Vizes vb

Egerszegiék szintjén a magyar úszósport

Minden idők második legjobb vb-szereplését produkálva, három arany-, egy ezüst-, és egy bronzéremmel fejezte be szereplését Barcelonában a magyar úszóválogatott. Hosszú Katinka két győzelmével és egy harmadik helyével nem csak a magyar úszósport történetének első háromszoros világbajnoknője, de a verseny egyik legnagyobb sztárja is lett, csakúgy, mint a 200 mellen zsinórban harmadik vb-aranyérmét nyerő Gyurta Dániel. Cseh László egy meglepetés-ezüsttel jelezte, korai lenne még leírni őt, Jakabos és Kapás pedig a pontszerző helyeket szállította. Elemzés.

Gyurta Dani útban harmadik vb-címe felé

Az 1991-es, szép emlékű perth-i világbajnokság óta nem látott magasságokba emelkedett a magyar úszósport Barcelonában. Huszonkét éve az Egerszegi-, Darnyi-, Rózsa-féle generáció hajtotta igába a világot, összesen nyolc érmet, közte öt aranyat nyertünk az úszóversenyeken, az éremtáblázat harmadik helyén végeztünk. Most Hosszú, Gyurta és Cseh Laci villogott, és bár az érmek számát tekintve nem javultunk a két évvel ezelőtti sanghaji vb-hez képest, három arannyal visszatértünk a világelitbe. Németország, Hollandia, Svédország és Nagy-Britannia, mind-mind mögöttünk végzett az éremtáblán.

Szálkásabb, izmosabb, eredményesebb

Nem túlzás azt állítani, Hosszú Katinka a vb egyik legnagyobb sztárja volt, két aranyérme mellé 200 pillangón egy bronzot is nyert, csak két amerikai, Missy Franklin és Katie Ledecky tudta felülmúlni a teljesítményét. Katka újra római vb-formájában tündökölt, nyoma sem volt az elmúlt két évben látott görcsösségnek, végig lazán, meggyőzően, magabiztosan versenyzett. Pedig iszonyatos programot teljesített, összesen hat számban indult, ebből négyben döntőt úszott, háromban pedig a dobogóra is felállhatott. Szembetűnő volt, hogy mennyivel szálkásabb, izmosabb lett a tavalyi londoni olimpia óta, arról nem is beszélve, hogy edzőjével, Shane Tusuppal a kiegyensúlyozottság mintaképei.

„Büszkék vagyunk egymásra Shane-nel. Teljesen más úgy hazamenni egy verseny után a szállodába, hogy ha azt mondom, 4:30-at úsztam 400 vegyesen, akkor pontosan tudja és átérzi, hogy az micsoda. Nem kell külön magyaráznom a részidőket, hogy a mellen mi történt, hogy gyorson savasodtam. Életem legboldogabb éve a mostani, most már hamarosan azon gondolkodhatom, milyen legyen a menyasszonyi ruhám” - nyilatkozta az Indexnek 400 vegyesen aratott győzelme után.

Két éve ugyanebben a számban döntőbe sem jutott, címvédőként végzett a csalódást keltő tizenötödik helyen. Akkor 4:42.96-ot úszott, most 4:32.72-vel nyerte a döntőt, ez elképesztő javulás, még úgy is, hogy közben azért az olimpián már 4:33-mal lett negyedik. Most ahhoz a formájához képest is javult egy másodpercet, ez egy olimpia utáni vb-n különösen nagy szó. Sokan ilyenkor kiengednek, akár fél évet is pihennek, feltöltődnek, Katinkának viszont a balul sikerült olimpia után annyira kellett a siker, mint egy falat kenyér. Szinte semennyit nem hagyott ki, végigversenyezte a szezont, ahol csak lehetett, rajthoz állt, és szinte mindenhol győzött is. Rengetegen féltették, mondván fiatal edzője esetleg rosszul számolja ki az arányokat, és Katka kifacsarva érkezik a vb-re, de végül nem a kritikusoknak lett igazuk, Hosszú élete formájában versenyzett Barcelonában.

