Sportfogadás

Sousa bosszúja, Hulk a kispadon - jönnek a BL-selejtezők

Kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulóját rendezik. Számos érdekesnek ígérkező párharcra kerül sor, ezért alábbi összeállításunkban megpróbáltunk némi támpontot adni a kvalifikációban érintett csapatokkal kapcsolatban.

Nem Karangadában, hanem a kazah nemzeti stadionban fogadja a Sahtor az albánokat

Sahtor Karagandy (kazah)  - Skenderbeu Korca (albán)

A 3. kör egyik meglepetéspárosítása. Az előző körben a kazah együttes bombameglepetésre kiejtette a rutinos BL-szereplőnek számító BATE Boriszov gárdáját, míg az albán bajnok az azeri Neftci Baku alakulatával szemben harcolta ki a továbbjutást. Mindkét oldalon a csoda folytatását várják, egyik fél sem tartja a másikat verhetetlennek, ezért nagy csata várható ebben a párosításban.

Ezt a találkozót a Sahtor nem játszhatja saját pályáján, ezért Karaganda helyett Astanában, műfüvön rendezik meg a találkozót. A két város között 180 kilométer a távolság. A kazah bajnokikon a Sahtar átlagban öt ezer néző előtt játssza a mérkőzéseit, de a BATE elleni hazai meccsen 18 800 szurkoló buzdította a csapatot!

15:00 INFO Sahtor Karagandy TIPP Skenderbeu 1.63 4.40 8.00

Mindkét együttes közel teljes csapatával készülhet a keddi rangadóra, a Skenderbeu soraiból Gilman Lika lesz az egyetlen nagy hiányzó. Róla úgy tartják, az albán liga legjobb játékosa, a Neftci elleni párharc erejéig kölcsönvette őt az FK Tiranától a klub, de jelenleg egy arab csapatnál próbál meg szerződést tető alá hozni. Az ő hiánya nagy veszteség az albánok számára. A Sahtor a hétvégi bajnokin erősen tartalékos felállásban lépett pályára a Vostok ellen (0-0), így a kulcsemberek pihenten várhatják az albánok elleni ütközetet.

Austria Wien (osztrák) - Hafnarfjordur (izlandi)

A múlt heti Európa Liga-selejtezők során egy izlandi csapat már tört borsot osztrák ellenfele orra alá, hiszen a Breidablik óriási meglepetésre kiejtette a Szabics Imrével felálló Sturm Graz együttesét. Eljött az idő, hogy az Austria helyreállítsa az ország futballjának megtépázott becsületét.

Mindkét együttes tétmérkőzésekkel készült erre a találkozóra, de amíg a Hafnarfjordur győzelemmel, addig az Austria Wien megsemmisítő vereséggel melegített a BL-re, miután Salzburgban 5-1-re kikapott a nagy rivális Red Bulltól.

18:00 INFO Austria Wien TIPP Hafnarfjordur 1.32 5.70 13.50

A bécsieknél három hiányzóról szólnak a hírek, Tomas Simkovic, Dare Vrsic és Roman Kienast is hosszabb ideje sérüléssel bajlódik, így az ő távollétük nem befolyásolja jelentősen a csapat teljesítményét. A vendégek oldaláról a csatár Albert Ingasson és a védő Petúr Vidarsson maródi, de egyik játékos sem tartozik az izlandiak húzóemberei közé. A bukmékerek meglehetősen egyoldalúra értékelik ezt a mérkőzést, a szorzók alapján az Austria egyértelmű favoritja ennek az összecsapásnak.

Dinamo Tbiliszi (grúz) - Steaua Bukarest (román)

A játéknap egyik legérdekesebb párosítása. Az előző körben a Dinamo 9-2-es összesítéssel ejtette ki a feröeri Streymur alakulatát, míg a román bajnok a Vardar Szkopjén lépett át kettős győzelemmel.

