Vízilabda

Jön a fiatalítás - