Vizes vb

Hatból öt magyar továbbjutott péntek délelőtt

  • MTI

Négy számban hat magyar állt rajthoz a barcelonai vizes világbajnokság úszóprogramjának hatodik versenynapján, és öten továbbjutottak: Takács Krisztián 50 méter gyorson, Cseh László 100 m pillangón, Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn 200 m háton, Kapás Boglárka pedig 800 m gyorson.

Cseh László a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában - Fotó: MTI

Nem került be ugyanakkor a legjobb 16 közé Pulai Bence 100 m pillangón, ahol 52.98 másodperccel a 24. lett. Nyitányképpen Takács Krisztián az egy uszodahossznyi gyorstávon nyolcadikként lépett tovább a 106 (!) induló közül:

"Nagyon jólesett az úszás, pedig mindig tartok a reggeli versenyektől - összegzett az MTI tudósítójának. - Ezúttal minden rendben volt, a rajtom is sikerült, friss voltam, s éppen úgy 22.01-gyel értem célba, mint a tavalyi, londoni olimpián délután. Vagyis bizakodva várom a mai folytatást."

Cseh László a számára csalódást jelentő, érem helyett ötödik helyet hozott csütörtöki 200-as vegyesdöntő után pénteken már felszabadultabban nyilatkozott a 100 m pillangó selejtezőjét követően, ami érthető is: 51.89 másodperces idejével a harmadik legjobbként jutott tovább.

"Ez most jól ment, jól is éreztem magam, ilyen az, amikor nem félek... Az időnek is nagyon örülök, nem sokkal maradtam el 51.77-es országos csúcsomtól. De nem akarom elkiabálni, már csak azért sem, mert még nem vagyok annyira gyors, mint a sprinterek." - mondta Cseh.

Az ugyanitt összesítésben 24. Pulai Bence okkal kesergett: "Nem sikerült, s nem tudom, hogy miért nem. Azt hittem, jobb leszek, de hát ez már egy ilyen év..."

A nők 200 méteres hátúszó selejtezőiben mindkét magyar helytállt, Hosszú Katinka egyenesen remekelt a számára idegenebb terepen. Egyfelől csaknem egy másodpercet javított saját legjobbján, másfelől a 2:08.93 perces teljesítmény az ötödik legjobbnak bizonyult a mezőnyben.  

"Nagyon örülök az új egyéni csúcsomnak - mondta a Barcelonában 200 méter vegyesen világbajnok, 200 m pillangón pedig bronzérmes Hosszú. - Úgy érzem, sőt biztos vagyok benne, hogy még maradt is tartalék estére."

Verrasztó Evelyn, aki 2:10.86-tal tizenkettedikként ért célba, a továbbjutásával elégedett volt, de akadt felpanaszolni valója is:

"Átkozottul nehéz volt, még most is ég a tüdőm. Kettő tízen belül akartam úszni, de végül is a fontosabb az, hogy ott vagyok a tizenhat között. Este megpróbálok még gyorsabb lenni."

Az úszómatinét Kapás Boglárka zárta 800 m gyorson, kitűnően. A katalán fővárosban 400-on világbajnoki ötödik, 1500 gyorson pedig vb-hetedik magyar legerősebb számában  8:25.26 perccel az ötödik időt produkálva lett biztos tagja a szombati döntő nyolcas mezőnyének.

"Meg akartam nyerni a futamomat, már csak azért is, mert az enyém volt a leggyengébb, tehát nagyon kellett a megfelelő iram, s a jó idő a továbbjutáshoz. Bár elfáradtam, elégedett is vagyok, mert ennél Londonban, amikor olimpiai hatodik lettem, bő egy másodperccel úsztam csak jobbat. Holnap este ennek az időnek a megjavítása, tehát új országos csúcs a cél" - nyilatkozta Kapás.

A péntek esti úszódöntők esélyeit bővebben egy másik írásunkban latolgatjuk, és összegyűjtöttük azt a 10 dolgot, amit Gyurta Dániel esti döntője előtt tudni kell. A hatharom.com ezúttal a férfi 200 méteres hátúszók versenyszámára tippelt, Ryan Lochte győzelmét várjuk.