Vizes vb

A bronzérmet meg kell és meg is tudjuk szerezni - Merész András

  • MTI

Merész András szerint a magyar női vízilabda-válogatottnak meg kell szereznie a bronzérmet a barcelonai vizes világbajnokságon. A csapat a harmadik negyed közepén 12-9-re vezetett a szerda éjszakába nyúló elődöntőben a házigazda spanyolok ellen, mégsem tudta megnyerni a meccset, így pénteken az arany helyett a világbajnoki bronzért kénytelen játszani a másik ágon az ausztrálokkal szemben alulmaradt oroszokkal.

Merész András bízik benne, hogy a lányok feldolgozzák magukban a szerdai vereséget - Fotó: AFP

A 13-12-re elveszített mérkőzés után a szövetségi kapitány a helyzethez képest önuralommal és önkritikusan beszélt a nagy lehetőség elúszásáról, amelyben a saját felelősségét is érintette, mondván, a negyedik negyedben nem tudott megoldást találni a visszazárkózó, előbb egyenlítő, majd a győztest gólt is megszerző spanyolok ellen.

"Végtelenül büszke vagyok a csapatomra, minden játékosom kitette a szívét-lelkét a győzelemért, amely végül elmaradt, de semmiképpen nem fognám a bírókra a vereséget" - bocsátotta előre a kapitány, jelezve, hogy túl egyszerű lenne a játékvezetésre fogni a magyar szempontból szomorú végkimenetelt. Mondta ezt annak ellenére a szakember, hogy főleg az elején szinte megállás nélkül, összességében pedig másfél annyiszor szórták ki a magyar játékosokat, mint a hazaiakat. A külső szemlélőnek ugyanakkor azzal együtt is túlzottnak tűnhetett a bírói szigor, hogy a szoros emberfogásos taktika magában hordozza a gyakori kiállítások kockázatát.

"Tényleg sok emberhátrányt fújtak ellenünk, de azért, mert sokszor állíttattuk ki magunkat. Ezzel együtt a végén is megvoltak a helyzeteink, csak éppen akkor azokat valamiért már nem lőttük be. Azt nem tudom, hogy a nagy tét, vagy a rengeteg hátrányból, a hatalmas plusz energiák mozgósításából fakadó fáradtság miatt, vagy netán azért, mert a kipontozódásaink nyomán fel kellett forgatnom a csapatot" - elemzett Merész.

A kapitány az oroszokkal vívandó csatával kapcsolatban elmondta, nem tudja, hogy a lányok lelkileg mennyire szedik majd össze magukat a bronzmeccsre, de az is egy fokmérő, hogy a csapat képes-e felülemelkedni az elődöntős vereség okozta érthető fájdalmon.

"Remélem, azt a csapatot fogom én magam is viszontlátni a vízben, amely csaknem három negyeden át remekelt a spanyolok ellen. A bronzérmet meg kell, s meg is tudjuk szerezni a mai játékkal és hozzáállással" - mondta Merész András, aki a fő célt, a legjobb négy közé jutást már elérte együttesével.

Ugyan a döntőről lecsúszott a válogatott, a lányok így is megfeleltek a várakozásainknak, a hatharom.com tippjét igazolva gólzáporos meccset játszottak, a spanyolokkal karöltve simán teljesítették a 16,5 gólos határt. Csütörtökön a fiúkon a sor, Benedek Tibor együttese 20:15-től Horvátország legjobbjai ellen száll vízbe, hogy megküzdjön a döntőbe jutásért. Az olimpiai bajnok horvátok kerete jelentősen átalakult a tavaly nyári londoni ötkarikás játékok óta, így joggal bízhatunk abban, hogy az egyre jobb formába lendülő magyar csapat igazoljajóslatunkat. A mérkőzésről élő szöveges tudósításban számolunk be!