Vizes vb

Hosszú Katinka álomúszással világbajnok 200 vegyesen

Hosszú Katinka végig vezetve aranyérmet nyert 200 méteres vegyesúszásban a barcelonai vizes világbajnokságon. A döntő másik magyar résztvevője, Jakabos Zsuzsanna a hatodik helyen végzett.

Hosszú Katinka aranyérmes 200 méter vegyesen - Fotó: AFP

Hosszú a legjobb idővel került a döntőbe, ahol a fogadóirodák előzetesen a kínai olimpiai bajnok és címvédő Je Si-vent tartották favoritnak. Hosszú nagyon erősen, világcsúcs részidőn belül kezdett pillangón, és háton is biztosan őrizte előnyét, egyedül a nyolcas pályán úszó brit tudta megközelíteni a magyar lányt. Mellen tovább növelte előnyét a Vasas kiválósága, a gyorsúszásban pedig nem volt már kérdéses a világbajnok kiléte, másfél testhosszal haladt a mezőny előtt. A második helyen az ausztrál Alicia Coutts, a harmadikon a spanyol Mireia Belmonte García végzett. Je Si-Ven nem tudott beleszólni az érmek sorsárba, csak a negyedik helyen csapott célba. Jakabos Zsuzsanna sokáig harcban volt a dobogóért, a végére azonban elfáradt.

Hosszú Katinka győzelmét előzetesen a hatharom.com is megtippelte.

"Nagyon örülök neki, hogy sikerült visszakerülnöm a csúcsra, rengeteget dolgoztam és tanultam ebben a négy évben, ezt a címet jobban tudom értékelni, mint a 2009-est - nyilatkozott az MTI-nek az aranyérmes. - A tavalyi olimpiai negyedik hely után nagyon jó érzés nyerni. Még négy számom van a vb-n, remélem ezekben is közel kerülök a legjobb időmhöz."

"Életem harmadik legjobbját úsztam, így nagyon örülök, mert ez jó vb-kezdet. Jobban éreztem magam, mint délelőtt, és most nagyon várom a 200 pillangót. A döntőben nem izgultam, tartalékom sem maradt, teljesen kiúsztam magam" - mondta Jakabos.

Katinka a csalódást keltő londoni olimpia után hazaköltözött az Egyesült Államokból, edzője párja, Shane Tusuppal lett, és az amerikai trénernek sikerült bombaformába hoznia kedvesét. Már a magyar bajnokságon is elképesztő volt, kilenc számban szerzett aranyérmet, majd az ír országos bajnokságon 100 háton megdöntötte Egerszegi Krisztina 22 éves csúcsát, pedig ez nem is tartozik az igazán erős számai közé. Élete formájában, kiváló hangulatban érkezett Spanyolországba, ezt karrierje második világbajnoki aranyérmével koronázta meg. 2009-ben Rómában 400 vegyesen nyert, az olasz fővárosban bronzérmes volt a rövidebbik vegyesúszó számban. Hosszú a magyar úszósport 21. világbajnoki címét szerezte.

Bacelonai világbajnokság
Női 200 m vegyes, döntő
1. HOSSZÚ KATINKA 2:07.92 perc
2. Alicia Coutts (ausztrál) 2:09.39
3. Mireia Belmonte García (spanyol) 2.09.45
4. Je Si-ven (kínai) 2:10.48
5. Caitlin Leverenz (amerikai) 2:10.73
6. JAKABOS ZSUZSANNA 2:10.95
7. Sophie Allen (brit) 2:11.32
8. Siobhan-Marie O'Connor (brit) 2:12.03