Vizes vb

Háromgólos előny után csak kapufák, bronzmeccset játszik a Merész-csapat

A magyar női vízilabda-válogatott a házigazda, olimpiai ezüstérmes Spanyolország ellen mérkőzött a barcelonai világbajnokság elődöntőjében, és bár a harmadik negyedben nagyszerű játékkal vezetett három góllal, végül egyetlen találattal alulmaradt.

A Picornell uszodában igencsak későn, este háromnegyed tízkor elrajtolt elődöntős összecsapás előtt felemás képet mutatott a két csapat egymás elleni statisztikája. A tétmeccseket tekintve a korábbi vb-ken játszott mind az öt mérkőzést a magyar együttes nyerte, viszont a tavalyi, londoni olimpia elődöntőjében spanyol siker született.

A mérkőzés első fontos momentumaként spanyol emberelőny és hazai gól született, gyors választ a Spanyolországban légióskodó Szücs Gabriella adta meg remek alsó sarkos lövéssel (1-1). Az újabb hispán fór hozta meg az újabb gólt is, az egyenlítés pedig a center Bujka Barbara érdeme volt (2-2). A negyedik hazai előnyből lett 3-2 "oda", majd a szép számú magyar szurkoló követelése ellenére - "Mindent bele!" - nem egál, hanem 4-2-es spanyol vezetés következett. Aztán az első magyar fórt Antal Dóra, a másodikat pedig Kisteleki Dóra váltotta gólra (4-4). A negyed utolsó előtti akciójának mutatós lezárásaként Keszthelyi Rita "köszönt be" messziről, de erre még jött a hazai felelet is (5-5).

A hajrában csak a spanyoloknak ment támadásban - Fotó: AFP

A majdhogynem egy meccsre való gólbőség után a második nyolc percben sem apadt el a "termelési kedv": rögtön Szücs kapáslövésével folytatódott a gólgyártás (6-5), fórból egyenlítettek, majd teljes létszámnál a vezetést is meg-, helyesebben visszaszerezték a vendéglátók (6-7). Váratlan Antal-bomba állította vissza a egyenlőséget (7-7), büntetőből azonban újfent "hazabillent" a mérleg. A ritkán befújt (az első félidőben összesen ötször fordult ilyen elő) magyar előnyök egyikéből a triplázó Antal egyenlített, s ugyanilyen lehetőséggel élt igen okos góllal Kisteleki is (9-8) - amivel a hatharom.com tippje is jött, amely szerint legalább 17 gól lesz a meccsen. A tizenegyedik spanyol fór hozta a kilencedik hazai találatot (9-9), így a nagyszünetre - bár a hazaiak még megkapták a tizenkettedik emberelőnyüket is - teljes egálnál vonultak el a csapatok pihenni.

A harmadik negyedben sem lanyhult az iram, de a kőkemény küzdelem sem, amelyben elsőként Bujka villant, majd ötméteresből Antal volt pontos, kétgólosra hízott az előny (11-9).  És még meg sem emészthették a spanyolok a dolgok számukra kedvezőtlenre fordulását, amikor Keszthelyi "mérföldes" lökettel betalált (12-9). De nem rogytak meg a hazaiak (12-10), bár nagy csend támadt a hispánok táborában, amikor Bolonyai Flóra büntetőt védett. A 15. fórjukkal szemben azonban nem akadt ellenszer (12-11).

A befejező játékrészben percekre "befagyott" az eredmény, a jeget - emberelőnyből - a spanyol csapat törte meg, megint egyenlő lett az állás (12-12). A 19. spanyol fórból pedig átkerült a vezetés is (12-13). A magyar támadójáték ugyanakkor megfeneklett, s a Merész-csapat 11., majd 12. emberelőnye is kimaradt. Így aztán vereség lett a vége.

A magyar válogatott két nap múlva a bronzéremért játszhat az oroszokkal, akiket az ausztrálok győztek le a másik elődöntőben.

Élő közvetítés: Spanyolország-Magyarország női vízilabdax