Hosszú Katinka fejlődése
a 2011-es sanghaji vb óta
  Sanghaj, 2011 London, 2012 Barcelona, 2013
400 m vegyes 4:42.96 (15.hely) 4:33.49 (4. hely) 4:30.41 (1.hely)
200 m vegyes 2:11.24 (6.hely) 2:14.19 (8.hely) 2:07.92 (1.hely)
200 m pillangó 2:10.48 (19.hely) 2:07.69 (9.hely) 2:05.59(3.hely)

"A vége nem esett jól, ahogy mondtam rögtön utána, mintha vért hánytam volna. De megnyertem. Pedig a felkészülés legelején az volt a terv, ha már éremmel megyek haza, akkor minden oké. Hát így meg pláne oké” - utalt arra, hogy a kemény program nagyon komoly sarcot követelt. Pazar formáját nem is igazán a 400 vegyesen úszott, egyébként remek időeredménye mutatta, hanem az, hogy olyan számokban is odaért az élmezőnybe, amelyekben korábban meg sem mutatta magát a világversenyeken. 100 háton Egerszegi Krisztina országos csúcsát tovább javítva a második helyen jutott be a középfutamba (onnan a 200 vegyes döntője miatt lépett vissza), 200 háton hatodik lett, 200 gyorson pedig igazi specialistákkal megküzdve úszhatott elődöntőt. Ilyen zsúfolt programot korábban magyar női úszótól nem is nagyon láttunk, egyértelmű, Hosszú állóképessége csúcsán volt az elmúlt héten.

Hosszú Katinka és edzője, Shane Tusup a két aranyéremmel - Fotó: Facebook

Bár maga is elismerte, fizikailag elképesztően megviselte a vb, még bevállalja az eindhoveni Világkupa-viadalt. Aztán viszont a pihenésé és a magánéleté a főszerep, régóta tudni lehet, hogy hozzámegy edzőjéhez, Shane Tusuphoz. Az esküvő a Seychelle-szigeteken lesz, de a pár nem tervez hosszú pihenőt, a cél jövő évi Európa-bajnokság, majd természetesen a riói olimpia.

„Már csak egy olimpiai arany kellene” - foglalta össze a célt sommásan. Egy éve Londonban csak a két vegyesúszó számban tudott döntőzni, de egyikben sem jött össze az érem, 400-on negyedik, 200-on nyolcadik lett. Akkori edzője, Dave Salo az amerikai válogatottra helyezte a hangsúlyt, egyszerre több mint 30 versenyző készült nála, Katkára már nem jutott elég figyelem és energia. Rengetegen tanácsolták neki, hogy térjen haza még az olimpia előtt, de Hosszú kint maradt, és bár nem jött be a döntés, aligha eszi magát miatta. A történtek erősebbé és elhivatottabbá tették, a mostani eredmények pedig bizonyítják, egyáltalán nem felejtett el úszni.

Lehet, hogy egy időre el kell felejteni a vegyest

Csakúgy, mint Cseh László, akit szintén sokan leírtak az előző vb-n és az olimpián mutatott teljesítményét látva. Most egy óriási bravúrezüsttel jelzett, korai még a temetés, bár az is igaz, hogy korábbi erős számaiban mintha kicsit elszaladt volna mellette a konkurencia.

"Azt tudtam, hogy az edzés bennem van, ez az ezüst visszaadja az önbizalmam is. Ettől nem féltem, mert ez csak két hossz és egy forduló. Veszítenivalóm se volt. Kihoztam belőle mindent, ahhoz képest, hogy alig úsztam ezen a távon. Álljunk azért a földön, nem leszek sprinter (...)" - mondta a 100 pillangó döntője után, ahol 51.45-tel hatalmas országos csúcsot repesztett.

200 vegyesen viszont közel sem volt ilyen jó, kisebb csalódást okozva csak az ötödik helyen végzett, sok szurkoló pedig azonnal megtalálta: azt tanácsolták neki, vonuljon vissza, mert már nem bírja a versenyt a fiatalokkal. Cseh egészen biztosan nem foglalkozott a kritikákkal, bár érdekes módon maga is elismerte, félt a vegyestől, nem merte rendesen elkezdeni, ahogy pedig haladt előre a verseny, úgy vált egyre görcsösebbé és darabosabbá.

Cseh László, 200 m vegyesen
  Sanghaj, 2011 London, 2012 Barcelona, 2013
200 m vegyes 1:57.69 (3.hely) 1:56.22 (3.hely) 1:57.70 (5.hely)

Pedig az időeredményével nem volt gond, két éve 1:57.69-cel lett harmadik, most egy századdal rosszabbat úszva ötödik. A riválisok erősödtek sokat, a most előtte végző Hagino Sanghajban például még nem is indult, de Wang is csak a tizennyolcadik lett, két percen kívüli idővel. Tavaly Londonban 1:56.22 kellett a bronzéremhez, ettől most tényleg messze volt Laci, azzal az idővel második lehetett volna Lochte mögött.

