Vizes vb

Hosszú gyorson menetel tovább, Kis Gergő nincs formában

  • MTI

Három magyar próbálkozott a barcelonai vizes vb úszóversenyeinek harmadik napján, kedden: a délelőtti selejtezőkből simán továbbjutott 200 m gyorson Hosszú Katinka és 200 m pillangón Biczó Bence, Kis Gergő viszont nem került be a döntős mezőnybe 800 m gyorson.

A 200 m vegyesen hétfő este világbajnoki címet szerzett Hosszú ezúttal a 200-as gyorstávon tesztelhette felkészültségét, s az 1:56.73 perces végeredmény megnyugtathatta, hiszen a második legjobb idővel, nem mellesleg nagy egyéni rekorddal került tovább az esti elődöntőbe.

"Ami azt illeti, az országos csúcs volt a cél, s bár ettől most elmaradtam, sebaj, este még meglehet az is" - mondta az MTI-nek.

Az ifjúsági olimpiai bajnok, friss Universiade-győztes Biczó Bence 200 méter pillangón állt rajthoz a katalán fővárosban, s 1:56.70 perces időeredménnyel összesítésben kilencedikként lépett tovább a legjobb 16 közé.

"Nagyon kemény és igen nehéz úszás volt - mondta Biczó - 150 méterig együtt haladtam a mezőnnyel, akkor aztán megnyomtam, nehogy meglepetés érjen. Este még jobban oda kell tennem magam, 1:56-on belüli idő kell a döntőhöz."

Kis Gergő a kevésbé sikeres - csak 16. helyet érő - 400-as szereplését követően kedden 800 m gyorson sem volt az igazi: nyolc perc felett (8:00.92 p) tudta le a távot, s a 22. helyen zárt, vagyis kiszorult a nyolcas fináléból.

"Szerettem volna döntős lenni, ez csak természetes, hiszen világbajnoki bronzérmesként ugrottam a vízbe, de a formám messze nem olyan, mint volt Sanghajban két éve - nyilatkozta Kis. - Négyszázig még jó volt, utána azonban, úgy hatszáz méternél, amikor megint gyorsítani kellett volna, már nem tudtam iramot váltani."

Az esti programnak az elődöntőző Hosszú és Biczó mellett még egy magyar érintettje van: az 1500 méteres női gyorsúszás döntőjében Kapás Boglárka indul, aki hétfőn ötödikként biztosította helyét a legjobb nyolc között.