NBA

Mire elég egy "térdsérülésnyi" idő?

  • Barcsai Róbert

2012.04.28. Szomorú nap ez minden Bulls-drukker életében, hiszen hiába rendelkezett az alapszakasz legjobb mérlegével (holtversenyben a San Antonio Spursszel) a Chicago, már a rájátszás első meccsén súlyos térdsérülést szenvedett Derrick Rose. A 2011-es MVP azóta nem léphetett pályára, nemrég azonban bejelentették, hogy a Bulls első, egyébként Rio de Janeiróban megrendezett előszezon meccsére már 100%-os állapotba kerül. Ennek apropójaként érdemes megvizsgálni, hogy Rose sérülésének napján hogy nézett ki a liga, illetve milyen lesz majd jövőre!

Derrick Rose hiányában sokat változott a liga

Akármilyen furcsa, annak a bizonyos, Sixers elleni meccsnek a napján LeBron James még egyetlen bajnoki gyűrűvel sem rendelkezett. Azóta persze a Király megemberelte magát, és előbb az Oklahoma City Thunder, majd a San Antonio Spurs ellen vezette győzelemre csapatát...

Sőt, akkoriban nem csak Miamiban, hanem Bostonban is nagy hármasról beszélhettünk. Kevin Garnett, Paul Pierce és Ray Allen ugyanis mind a Keltáknál pattogtattak, azóta pedig tudjuk, hogy darabjaira hullott a csapat. A vajkezű dobóhátvéd idén bajnoki címet ünnepelhetett a Heattel, míg Garnett és Pierce ugyanerre készül jövőre, csak éppen a Brooklyn Nets színeiben. Arról nem is beszélve, hogy immáron Doc Rivers sem tartozik a Celtics stábjához...

Bostonban még nagy hármasról beszélhettünk

Ha már szóba került a Nets, akkor érdemes kitérnünk a névváltoztatásokra is. Rose sérülésének napján a Brooklyn Nets még New Jersey Nets néven szerepelt, meccseit pedig nem a Barclays Centerben, hanem a Prudential Centerben játszotta. Emellett pedig azt is tudjuk, hogy a New Orleans Hornets jövőre már Pelicans néven fut.

Érdekesség, hogy Rose sérülésének a napján a Dallas Mavericks még címvédőnek mondhatta magát. Ráadásul, a liga történetének egyik legjobb játékosa, Jason Kidd azóta megjárta New Yorkot, visszavonult, majd edzőnek állt, éppen a már említett Brooklyn Netsnél.

Jason Kidd jövőre már a kispadról dirigál

Hogy mennyi víz folyt le a Dunán az elmúlt egy-másfél év során, jól mutatja az is, hogy Dwight Howard, Andre Iguodala, Jason Terry és Andrew Bynum kétszer is csapatot váltott. Howard egy pocsék idényt tudott le a Lakers színeiben, a következő szezon során pedig már Rockets-mezben láthatjuk őt. Hasonlóan gyenge szezont produkált Jason Terry a Keltákkal, jövőre azonban bajnoki címre törhet a Netsszel. A legérdekesebb eset Andrew Bynumé, aki Rose-hoz hasonlóan egy meccsen sem lépett pályára a 2012/2013-as idényben, és immáron Clevelandben igyekezhet helyrehozni a renoméját. A Howard-Iguodala-Bynum nevekkel fémjelzett cseréből egyedül Iguodala jött ki jól, aki komoly szerepet töltött be a Nuggetsnél, azonban ő sem húzta egy szezonnál tovább új csapatában, jövőre pedig már a Golden State-nél próbálhat szerencsét.

Bynum, Iguodala és Howard is kétszer váltott csapatot

A Boston Celticshez hasonlóan az Atlanta Hawks is komoly átalakuláson ment keresztül, mára ugyanis csak Al Horford maradt meg abból a bizonyos magból, Joe Johnson már Brooklynban, míg Josh Smith a Detroit Pistonsban pattogtat.

A 2011/2012-es idényben Steve Nash még a Phoenix Sunsban játszott, a veterán irányító pedig hiába igazolt a Lakershez, a bajnoki címről szőtt álmai gyakorlatilag szertefoszlottak. Akkoriban James Harden még az Oklahoma Cityvel döntőzhetett, ma pedig már a Houston Rockets pontgyárosának vallhatja magát, azzal a különbséggel, hogy immáron kirobbanthatatlan a kezdőből.

Tanulságképpen tehát levonható, hogy egy súlyos sérülés rendkívül fontos évet, éveket vehet el egy NBA-csillag karrierjéből. Arról nem is beszélve, hogy amennyiben a Sixers elleni végjáték során nincs a pályán Derrick Rose, nem elképzelhetetlen, hogy bajnoki címre vezette volna a Chicago Bullst...