A látottak alapján viszont korántsem biztos, hogy a jövőben is vegyesben kell gondolkodnunk vele kapcsolatosan. Az olimpiára nyilván ez lesz a cél, de egyáltalán nem kizárt, hogy Laci edzőjével, Turi Györggyel közösen teljesen felfrissíti a programját, hogy valamelyest kitörjön a monotóniából. Ne feledjük, Cseh tíz éve folyamatosan a világ elitjében van, minden világversenyről éremmel, érmekkel tér haza. Ez világszinten is kiemelkedő, rajta kívül mindössze az amerikai Natalie Coughlinnak sikerült ugyanez, de neki a váltók is segítettek, egyéni számban idén sem ért már dobogóra.

Gyurta a londoni formát hozta, riválisai gyengültek

Cseh és Hosszú mellett az olimpiai bajnok, címvédő Gyurta Dániel vitte a magyar csapat szekerét Barcelonában. A 24 éves klasszis zsinórban harmadszor is legyőzhetetlennek bizonyult kedvenc távján, 200 mellen, ezzel ráadásul sporttörténelmet is írt, korábban ugyanis még senki sem akadt, aki három egymást követő vb-n is meg tudta volna nyerni ezt a számot. Mivel időközben Gyurta a 2010-es és 2012-es Eb-n, valamint a londoni olimpián is győzött, már négy esztendeje veretlen legjobb számában.

A felnőtt világversenyen tíz éve éppen itt, Barcelonában debütáló klasszist az sem zavarta meg, hogy edzőjét, Széles Sándort egészségügyi okokra hivatkozva még a hét elején hazaküldte a szövetség főtitkára, Szabó Tünde. Az esettel kapcsolatosan rengeteg pletyka és találgatás látott napvilágot, de egy biztos: Gyurta továbbra is maximálisan kiáll mestere mellett, esze ágában sincsen másik edző és másik csapat irányítása mellett folytatni a munkát.

Vizes világbajnokság - Barcelona, 2013
úszás, férfi 200 méter mell
világbajnok: Gyurta Dániel 2:07.23 p
2. Marco Koch (Németország) 2:08.54
3. Matti Mattsson (Finnország) 2:08.95

Dani a 200-ra való minél jobb ráhangolódás érdekében mind a két rövidebbik mellúszószámtól visszalépett - holott százon az olimpián már negyedik volt, és két éve, a sanghaji vb-n is döntőbe jutott. A vegyesváltóban viszont úszott, nem is akárhogyan, repülőrajttal 59.14-et repesztett, ez a harmadik legjobb résztáv volt a mezőnyben. Londonban 59.53 kellett a negyedik helyhez, ez egyébként az országos csúcs is.

Nem tudni, mi lett volna, ha Gyurta 100-on is rajthoz áll, az éremesély biztos, de nagyon szoros volt a mezőny. Az látszott, hogy Dani legalább olyan jó formában érkezett, mint amilyet Londonban láttunk tőle, ez ugye nagyjából 59.5 körüli időt sejtet. A számot Cameron van den Burgh 59 másodpercen belüli idővel nyerte, és a második Christian Sprenger is áttörte az álomhatárt, őket aligha tudta volna megfogni. A brazil Felipe Lima viszont 59.65-tel lett bronzérmes, elé akár még be is férhetett volna Gyurta, ez plusz egy érmet jelent. A 200 mell fináléja után után egyébként már arról beszélt a háromszoros világbajnok, hogy 100-on is a legjobb akar lenni.

A visszalépéssel viszont még több ereje maradt a 200-ra, amelyet utcahosszal nyert meg, ellenfelei megszorítani sem igazán tudták. Hiába úszott az olimpiai ezüstérmes brit Jamieson már július elején nagy időt az angol bajnokságon, hiába fogadkozott a japán világcsúcstartó Jamagucsi, Gyurta majd' másfél másodperces előnnyel ért haza. Öt század híján ugyanazt úszta, mint az olimpián, nem ő került tehát jobb állapotba, a riválisok nem tudták megközelíteni akkori önmagukat.

