Szocsi 2014

Melegfelvonulással provokálnák Putyint

  • VNA

Sokakban okozott ellenérzéseket, a homoszexuálisak jogait korlátozó új orosz törvény, amely a szocsi olimpiát is érintheti.

Komoly viharokat kavart a közelmúltban az az orosz törvénymódosítás, amely a homoszexuálisok véleménynyilvánítási jogait hivatott megnyirbálni. Az államelnök, Vlagyimir Putyin által már szignált törvényről sokan azt gondolták, hogy a februári szocsi olimpiára érkező sportolókat is érintheti, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban végül elérte azt, hogy az ötkarikás versenyekre érkezők - a lobbinak köszönhető magas rangú orosz politikai garanciavállalással - mentesülnek a törvény hatálya alól. Erre az engedményre szükség is lehet, lévén a jelenlegi szabályozás szerint "melegjogi aktivitásért" a külföldi állampolgárokat 15 napos elzárással és az országból történő kiutasítással is büntethetik.

A melegek jogaiért lobbizók azonban ezt nem akarják annyiban hagyni és a legfrissebb hírek szerint egy komoly tiltakozó felvonulásra készülnek az olimpiai megnyitó előtti napra, február hatodikára időzítve. A Fekete-tenger partján található orosz városba egy, a kölnihez hasonló felvonulást terveznek, ahol akár félmillió ember is kinyilváníthatja véleményét az új oroszországi törvény ellen. A tiltakozásnak amúgy más formái is terjedőben vannak, az Egyesült Államokban ugyanis az elmúlt napokban több vendéglő tulajdonos is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint nem tartanak a polcokon orosz készítésű vodkát. 

Egyes aktivisták az olimpiát az Államokban közvetítő NBC csatornát is arra próbálják ösztönözni, hogy lépjen fel agresszívebben a melegek jogait durván sértő szabályozás ellen. A tényleges hatásokat egyelőre még nehéz felmérni, de sokan úgy vélik, hogy a szocsi olimpia február hetedikei megnyitóján több olyan sportoló is lehet majd, aki az eseményre irányuló médiafigyelmet kihasználva nyilváníthat véleményt ebben a témakörben. A másságát nyíltan vállaló új-zélandi gyorskorcsolyázó, Blake Skjellerup azonban már most elmondta, hogy a versenyek alatt biztosan szivárvány színű kitűzőt fog viselni, majd hozzátette: "Ha emiatt bajba kerülök, ám legyen..."