Dopping

Korábbi MVP-t tiltott el a baseball-liga, még többen juthatnak a sorsára

  • MD

Az MLB, és alapvetően az egész észak-amerikai sportvilág egyik legnagyobb doppingbotránya van kibontakozóban, melynek első áldozata a liga korábbi legértékesebb játékosa, Ryan Braun, akit a 2013-as idény hátralévő részére, 65 meccsre tiltottak el.

Az NFL tavalyi fejvadászbotránya után idén az MLB-ben hullhatnak a fejek, miután kirobbant az elmúlt évek egyik legnagyobb doppingbotránya a baseball-ligában.  A liga már tavasszal elkezdte a nyomozást az immáron már megszűnt Biogenesis of America nevű klinika ellen, miután egy korábbi alkalmazott azt nyilatkozta, hogy az intézmény doppingot adott el 20 baseball játékosnak.

A Milwaukee Brewers játékosa, Ryan Braun, aki köztudottan kapcsolatban állt a klinikával, a botrány kirobbanásakor hevesen tagadta, hogy a Biogenesistől tiltott szereket kapott volna, de a liga vezetősége hétfőn a 2013-as idény hátralévő részére, azaz 65 alapszakasz-meccsre plusz a playoffra eltiltotta őt a játéktól. Braun nem fellebbez az ítélet ellen.

Ryan Braun nemcsak a fizetését, hanem a hírnevét is kockára tette a doppingolással - Fotó: USA Today Sports

Braun korábban az év újonca címet is elnyerte, valamint megválasztották a legértékesebb játékosnak is (MVP). Braun mellett a New York Yankees korábbi MVP-je, Alex Rodriguez is eltiltásra számíthat, valamint az a hátralévő 18 ember, aki szintén kapcsolatban állt a klinikával.

Az MLB gyors ítélete némileg meglepő, mivel sokan arra számítottak, hogy csak a szezon végeztével róják ki az eltiltásokat. Az MLB-ben 2005-06-ban szintén doppingbotrány volt, akkor több Hírességek Csarnokába pályázó játékosról kiderült, hogy szteroidokkal erősítették játékukat, akiket egy életre eltiltottak a játéktól.