Jakabos és Kapás jelenti a hátországot

A pontszerzők közül Jakabos Zsuzsanna és Kapás Boglárka kellemes meglepetés, utóbbi folyamatos fejlődése ráadásul a következő világversenyeken már akár érmet is érhet. 2010-ben 4:10.37-tel lett ifjúsági olimpiai bajnok 400 gyorson, most 4:05.91-gyel jött be ötödiknek, ez majdnem öt másodperces fejlődés. 800 gyorson szintén lekapott három másodpercet az országos csúcsból, de ami még fontosabb, egy helyet előre is lépett a rangsorban, két éve ötödik, most negyedik lett. És még mindig ő az egyik legfiatalabb a mezőnyben, ráadásul egyre komplexebb, ez volt az első világverseny, ahol 400-tól 1500-ig mindegyik gyorsúszószámban döntőbe jutott.

Kapás Boglárka fejlődése
a 2011-es sanghaji vb óta
  Sanghaj, 2011 London, 2012 Barcelona, 2013
400 m gyors 4:09.15 (14.hely) 4:10.01 (17hely) 4:05.90 (5.hely)
800 m gyors 8:24.79 (5.hely) 8:23.89 (6.hely) 8:21.21 (4.hely)
1500 m gyors - - 16:06.89 (7.hely)

Jakabos Zsuzsa az olimpián csak 200 pillangón jutott döntőbe, innen nézve óriási előrelépés a három pontszertő hely. A hosszabbik vegyesen három másodpercet javul az olimpiához képest, de 200 pillangón is lekapott az idejéből több mint egy másodpercet, hetedik helyét pedig ötödikre cserélte. Az, hogy 200 vegyesen is döntőbe jutott, csak hab volt a tortán, kiegyensúlyozott, erős világverseny van mögötte, jó alappal a riói felkészüléshez.

Jakabos Zsuzsanna fejlődése
a 2011-es sanghaji vb óta
  Sanghaj, 2011 London, 2012 Barcelona, 2013
400 m vegyes 4:38.84 (10.hely) 4:37.37 (9. hely) 4:34.50 (6.hely)
200 m vegyes - - 2:10.95 (6.hely)
200 m pillangó 2:06.35 (6.hely) 2:07.33 (7.hely) 2:06.58 (5.hely)

Kevésbé sikerült jól a verseny két Európa-bajnokunknak, Verrasztó Evelynnek és Kis Gergőnek. Egyikük sem jutott döntőbe, Kis másodpercekkel elmaradt az egyéni csúcsaitól, egyértelmű, nem voltak formában. Az ajkai klasszis egyébként is zűrös időszakon van túl, a sanghaji világbajnokság két bronzérméhez képest már Londonban sem remekelt (egy döntő és egy pontszerző hely így is összejött), aztán jött egy balul sikerült dubaji kaland, majd a visszatérés Farkas Andráshoz. Az 1500 gyors előfutama után ráadásul az is kiderült, jó eséllyel porckorongsérve van, zsibbadó lábakkal, és hasfájással pedig nem lehet jó eredményt elérni. Az biztató, hogy ha megússza egyéni csúcsait, 400-tól 1500-ig mindegyik gyorsszámban döntőt úszhatott volna, így viszont még a legjobb tíz közelébe sem jutott.

Verrasztó Dávid 400 vegyesen ugyan döntőt úszott, de ismét nem tudta átlépni saját árnyékát. Hatodik lett, azonban elmaradt attól az időtől, amit egyébként tud, ráadásul még mindig küzd azzal, hogy a délelőtti idejét a döntőben jelentősen megjavítsa. A pillangója ráadásul továbbra is eléggé lyukasnak tűnik, ezen a szinten pedig ez már nem fér bele.

Hasonló problémákkal küzd az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence is, akit hiába kiáltottak ki korábban az új Michael Phelpsnek, az utóbbi időben mintha megrekedt volna a fejlődésben. Már 2010-ben, az ifjúsági olimpián 1:56-on belül úszott, egy évre rá három tizeddel jobb idővel lett nyolcadik a vb-n. Londonra megint javult, de csak két tizedet, ez már a döntőhöz sem volt elég, és hasonlóan járt Barcelonában is, azzal a különbséggel, hogy most már az időeredményén sem tudott javítani, 1:56.48-cal zárt. Kortársa, az ifi-olimpián még magabiztosan legyőzött Chad le Clos eközben olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok lett, 1:53-on belül is úszott már. Egyértelmű, Bence fejlődésében megtört valami, és ez még akkor is igaz, ha hozzátesszük, hogy formáját állítólag az Universiadéra hegyezték ki, ahol 1:55.32-vel nyert aranyérmet. Ha ezt a vb-n is megússza, biztosan döntős, sőt, a negyedik helyen csap célba.

