Bajnokok Ligája

Gulácsi egy igazi sztárcsapat ellen bizonyíthat

Szerdán további öt mérkőzést rendeznek meg a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában, a mai napon olyan sztárcsapatok is pályára lépnek, mint a török Fenerbache, a skót Celtic Glasgow vagy a Partizan Belgrád. Alábbi összeállításunkban megpróbálunk némi támpontot adni a kvalifikációs meccsekkel kapcsolatban.

Solskjaer csapatának nehéz dolga lesz a Legia ellen

Molde (norvég) - Legia Warszawa (lengyel)

A norvég és a lengyel bajnok csatáját meglehetősen kiegyenlítettnek vélik a bukmékerek. Az előző körben mind a két csapat brit gárdát ejtett ki, Ola Gunnar Solskjaer együttese az ír Sligót, míg a varsói gárda a walesi The New Saints alakulatát győzte le mind a kétszer.

A két csapat keretének piaci értéke nagyjából azonos értéket képvisel, így fogadási szempontból ez egy igen nehéz találkozónak néz ki. A főpróba egyértelműen a vendégeknek sikerült jobban, hiszen szombaton a Pogon Szcecin ellen 3-0-s győzelmet arattak, míg a Molde a Lilleström vendégeként 2-0-s vereséget szenvedett.

19:00 INFO Molde TIPP Legia 2.54 3.40 3.10

Ami a vendégek oldalán szólhat, az a rendkívül hosszú kispad, hisz' Jan Urban vezetőedző keze alatt jelenleg 31 játékos dolgozik. A bő keretnek hála a játékosok nincsenek lestrapált állapotban - igen, a szezon elején ez elég furcsa is lenne - a csapaton belüli rivalizálás pedig a jelek szerint jót tesz mindenkinek. Különösen a támadószekció van elemében az utóbbi időben, hiszen a felkészülési mérkőzéseket is beleszámítva ontja a gólokat a Legia. A grúz Dvalisvili utóbbi két meccsén egyaránt eredményes volt, de a középpályáról Miroslav Radovic és Jakub Kosecki is kiváló formát mutat. Sérülés miatt néhány hiányzó lesz majd a Legiának a szerdai meccsen, de a védő Inaki Astizon kívül egyikük sem számít meghatározó játékosnak.

A Molde részéről az első számú kapus Bugge Pettersen és Joshua Gatt hiánya jelent nagyobb érvágást, de a fiatal középpályás már huzamosabb ideje sérült, így az ő kiválásával számolhattak északon.

Cipruson borús a helyzet, de nem az APOEL-nél, a gárda idén is a BL-be készül

APOEL (ciprusi) - Maribor (szlovén)

A Maribor csapata a máltai Birkirkara testén keresztül jutott be a harmadik körbe, a kikötővárosi csapat továbbjutása a hatharom.com konyhájára is hozott némi aprópénzt.

A szlovén együttes szombaton valóságos mészárlás rendezett a Koper elleni hazai bajnokin, hiszen 6-1-re ütötte ki ellenfelét. Azon a találkozón Ante Cacic vezetőedző igen tartalékos felállásban szerepeltette övéit, így a kulcsemberek nagy része pihenten utazott el Ciprusra. A Maribor kerete többnyire szlovén játékosokból áll, kiegészülve néhány minőségi légióssal, mint a brazil Tavares vagy a szerb Dejan Mezga. Utóbbi sérülés miatt ezúttal nem lehet csapata segítségére - ez nagy veszteséget jelent.

19:00 INFO APOEL Nicosia TIPP Maribor 1.81 3.75 5.50

Az APOEL együttesével az utóbbi években már találkozhattunk a Bajnokok Ligája csoportkörében, sőt 2012-ben egészen a negyeddöntőig menetelt a ciprusi bajnok. Azóta lényegesen gyengült a ciprusi futball, de a gazdasági nehézségek ellenére az APOEL-re az anyagi stabilitás a jellemző. A nyáron volt nagy jövés-menés a csapatnál, Paulo Sergio személyében új vezetőedzője is van a gárdának, a felkészülési mérkőzések eredményeiből pedig látható, hogy bizony időre van szükséges a Nicosiának, hogy ütőképessé váljon.

A hírek szerint telt ház várható, azaz mintegy 20 ezer ember látogat majd ki a szerda esti találkozóra. A gyengébb időszak ellenére, hazai pályán óriási meglepetésnek számítana, ha az APOEL vereséget szenvedne.

A Ludogorets arénája...

Ludogorets (bolgár) - Partizan Belgrad (szerb)

A két csapat közül papíron a bolgár bajnoknak volt nehezebb dolga az előző körben, mégis a Partizan volt az, amelyik igen-igen nyögvenyelősen vívta ki a továbbjutást. A szerb sztárcsapat az örmény Shirak ellen csak idegenben lőtt több góljának köszönhette a sikert, a hazai visszavágón mindössze egy gól nélküli döntetlenre volt képes a lényegesen szerényebb lehetőségekkel bíró örmény gárda ellen.

A beszámolók szerint a Partizan nagyon gyenge teljesítményt nyújtott mindkét mérkőzésen, így nagy kérdés, hogy egy hét alatt hogyan lehet egy ekkora gödörből kimászni. Mivel a szerb liga még nem kezdődött el, csak edzésen tudott gyakorolni a csapat. Tovább tetézi a bajokat, hogy a Ludogorets ellen több fontos láncszem is hiányzik majd a gépezetből.

