Átigazolás

Messi nincs biztonságban, négy csapat is viheti

Megrángatta az oroszlán bajszát az FC Barcelona, dugóspuskával fenyegetőzött olyan vidéken, ahol föld-levegő rakétával válaszolnak. A katalánok csak látszólag láncolták magukhoz Lionel Messit, Párizsból jelezték, hogy ha nem mutatnak kellő tiszteletet, akkor a legnagyobb értékükre sújtanak le. Ráadásul erre nem csak a PSG lenne képes.

Vajon a Barcelonában fejezi be európai karrierjét? - fotó: AFP

Nagy volt az öröm és a megkönnyebbülés Barcelonában, amikor 2013. február 7-én Lionel Messi aláírta új szerződését a katalán klubhoz. A papírok szerint a négyszeres aranylabdás argentin 31 éves koráig viselheti a gránátvörös mezt, a klub pedig bebiztosította magát, mert 250 millió euróban határozta meg a játékos kivásárlási árát. Ha azt vesszük, hogy jelenleg Cristiano Ronaldo a világ legdrágább futballistája, akiért 94 millió eurót szurkolt le a Real Madrid, akkor tényleg nem kell izgulnia a barcelonaiaknak. Ha viszont a nemzetközi futball abszurdba hajló húzásait szemlézzük, akkor van miért aggódniuk. Pláne ha a Barcelona egy Krőzussal akasztja össze a bajszát.

Nem az a kérdés, hogy Messi megéri-e a kivásárlási árát, hanem az, hogy hány klub lenne képes kifizetni? Ha az újgazdag, a pénzt ész nélkül, számolatlanul költő együtteseket nézzük, akkor az Anzsi Mahacskala, a Paris Saint-Germain, a Manchester City és a Monaco könnyedén képes lenne leszurkolni 250 millió eurót Messiért, aki a fizetését tekintve még jól is járna a transzferrel. Az argentin jelenleg évente bruttó 36 millió eurót kap Barcelonában, de a spanyolországi adózási törvények miatt ennek csak a töredéke, mintegy 16 millió vándorol a számlájára. 2012-ben Messi fizetése 12,5 millió euró volt, további félmilliót kapott prémium gyanánt és 22 milliónyit hozott neki a szponzoráció - csak összehasonlításképpen, Samuel Eto'o tavaly 23,3 milliót "kapart össze" Dagesztánban. A Manchester City tulajdonosa, Manszúr sejk is jól megfizeti játékosait, Sergio Agüero például 2012-ben 18,8 millió eurót kapott, pedig játéktudásban Messi és közte nem csupán pár millió, hanem ég és föld a különbség.

Messi klubváltásának nem csak a futballvilág új uralkodói miatt lehet realitása, hanem Neymar okán is. Johan Cruyff, a Barcelona korábbi játékosa és trénere szerint a brazil megszerzésével érdemes lenne elgondolkozni Messi eladásán, noha a holland nem gazdasági, hanem sportszakmai szempontokkal támasztotta alá véleményét.

A Barcelona közben elkövetett egy hibát, olyan helyen mutatott erőt, ahol inkább lapos kúszásban kellett volna közlekednie. A katalánok bejelentették, hogy ha a PSG nem fogadja el a Thiago Silváért tett sokadik ajánlatot, akkor egyszerűen kihagyják a francia klubot a tárgyalásokból és szimplán kifizetik a 40 millió eurós kivásárlási árat. Nem ártott volna elgondolkozni egy ilyen kijelentés előtt, de megkapták a választ. Nasszer al-Kelaifi, a PSG elnökének üzenete egyértelmű volt és világos: „ha a Barcelona kifizeti Thiago Silva kivásárlási árát, én kifizetem Messiét.

Érdemes erre nem üres fecsegésként, hanem lehetséges lépésként tekinteni. Pláne ha al-Kelaifi legutóbbi transzferét nézzük, ahol 63 millió eurót dobott ki egy olyan játékosra (Edinson Cavani), aki kábé a negyedét éri.

Nem állítjuk, hogy Messi lesz a nyári átigazolási időszak legmárkásabb szereplője, de a Napoli elnökének, Aurelio De Laurentiis szavai miatt azt sem vésnénk kőbe, hogy Barcelonában fejezi be európai karrierjét.

"Nem lehet mindent egyszerűen megvásárolni, ez etikai kérdés - mondta a Napoli elnöke. - Az a baj ezekkel a klubokkal, hogy olyan szervezetek birtokában vannak, amelyek elnökei abszurd összegeket képesek kifizetni."

Márpedig ezek az elnökök aligha csinálnak etikai kérdést egy átigazolásból.