A grúzok elképesztő mértékben "bepörögtek" erre a találkozóra, elővételben több mint 35 ezer jegy kelt el (!), a mérkőzés várhatóan telt ház előtt, mintegy 55 ezer szurkoló jelenlétében zajlik majd. A Borisz Paihadzis stadion pokoli hangulatát még a Steaua játékosainak is nehéz lesz "megszokni".

A románok részéről meg is van a kellő tisztelet az ellenfél iránt, Laurentiu Reghecampf vezetőedző a román lapoknak kiemelte a Dinamo stabil védekezését és életveszélyes kontratámadásait. Xisco, Dvali és Ustaritz neve az edzettebb fanatikusoknak sokat mondhat, de összességében elmondható, hogy igen komoly csapatot építettek fel az elmúlt években a grúz fővárosban.

A másik oldal talán kevésbé szorul bemutatásra. A Steaua a tavalyi évben EL-negyeddöntőt vívott, és toronymagasan nyerte a román bajnokságot. A csapat magja egyelőre együtt maradt, így az idei évben is igen komoly sikereket érhet el a gárda. Némileg csökkenti a bukarestiek keddi esélyeit, hogy Alexandru Chipciu még mindig sérült és a fiatal, Gabriel Matei szintén nincs bevethető állapotban.

18:00 INFO Dinamo Tbiliszi TIPP Steaua Bukarest 3.30 3.35 2.48

Kalju (észt) - Viktoria Plzen (cseh)

Az észt bajnok nagy meglepetésre az előző körben búcsúztatta a finn Helsinki JK együttesét, ám ebben a fordulóban már jóval nehezebb ellenféllel kell szembenéznie. Csökkenti a hazaiak amúgy sem vérmes reményeit, hogy a találkozót semleges pályán, az észt nemzeti stadionban (Le Coq Arena) játsszák majd le. A Kalju a hétvégén pihentette legjobbjait, a keret teljesnek mondható, így ideális állapotban várja a találkozót.

18:00 INFO Kalju JK TIPP Viktoria Plzen 11.00 5.20 1.39

A Viktória Plzen együttese jól ismert szereplője az európai klubfutballnak, az előző körben a csehek a bosnyák Zeljeznicar ellen kettős győzelemmel jutottak tovább. Ezen a meccsen az alapembernek számító Vaclav Prochazka eltiltás miatt csak a lelátón tekintheti meg társai alakítását, ezt leszámítva a plzeni alakulat is teljesnek mondható.

Mivel mindkét csapatnak elsősorban a támadás az erőssége, ezért egy nyílt sisakos találkozó várható, ezt a tézist erősítheti az is, hogy az észteknek nincs veszíteni valója, bátran nekieshet rutinosabb riválisának.

A hétvégén a csinos szurkolólányok sem tudták győzelemhez segíteni a Zenitet / fc-zenit.ru

Nordsjaelland (dán ) - Zenit (orosz)

Mindkét csapat tagja volt tavaly a Bajnokok Ligája főtáblás mezőnyének, de egyik alakulat sem élte túl az elitliga ezen fázisát. Mindkét együttes döntetlennel hangolt a keddi találkozóra, ami mindkét oldalon csalódást jelentő eredmény volt, hiszen egyaránt hazai környezetben lépett pályára a dán és az orosz csapat is.  Ez is alátámasztja, egyik fél sincs még csúcsformában, ami nem csoda, lévén mind a dán, mind az orosz bajnokság még nagyon az elején jár.

19:00 INFO FC Nordsjælland TIPP Zenit 6.78 4.20 1.65

A Zenitnél idén is jelentős volt a játékosmozgás, ráadásul mivel még nyitva az átigazolás piac, nem biztos, hogy a keret véglegesnek tekinthető. A bizonytalanság nem jó ómen, Luciano Spallettinek ráadásul a hiányzókkal is számolnia kell: Malafajev, Anyukov, Criscito, Bukarov és Sirokov sem játszik ezen a meccsen, ugyanakkor a brazil Hulk ott lehet Dániában. A Zenit hihetetlenül bő keretének köszönhetően így is bombaerős kezdővel állhat fel, Timoscsukkal, Arsavinnal, Hulkkal, Witsellel, Danny-vel Fajzulinnal vagy Kerzsakovval a soraiban.