Biczó Bence vs. Chad le Clos
200 m pillangó, a szingapúri ifjúsági olimpia óta
  Biczó Bence Chad Le Clos
2010, Szingapúr 1:55.89 (1.hely) 1:56.85 (2.hely)
2011, Sanghaj 1:55.53 (8.hely) 1:55.07 (5.hely)
2012, London 1:55.36 (9.hely) 1:52.96 (1.hely)
2013, Barcelona 1:56.48 (12.hely) 1:54.32 (1.hely)

A szintén ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter ellenben életében először döntőt úszhatott egy világbajnokságon, és igaz, hogy csak nyolcadik lett, de mindenképp biztató az áttörése. Időeredményben ugyan nem javult sokat, hisz mindössze négy tizedet faragott londoni idejéből, de legalább helyezésekben mérhető a javulás. Nem volt teljesen elégedett magával, a döntőben rosszabbul úszott, mint a selejtezőben, de van még ideje javítani bőven. Hasonlóképp Balog Gábornak is, ő tavaly Londonban verte Berneket, most éppen hogy, de kikapott tőle, így lemaradt a döntőről.

Szintén nem jött össze a nagy áttörés Pulai Bencének, igaz, egyéniben közel sem pillangózott annyira jól, mint a vegyesváltóban. Takács Krisztián elsősorban az 50 gyorsra készült, ezen a távon két éve Sanghajban hatodik volt, ám most hiába remekelt az előfutamban, elég volt egy rossz rajt a legjobb tizenhat között, és máris kipottyant.

Hosszú Katinka Rióban is mosolygósan integetne

Rióban jön a csúcs

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy egy olimpiát követő világbajnokságból sosem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, de tény, nagyon ígéretes csapattal indulunk neki a következő olimpiai ciklusnak. Hosszú és Gyurta 27, Cseh 30 éves lesz Rióban, ha a felkészülésük jól sikerül, pályafutásuk legjobb formájában érkezhetnek az olimpiára. Mellettük Jakabosra, Kapásra és a nagy küzdő Kis Gergőre is érdemes lehet majd figyelni, és az is tagadhatatlan, hogy az utóbbi években balszerencsés Biczó Bencében is benne van a nagy eredmény.

Vélhetően azonban a riválisok is fejlődnék még addig, főleg, hogy London óta markáns generációváltás zajlik az úszósportban. Már nincs Phelps, és a mostani vb-n láttuk, hogy Lochte sem feltétlenül érinthetetlen, helyettük viszont jön a dél-afrikai Le Clos, a japán Hagino vagy a kínai Wang. Gyurta Dani mögött a 19 éves finn, Matti Mattson végzett harmadikként 200 mellen, várhatóan ő és a világcsúcstartó japán Jamagucsi lehetnek a magyar klasszis legnagyobb ellenfelei Rióban.

A magyar úszósport legutóbbi csúcsa a barcelonai olimpiára esett, akkor Egerszegi Krisztina három, Darnyi Tamás pedig két arannyal járult hozzá a játékok 11 magyar elsőségéhez, a teljes kollekció csaknem felét tehát az úszók szállították. Ha ilyesfajta aranyesőre nem is, közel hasonlóra lehet esély három év múlva Rióban is: Hosszú mindkét vegyesben, és 200 pillangón is esélyes lehet, Gyurta a 200 mellé a rövidebb mellúszószámokban is felszívhatja magát, Kapás 400-tól 1500-ig bármelyik távon odaérhet a dobogóra, Cseh pedig a 100 pillangótól kezdve a 100 háton át, a csak időlegesen félretett 400 vegyesig szinte akárhol alakíthat nagyot.

Összesített éremtábla, úszás
Vizes világbajnokság, 2013, Barcelona
Ország Arany Ezüst Bronz Összesen
USA 13 8 8 29
Kína 5 2 2 9
Franciaország 4 1 4 9
Ausztrália 3 10 0 13
Magyarország 3 1 1 5
Dél-Afrikai Köztársaság 3 1 1 5
Oroszország 2 3 3 8
Brazília 2 0 3 5
Dánia 1 3 0 4
Japán 1 2 3 6
Litvánia 1 1 0 2
Svédország 1 1 0 2
Hollandia 1 0 3 4
Spanyolország 0 3 1 4
Lengyelország 0 2 1 3
Kanada 0 1 2 3
Olaszország 0 1 1 2
Németország 0 1 0 1
Új-Zéland 0 0 3 3
Finnország 0 0 1 1
Nagy-Britannia 0 0 1 1
Trinifad és Tobago 0 0 1 1