Vizes vb

Egy magyar sem jutott tovább

  • MTI

Szerény magyar úszóeredmények születtek a barcelonai vizes világbajnokság utolsó előtti napjának délelőttjén, a szombati előfutamról nem jutott tovább 50 méter háton Bernek Péter, s ugyanígy járt 1500 méter férfi gyorson Kis Gergő és Gyurta Gergely is.

Bernek Péter a 200 hát után 50 méteren nem remekelt - Fotó: MTI

Az ifjúsági olimpiai bajnok, 200 méter háton péntek este nyolcadikként végzett Bernek indította a rossz sorozatot azzal, hogy a műfaj legrövidebb távján egyéni csúcsától is jócskán elmaradva, 26.36 másodperces idővel csak a 28. lett az előfutamok teljesítményeit összegző rangsorban. A másfél kilométeres "medencés maratonin" előbb Gyurta Gergely, a 200 méter mellen pénteken háromszoros világbajnokká előlépett Dániel öccse indult, s egyéni csúcsánál jó öt másodperccel gyengébb, 15:09.21 perces idővel összesítésben a 12. lett. Még messzebbre került a vasárnapi nyolcas finálétól Kis Gergő, aki 15:23.26-tal 21.-ként végzett.

"A legjobbamat szerettem volna megúszni, igaz, azzal sem jutottam volna tovább - mondta az MTI-nek az ifjabbik Gyurta. Hozzátette: jól bírta, csak éppen lassú volt, hiába próbált gyorsítani. "Nem az erővel volt a baj, inkább a tempót nem éreztem. Kár érte, mert előzetesen úgy gondoltam, van sanszom a döntőbe kerülésre."

Kis Gergő nem tudott fájós háttal döntőbe jutni 1500 gyorson - Fotó: MTI

Kis Gergő úgy nyilatkozott, hogy sérülése miatt nem sikerült neki a világbajnokság. "Most már elárulhatom, amiről a 400 és a 800 gyors után nem beszéltem: fáj a hátam. Úgy egy hónapja derült ki, amikor bementem a kórházba megnézetni, hogy porckorongsérvem van, amit kezeltetni kell. Eddig nem tettem meg, de így, olykor zsibbadó lábbal, hátfájással nem lehet jó eredményt elérni" - jelentette ki.

Ha a délelőtt nem is hozott a piros-fehér-zöld színeket képviselőknek sikereket, az esti program ígéretesnek tűnik, hiszen három döntőnek is lesz magyar résztvevője: 200 méter női háton Hosszú Katinka, 100 méter férfi pillangón Cseh László, 800 méter női gyorson pedig Kapás Boglárka indul. Ez utóbbi számban a hatharom.com tippje  szerint a hazaiak kedvence, a spanyol, Belmonte Garcia megelőzi a magyar lányt. A legrövidebb sprintszám, az 50 férfi gyors küzdelmei is hatalmas izgalmakat tartogatnak, az esti döntő első számú esélyese Florent Manadou,tippünk szerint a francia versenyző nyakába akasztják az aranyérmet.

Hogy azért véletlenül se szürke eseményként érjen véget a szombat délelőtti uszodai seregszemle, arról Julija Jefimova gondoskodott. Mégpedig úgy, hogy előfutamában - ily korai órában meglehetősen szokatlanul - világcsúcsot úszott 50 méter mellen. Az oroszok klasszis versenyzője két századot faragva le a korábbi legjobb időeredményből 29.78 másodperc alatt tudta le penzumát.