Várható kezdőcsapatok /63.com

PAOK (görög) - Metaliszt Harkiv (ukrán)

A PAOK-nál a vezetők a Görögországban tapasztalt nehéz gazdasági helyzet ellenére igyekeztek kellőképpen megerősíteni a csapatot a nemzetközi kupaszereplésre, így többek között sikerült megszerezniük Iñigo Lópezt (Granada), Miguel Vítort (Benfica), Nikos Szpiropouloszt (Chievo), Giannisz Szkondraszt (Atromitos), Alexandros Tzioliszt (Monaco), Lucast (Karpaty), Sekou Oliseh-t és Tomasz Necidet (mindkettő CSZKA Moszkva), a kispadra pedig egy igazi világsztárt sikerült megnyerniük Huub Stevens személyében.

20:00 INFO PAOK TIPP Metaliszt Harkiv 3.35 3.35 2.62

A PAOK ezen a meccsen kénytelen lesz nélkülözni híres szurkolótáborát, mivel a találkozót egy korábbi büntetés miatt zárt kapuk mögött bonyolítják le. Mivel a csapat még nagyon alakulóban van, görög vélemények szerint ez nem feltétlenül jelent komoly hátrányt a játékosoknak...

A Metaliszt Harkiv a nyáron elveszítette legjobb játékosát (Taison) ezen a találkozón pedig az első számú portását (Horainov) és a keret legértékesebb futbalilstáját (Cleyton Xaviert) sérülés miatt lesz kénytelen nélkülözni.

Dinamo Zagreb (horvát) - Sheriff Tiraszpol (moldáv)

A két klub lehetőségeiből kiindulva ez a párosítás meglehetősen egyértelmű, ráadásul ad némi támpontot, hogy a tavalyi évben a selejtezőben szintén találkozott egymással a két csapat, akkor a horvátok kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel jutottak tovább.

A Dinamo Zagreb csapatával a horvát bajnokságot bemutató előzetes írásunkban részletesebben is foglalkoztunk, ami a BL-t illeti, a zágrábiak az előző körben a luxemburgi Fola ellen vívták ki a továbbjutást.

Az előző körben a Sheriff - elsősorban remek kvalitású braziljainak köszönhetően - a Sutjeska csapatát múlta felül, úgy, hogy a hazai első meccsen csak döntetlent ért el (1-1), majd a visszavágón 5-0-s kiütéses győzelmet aratott.

20:45 INFO Dinamo Zagreb TIPP FC Sheriff 1.48 4.68 9.20

A formákat tekintve egyik együttestől sincsenek elájulva a szurkolók, a Dinamo összjátékban komoly hiányosságokkal küzd, ráadásul Sammir hiánya miatt a középső pozíciókban nincs vezére a csapatnak, míg a Sheriffnek a védekezésbeli hiányosságokat róják fel a kritikusok.

A hiányzók tekintetében csak a horvát részről van miért aggódni, Sammir és Luis Ibanez ugyanis nem lép majd pályára a Maksimir-stadionban.

Philip Cocu immáron edzőként bizonyítana a PSV élén / AFP

PSV (holland) - Waregem (belga) 

A belga csapat a tavalyi szezon egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta azzal, hogy az Anderlecht mögött megszerezte az ezüstérmet a Jupiler League-ben. A kiváló szereplésnek hála idén megmutathatja magát a nemzetközi kupaporondon is, de pechére egy igazi "nagyágyúba" szaladt bele a harmadik fordulóban. Az eindhoveniek rutinos kupacsapatnak számítanak, óriási múlttal és komoly tapasztalattal rendelkeznek.

