Vizes vb

Történelmi tripla - Gyurta harmadszor is világbajnok 200 mellen

  • MTI

Sorozatban harmadszor nyert világbajnoki aranyérmet 200 méter mellen Gyurta Dániel, a szám egyeduralkodója, aki a barcelonai vizes világbajnokság péntek esti úszódöntőjében 2:07:23-as idővel ért célba. Az Újpest versenyzője sporttörténelmet írt, tudniillik előtte ebben a számban még soha senkinek nem sikerült három vb-n is diadalmaskodnia. Gyurta ráadásul ezt sorozatban tette.

Gyurta Dániel történelmet írt Barcelonában - Fotó: MTI

A szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a londoni játékokon elért 2:07.28 perces saját legjobbját - amely akkor világcsúcs volt - megjavítva, 2:07.23 perces világbajnoki, egyben Európa-rekorddal győzött ismét, sorozatban harmadik világbajnoki címét begyűjtve ebben a számban. A triplázás utolsó "darabját" ráadásul úgy alkotta meg, hogy 2:07.23 perccel saját előző Európa-csúcsát (2:07.28) is megjavította, amelyet tavaly, a londoni olimpián aratott győzelme alkalmával úszott.Mostani sikerét megelőzően a 2009-es római és a 2011-es sanghaji világbajnokságon győzött.

Az Újpest úszója az első százon a mezőnnyel haladt, 50-nél harmadikként, 100-nál pedig csak hetedikként fordult, de a harmadik hossz elején már az élen tempózott, az utolsó 50-en pedig állva hagyta a teljes döntős mezőnyt. Nagy fölénnyel végzett az élen, ezzel a magyar úszósport 22. vb-aranyát gyűjtötte be.

"Széchy Tamás azt mondta, győztes csapaton nem illik változtatni. Ez az én pályafutásomra különösen igaz, és most gondolok az edzőimre, Széles Sándorra, Kovácshegyi Ferencre és Virth Balázsra" - mondta Gyurta. "Engem sokszor leírtak, de sokszor tudtunk bizonyítani közösen. A mi munkánk ötödik éve gyümölcsöző. A riói olimpiára gőzerővel készülök."

A barcelonai úszó vb-n Gyurtáé volt a harmadik magyar érem és a második arany: előzőleg Hosszú Katinka nyert 200 vegyesen és harmadik lett 200 pillangón.

Fotó: MTI

Gyurta, aki alig 15 évesen, az 2004-es, athéni ötkarikás játékokon már második tudott lenni 200 méter mellen, a 2009-es római és a 2011-es sanghaji sikeréhez képest most Barcelonában diadalmaskodott a legmagabiztosabban, ezen a szinten mondhatni fölényesen. Ő szerezte a magyar úszósport 22. világbajnoki aranyát, s 24 évesen elmondhatja magáról, hogy minden fontosabb cím a birtokában van, hiszen az említettek mellett - 2010-ből és 2012-ből - két Európa-bajnoki elsősége is van.

Edzője, Széles Sándor, aki odahaza a tévé előtt követte nyomon tanítványa világbajnoki győzelmet érő teljesítményét, büszkén értékelt.

"Egyrészt nagyon jólesnek Dani szavai, másrészt várható volt, hogy nyerni fog Barcelonában is. Okosan, intelligensen versenyzett, jól osztotta be az erejét, s meg nem fordult a fejemben, hogy bárki is veszélyeztetni tudná győzelmét" - mondta a mesteredző.

Kiss László szövetségi kapitány is "szót kért", s mindenekelőtt ő is Gyurta Dániel rendkívül okos versenyzését dicsérte.

"A sportolói intelligencia csúcsa volt, amit ma este Dani bemutatott. Az, hogy valaki hetediknek fordul száznál, majd százötvennél már vezet, s megrázva magát, és könnyedén elintézve minden riválisát ekkora magabiztossággal győz, csak a zseniális jelzővel dicsérhető" - nyilatkozott a kapitány.

Korábban ebben a számban két magyarnak - Szabó Józsefnek 1986-ban és Rózsa Norbertnek 1994-ben - sikerült diadalmaskodnia világbajnokságon. Gyurta a sorozatban aratott harmadik diadalával az úszósport történetének legnagyobbjai közé emelkedett, ugyanis csak kevesen mondhatják el magukról, hogy egymás után háromszor nyertek ugyanabban a számban. Ilyen bravúrra csupán az amerikai Michael Phelps (100 pillangó, 200 pillangó, 200 vegyes), Aaron Peirsol (100 hát, 200 hát), Ryan Lochte (200 vegyes) és az ausztrál Ian Thorpe (400 gyors) volt képes. A nők között senki sem tudott ilyen teljesítményt nyújtani. Az egyedüli, aki négy egymást követő vb-diadallal rendelkezik, a szintén ausztrál Grant Hackett: ő 1500 gyorson hozta össze a példátlan sorozatot.

Vizes világbajnokság - Barcelona, 2013
úszás, férfi 200 méter mell
világbajnok: Gyurta Dániel 2:07.23 p
2. Marco Koch (Németország) 2:08.54
3. Matti Mattsson (Finnország) 2:08.95