Serie A

Ezért lehet bajnok az Inter jövőre

A legutóbbi bajnokságban a nagy múltú Internazionale csak a kilencedik helyen zárt, vagyis az új szezonban egyetlen európai kupasorozatban sem indulhat a milánói klub. Ennek ellenére – vagy épp ezért is - az olasz sajtó kezdi bajnokaspiránsként emlegetni Walter Mazzarri egyre jobban megerősített együttesét. A La Gazzetta dello Sport szerdai száma öt pontban gyűjtötte össze azokat az okokat, melyek alapján az új Inter esélyes lehet a scudettóra.

„Higgyetek az Interben, mert…” címmel két oldalas cikket közölt a milánói fekete-kékekről a Gazzetta szerdai száma. A legnagyobb példányszámú olasz sportnapilap szerkesztői öt pontban szedték össze azokat az okokat, melyek alapján az Inter a 2013-2014-es bajnokságban esélyes lehet a bajnoki címre. A szaklap által megkérdezett szakértők (az Inter egykori kapusa, Gianluca Pagliuca valamint a legendának számító Sandro Mazzola) kivétel nélkül hisznek Walter Mazzariban, aki véleményük szerint képes lehet komoly célokért küzdeni az új Interrel.

Az Inter a titkos esélyes a scudettóra? - Fotó: tuttosport.com

1. Effetto Mazzari, vagyis a Mazzarri-hatás

Teljesen egyértelmű, José Mourinho óta nem dolgozott megfelelő edző a milánói együttesnél. Rafa Benítez úgy vette át a kispadot, hogy még nem rendelkezett olaszországi tapasztalattal, Leonardo kinevezése pedig a Milános múlt fényében nem bizonyult túl okos lépésnek. Gian Piero Gasperini korábban még nem irányított igazi sztárcsapatot, Claudio Ranieri munkásságát meg talán már az Inter-szurkolók is elfelejtették. Andrea Stramaccioni korábban csak fiatalokkal dolgozott, erre most megérkezett Walter Mazzarri. Az edző, akit eredményei miatt választott a klubvezetés, az edző, akit hozzáállása és taktikai meglátásai miatt Antonio Contéval egy szinten emlegetnek Olaszországban. A Gazzetta véleménye szerint Mazzarri személye garancia lehet az eredményes újrakezdésre.

2. H, mint Handanovic

Minden sztárcsapatnak van egy kiváló kapusa. A kék-feketék is rendelkeznek egy remek „egyessel” aki nem más, mint a szlovén Samir Handanovic. Az Udinese volt kapusát - ahogy a Gazzetta fogalmaz - egyszerűen tilos eladni, mert a posztján a Serie A, sőt Európa egyik legjobbja. Már az előző évadban is meccseket hozott az Internek, természetesen teljes mértékben élvezi Mazzarri bizalmát.

3. A szélsőjáték

Az új szakvezető taktikájának alapja az eredményes szélsőjáték. Nem véletlen, hogy a klubvezetés mindent megtett Mauricio Isla megszerzésért. A chilei játékos sérülések miatt a legutóbbi bajnokságban nem azt hozta, mint az udinei időszakában, de ha az Internél dolgozó új szakmai és orvosi stáb visszahozza a két idénnyel korábbi formáját, a csapat egyik legnagyobb fegyvere lehet. A 7.5 millió euróért megszerzett szélső tökéletes megoldás a középpálya jobb oldalára, a bal szélen Juto Nagatomo vagy Álvaro Pereira játszhat.

4. K, mint Kovacic

A 19 éves horvát játékos január óta tagja a Nerazzurri keretének. A tehetsége vitathatatlan, a valós posztját azonban mintha nem sikerült volna megtalálni. Mazzarri ebben a kérdésben is egyértelműen fogalmaz. „A csatárok mögött, irányító szerepkörben számítok rá. Olyan, mint Hamsik”- mondta Mateo Kovacicról a vezetőedző. A horvát játékos várhatóan (a Gazzetta által felvázolt) 3-5-1-1-es játékrendszerben Fredy Guarín mellett, a két támadó szellemű játékos (Rodrigo Palacio és Ishak Belfodil vagy Mauro Icardi) mögött kaphat szerepet.

5. A támadójáték

A múltat Diego Milito, a jövőt a két friss igazolás, Icardi és Befodil jelenti. Palacio, akinek stílusát Mazzarri igencsak kedveli, már az előző szezonban is bizonyított. Az újaknak köszönhetően rengeteg a variációs lehetőség, az új Inter egyik nagy fegyvere a csatárjáték lehet.

A Gazzetta véleménye szerint van egy hatodik pont is, ami további reménykedésre adhat okot. Például a remekül erősítő Juventussal ellentétben az Inter nem játszik egyetlen európai kupasorozatban sem. Elképzelhető, hogy a kisebb terhelés és meccsszám miatt a milánóiak frissebbek lesznek tavasszal, mint a legnagyobb riválisok.