20:45 INFO PSV Eindhoven TIPP Zulte-Waregem 1.42 5.20 9.20

Mindkét csapattal részletesebben is foglalkoztunk az Eredivise és a Jupiler League szezonelőzetes írásunkban. A keddi találkozón a Manchester Unitedtől hazatérő Park Dzsi-szung nem léphet pályára.

Lyon (francia) - Grasshoppers (svájci)

Talán ezt a párosítást kell a legkevésbé bemutatni, hiszen két jól ismert csapat harcáról van szó. A svájciak számára némi előnyt jelenthet, hogy a helvét Super Leauge küzdelmei már két és fél hete elrajtoltak, míg a francia pontvadászat majd csak augusztus második felében startol. A Lyon felkészülése július elején kezdődött, legutóbb szombaton a Real Madrid ellen játszott 2-2-es döntetlent az OL.

A Grasshoppers iránt nem túl nagy az érdeklődés Franciaországban, a hírek szerint "csak" 20-25 ezer néző lesz kint a Stade Gerland stadionban.

21:00 INFO Lyon TIPP Grasshoppers 1.37 5.22 12.00

A Szöcskék busszal tették meg a 450 kilométeres távolságot, a svájci klubnál helyén kezelik az esélyeket és elismerik, hogy a Lyon a párharc favoritja. Vajon ez is a taktika része vagy tényleg az őszinteség beszélt Vincze Ottó kedvenc ellenfeléből?

Sousa újra farkasszemet nézhet Yakinnal

Basel (svájci) - Maccabi Tel-Aviv (izraeli)

Két régi ismerős egymás elleni csatája lesz a keddi, hiszen a svájciakat irányító Murat Yakin és az izraelieket dirigáló Paulo Sousa a tavalyi évben az Európa Ligában is összemérhette tudását. Akkor a Videotont trenírozó portugál alaposan meglepte kollégáját, a fehérvári találkozón aratott 2-1-es győzelem után a visszavágón is csak nagyon szűk, 1-0-s sikert aratott a Basel.

A svájci bajnok fejlődése ugyanakkor töretlen, hiába veszített el jó pár klasszis futballistát az elmúlt időszakban a Basel (Shaqiri, Frei) a tavalyi szezonban a klub történetének egyik legnagyobb sikerét elérve az Európa Liga elődöntőjéig menetelt a gárda.

19:00 INFO Basel TIPP Maccabi Tel-Aviv 1.62 4.30 6.60

A Maccabi csapatát a Győri ETO ellen "testközelből" is láthattuk játszani. Az izraeli csapat rendkívül technikás és offenzív futballal rukkolt elő a halovány magyar bajnok ellen, de kérdés, hogy a Basel ellen idegenben milyen taktikát alkalmaz majd Paulo Sousa.

Mindkét oldalon egy-egy hiányzóról lehet tudni: a svájciaktól Fabian Ritter, a vendégektől Abu Zaid nem lehet társai segítségére.

Bajnokok Ligája-selejtező
3. forduló, 1. mérkőzés
15:00 Shakhtor Karagandy Skenderbeu 1.63 4.40 8.00
18:00  Kalju Nomme JK Viktoria Plzen 11.00 5.20 1.39
18:00 Dinamo Tbiliszi Steaua Bukarest 3.30 3.35 2.48
18:00 Austria Wien Hafnarfjordur 1.32 5.70 13.50
19:00 Basel Maccabi Tel-Aviv 1.62 4.30 6.60
19:00 FC Nordsjælland Zenit 6.78 4.20 1.65
20:00 PAOK Metalist Harkiv 3.35 3.35 2.62
20:45 Dinamo Zagreb FC Sheriff 1.48 4.68 9.20
20:45 PSV Eindhoven Warengem 1.42 5.20 9.20
21:00 Lyon Grasshoppers 1.37 5.22 12.00