Alekszandar Mitrovics kétmérkőzéses eltiltást kapott, Vladimir Volkov a visszavágón állíttatta ki magát, Milos Ostojics sérült, Vladimir Sztojkovics pedig kikerült a keretből. Az új igazolások közül Milan Obradovics és Eric Djemba-Djemba játékra készen, így ők bekerülhetnek Vuk Raszovics kezdőcsapatába.

19:30 INFO PFC Ludogorets TIPP Partizan Belgrad 2.08 3.61 5.10

A Ludogorets együttese a Slovan Bratislavát ejtette ki 4-3-as összesítéssel. A bolgár együttes tőkeerős tulajdonosának köszönhetően rengeteget fejlődött az utóbbi években, a legutolsó két idényben bajnoki címet ünnepelhetett a gárda. Természetesen a nagy álom a BL-be való bejutás lenne, de a sorsolás eddig nem volt túl kegyes a klubhoz.

A bolgárok számára "a most vagy soha" pillanata jött el. A Partizanról érkező hírek, a Slovan fölényes legyőzése után esélyesebbnek tűnik a hazai csapat, ugyanakkor a szerb bajnok nemzetközi rutinja aranyat érhet ebben a párharcban.

További hátrány jelent a bolgároknak, hogy mindössze egy 6 ezer férőhelyes stadionban fogadják a Partizant. A tavalyi bajnoki évadban átlagban 900 (!) néző látogatott ki a bajnok hazai mérkőzéseire, vagyis szurkolótábora nem igazán van a Ludogoretsnek. A hírek szerint a vendégek részére 800 jegyet biztosítottak a rendezők - vagyis még az is elképzelhető, hogy a szerb drukkerek hangosabbak lesznek, mint vendéglátóik. 

Gulácsi kezdő volt az Austria elleni 5-1-es győzelem alkalmával, a Fener ellen is pályára léphet

Salzburg (osztrák) - Fenerbahce (török)

Impozáns párosítás, Gulácsi Péter csapata az EL-elődöntős isztambuli sztárcsapat ellen. Mindkét csapat a második helyre szorult a bajnokságában, ennek ellenére indulhatott a legrangosabb európai kupasorozatban.

Az osztrák bajnokság már két héttel ezelőtt elstartolt, így a Salzburg már bőven játékban van, a Fenebahce pedig csak múlt héten tudta meg hogy egyáltalán indulhat a BL-ben. A felkészülés persze már tart néhány hete, de tétmérkőzés még nincs a török lábakban.

Az isztambuli gárda a nyáron sikeresen igazolt, megszerezte a Bayer Leverkusentől Michal Kadlecet, a Zenittől Bruno Alvest és Alper Potukot az Eskisehirsportól, miközben legnagyobb sztárjait sikerült megtartania. A törököknél új vezetőedző, Ersun Yanal irányítja a csapatot, az érkezőkkel együtt ő is bizonyíthat a szurkolóknak. A hírek szerint Moussa Sow a Ramadán miatt nem biztos, hogy pályára lép, de Gulácsi Péter így is olyan csatárokkal nézhet farkasszemet, mint Dirk Kuyt vagy Pierre Webo.

20:30 INFO Salzburg TIPP Fenerbahce 2.56 3.55 3.05

A hazai oldalon bizakodó a hangulat, hiszen hétvégén 5-1-es győzelmet aratott a Red Bull a bajnok Austria felett. A keretben ugyan rengeteg sérült játékos van, de nélkülük is jól indult az idény, így ez a tényező ezúttal nincs akkora hatással az együttesre.

Első ránézésre a szorzók kissé elméretezettnek tűnnek, de mivel az osztrákok számára már elkezdődött a szezon, míg a törökök a felkészülés közepén tartanak, nem árt óvatosan kezelni a találkozót.

Celtic (skót) - Elfsborg (svéd)

A skót Celtic csapatáról a kontinens bajnokságait bemutató sorozatunkban részletesebben is foglalkoztunk. Neil Lennon alakulata az előzőt körben a papírformának megfelelően az észak-ír Cliftonville csapatát ejtette ki 5-0-s összesítéssel. A skót Premier League a hétvégén startol, így a zöld-fehérek felkészülés gyakorlatilag komplettnek mondható. Az edzőmeccsek során a Celtic pocsékul teljesített, de tapasztalt klubról van szó, melyben pontosan tudják, mikorra kell időzíteni a csúcsformát.

20:45 INFO Celtic TIPP Elfsborg 1.58 4.20 7.20

A vendég Elfsborg a lett Daugavpils ellen 11-1-es összesítéssel jutott tovább. A balti gárda és a svéd csapat nem volt egy súlycsoportban egymással, így abból a párharcból komoly következtetéseket képtelenség levonni. A bajnokságban az Elfsborg jelenleg csak az ötödik helyen tanyázik, ugyanakkor nincs rossz formában, ráadásul a keretben mindenki egészséges. Persze, a legendás Celtic Parkban nem ő számít az esélyesnek..

Bajnokok Ligája-selejtező
3. forduló, 1.mérkőzés
19:00 Molde Legia 2.54 3.40 3.10
19:00 APOEL Nicosia Maribor 1.81 3.75 5.50
19:30 PFC Ludogorets Partizan Belgrad 2.08 3.61 5.10
20:30 Salzburg Fenerbahce 2.56 3.55 3.05
20:45 Celtic Elfsborg 1.58 4.20 7.20