudott szerezni. Nem véletlen, hogy a szurkolók egy része már az ezüstös úszása előtt is megvédte Lacit az időnként sajnos felbukkanó, de teljesen jogtalan kritikáktól.

5. Az olimpia után visszavonuló Michael Phelps távollétében most honfitársnője, Melissa "Missy" Franklin volt a barcelonai úszó világbajnokság sztárja. Ő lett az első női úszó, aki egyazon eseményen szerzett hat aranyérmet (ilyenre olimpián is csak a kelet-német Kristin Otto volt képes még 1988-ban Szöulban). A még mindig csak 18 (!) esztendős amerikai tehetség - aki tavaly Londonban négy olimpiai bajnoki címet nyert - most a két hátúszó szám (100, 200) mellett 200 gyorson is győzött, emellett pedig tagja volt mindhárom váltóban a győztes amerikai csapatnak is. Franklin a hat győzelmet hozó vb-szereplésével az eddig egyaránt öt-öt elsőséggel álló amerikai Tracy Caulkins (1978) és az ausztrál Libby Trockett-Lenton (2007) teljesítményét múlta felül.

6. A férfi mezőny legeredményesebb úszója ismét az ötszörös olimpiai bajnok amerikai Ryan Lochte lett, aki a célba elsőként beérő, de korai váltás miatt kizárt 4x100-as vegyesváltójuk "elveszett" aranyérme ellenére is három számban győzött. Szintén három aranya van a Katie Ledeckyhez hasonlóan a három gyorsúszó számban (400-800-1500) győztes - ez a bravúr rajta kívül eddig csak az ausztrál Grant Hackettnek sikerült még 2005-ben -  kínai Szun Jangnak is, aki azonban "csak" egy bronzra tudta felhozni hazája 4x200-as gyorsváltóját, így az egy további váltóban szerzett ezüstérmének köszönhetően az immáron 15-szörös nagymedencés világbajnok Lochte végül előtte maradt az eredményességi rangsorban.

7. Az úszásnemek szakági specialistái általában az 50-100 vagy a 100-200 duplázást szokták bevállalni a világversenyeken, ám olyasfajta bravúrra ritkán van példa, mint amit a roppant csinos Julija Jefimova mutatott be Barcelonában. A legrövidebb táv előfutamában világrekordot is úszó orosz versenyző ugyanis ezúttal az 50 és a 200 méteres mellúszás világbajnoki címét is el tudta hódítani.

8. A barcelonai világbajnokság egyik legpechesebb versenyzője az ausztrál Alicia Coutts lett, aki öt ezüstéremmel zárta szereplését. A 25 esztendős úszó ugyanis a 100 pillangó és a 200 vegyes (itt éppen Hosszú Katinka mögött végzett) mellett mindhárom váltóban második helyen zárt. Soha korábban még nem fordult elő, hogy egy versenyző ennyi ezüstérmet szerezzen úszó világbajnokságon - aranyérem nélkül.

9. A barcelonai világbajnokság 120 úszó érmén összesen 22 ország osztozott, a várakozásoknak megfelelően az éremtáblázatot fölényesen az amerikai válogatott nyerte meg, amely összesen 29 medáliával gazdagodott. Az amerikaiak által megnyert 13 aranyérem megegyezik azzal, amennyit az összes európai ország együttvéve gyűjtött Barcelonában. A tizenhárom európai győzelmen hét (francia-4, magyar-3, orosz-2, dán-1, svéd-1, litván-1, holland-1) nemzet osztozott ezúttal. A férfiak 50 méteres gyorsúszó versenyében a trinidadi George Bovell lett a bronzérmes, aki ezzel a negyven éve megrendezésre kerülő világbajnokságok történetében hazája első érmét szerezte.

10. Bár ezúttal érmet (még) nem szerzett, mégis ki kell emelnünk ifjúsági olimpiai bajnokunkat, Kapás Boglárkát, aki mindhárom számában bejutott a világbajnoki döntőbe, ráadásul országos csúcsokat javítva igazolta, hogy fejlődése töretlen. A gyorsúszó specialista magyar versenyző legjobb számában, 800 gyorson a negyedik lett, emellett pedig 400 gyorson ötödik, 1500-on pedig hetedik helyen végzett a vb-n. Kétségünk ne legyen afelől, hogy olimpiai hatodik helyezett úszónk a jövő embere, így a kazanyi 2015-ös következő vizes világbajnokságon is sokat várhatunk tőle. Az érmek mellett joggal örülhettünk az elmúlt nyolc nap során Jakabos Zsu ötödik (200 pillangón) és hatodik (200 vegye) helyének, a magyar férfi 4x100-as vegyes váltó hetedik helyének, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Dávid egyaránt 400 vegyesen, valamint Hosszú Katinka 200 háton elért elért hatodik helyezésének is.