Tipp

Mikor verjük meg a horvátokat, ha nem most?

  • Tomihmv
megosztom

A 2008-as olimpia megnyerése után újra a siker kapujába lépett a magyar férfi vízilabda-válogatott. Hogy belépjen ezen a bizonyos kapun, a Benedek-csapatnak a 2012-es olimpiai bajnok Horvátországot kell legyőznie. 2008 után úgy érezzük, hogy a magyar válogatott képes lehet legyőzni a piros-fehéreket!

Nagy VIktor védéseire ezúttal is szükség lesz.

Magyarország-Horvátország
Hathárom-tipp: Magyarország vagy döntetlen
Végeredmény: Magyarország-Horvátország 11-10
Iroda: Bet365 @ 1.75 (ázsiai hendikep +0,5)
Iroda: Unibet @ 1.70
Eddig éri meg: 1.70
Tipperősség: 5/10

Nyert!
A magyar csapat végig előny birtokában játszott és noha a végjáték szorosra sikeredett végül duplán örülhettünk a magyar győzelemnek.

A két nemzet válogatottja az utóbbi időben elkerülte egymást, ami a világversenyeket illeti. 2012-ben a londoni olimpia előtt Dublinban egy barátságos meccs keretén belül találkoztak a felek, amikor a horvátok diadalmaskodtak. Ezt megelőzően a 2011-es vb-bronzmérkőzésén feszültek egymásnak a csapatok, ahol szintén a déli szomszédjaink diadalmaskodtak. Legutóbbi győzelmünkig 2008-ig kell fellapozni a históriás könyveket, amikor a málagai Eb-n vertük meg a piros-fehéreket.

Magyarország-Horvátország egymás ellen
Év Párosítás Eredmény Esemény
2012 Horvátország-Magyarország 11-8 Felkészülési mérkőzés (Dublin)
2011 Horvátország-Magyarország 12-11 Világbajnokság bronzmérkőzés (Sanghaj)

A történelmi áttekintő után térjünk át a jelenre, hiszen a londoni olimpia óta nagyok sok víz lefolyt a Dunán. Alapvetően mindkét gárda edzőcserére - ezzel együtt generációváltásra - adta a fejét, amiben eddig nagyon úgy néz ki, hogy mi vagyunk a jobbak. Mindezekről már esett szó egy korábbi cikkünkben, de a mihez tartást végett érdemes átismételni, mégis miről van szó.

A horvátoknál olyan játékosok vonultak vissza, mint Frano Vican, Igor Hinic, Samir Barac ráadásul a világbajnokság helyett ketten is inkább a pihenést választották. A Vasasban is megforduló roppant gólerős Miho Boskovic, illetve Damir Buric, aki az egyik legjobb bekk a világon. Az edzőcsere mellett sem mehetünk el, hiszen Ivica Tucak váltotta Ratko Rudicot.

Mindezeknek köszönhetően látványosan visszaesett a horvátok teljesítménye, ami nem csak most a vb-n, hanem már a Világliga selejtezőiben is megfigyelhető volt - Horvátország nem tudta magát kvalifikálni a cseljabinszki Szuperdöntőre. Ha nem lett volna ilyen könnyű ága a piros-fehéreknek Barcelonában, akkor vélhetően nem tartanának itt. Mikor fordult elő egy világversenyen, hogy valamely nemzet válogatottja úgy kerülhetett a legjobb négy közé, hogy nem találkozott egyetlen európai válogatottal sem? Ebből is látható, hogy a horvátoknak piszok nagy szerencséjük volt…

Arról nem is beszélve, hogy a hiányzók miatt jelen pillanatban egy nagyon erős sora van a déli szomszédjainknak, míg e mögött nincs nagyon senki. Ennek köszönhetően a két legjobb játékosuknak, Sandro Suknónak és Maro Jokovicnak vélhetően végig kell játszania a mérkőzést, amiből csak mi jöhetünk ki jól. Ami szintén felénk billenti a mérleg nyelvét, hogy az amerikaiak és az ausztrálok is ki tudták használni a horvátok hiányosságait. Ha nekik sikerült, nekünk miért ne sikerülhetne?

Ami hazánk válogatottját illeti, Benedek Tibor együttese meccsről-meccsre jobban teljesít a világbajnokságon. A szerbektől elszenvedett vereség, az ausztrálok ellen elért döntetlen és a kazahok elleni első negyed után úgy érzem, hogy kezd összeállni ez a fiatal csapat! Láthattuk, hogy a görögök nagyon levegőt sem tudtak venni, olyan beton kemény jelen pillanatban a magyar bekksor. A hellének pazarul használták ki az emberelőnyeiket a vb-n, nekünk mégis mindössze három (!) gólt tudtak dobni. Igaz, ehhez kellett egy olyan kapus, mint Nagy Viktor, aki fantasztikus napot fogott ki kedden. Fizikálisan a toppon vagyunk, míg elöl rendre sok előnyt kapunk, amiből mi szereztük a legtöbb gólt a világbajnokságon. Ha úgy tudunk csütörtök este játszani, mint kedden délután, akkor minden esélyünk megvan arra, hogy legyőzzük a déli szomszédjainkat.

A lélektani előny nálunk van, hiszen amíg mi lemostuk a görögöket a pályáról, addig a horvátok az utolsó másodpercben majdnem kiestek az ausztrálok ellen. Ha nem kapufára lövik két méterről az emberfórt, akkor bizony most a Kenguruk ellen játszanánk a döntőbe jutásért. Lehet, hogy túlzás ezt írni, de jelen pillanatban ennek a horvát válogatottnak nagyobb a füstje, mint a lángja. Természetesen korántsem szabad őket lebecsülni, de a hiányzóik, illetve a vb-n nyújtott teljesítményük miatt mégis ez a véleményem. A Varga-testvérek ráadásul a Rijekában játszanak, így tudják, hogy mely játékosnak mi az erénye, gyengéje, vagyis mire kell majd figyelni a csütörtök esti találkozón.

Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy most megfogható ez a horvát válogatott, és ennél nagyobb esélyünk nem igazán lesz arra, hogy legyőzzük őket. Azonban fontos kiemelni, hogy az olimpiai bajnokot soha nem szabad lebecsülni, ezért a tippem kissé biztonsági, hiszen arra fogadok, hogy nem kapunk ki a rendes játékidőben. Persze még erre a kimenetre is viszonylag komoly szorzót kínálnak a bukmékerek.

A 20:15-kor kezdődő összecsapásról élő szöveges tudósításban számolunk be a hatharom.com-on!

A két válogatott eredményei a világbajnokságon
Magyarország Eredmény Horvátország Eredmény
Görögország-Magyarország 3-9 Horvátország-Ausztrália 7-6 (5-5)
Magyarország-Kazahsztán 16-7 Horvátország-Új-Zéland 21-4
Magyarország-Ausztrália 9-9 Horvátország-Dél-Afrika 19-0
Szerbia-Magyarország 13-10 Horvátország-Kanada 13-8
Magyarország-Kína 13-5 Horvátország-USA 9-7
megosztom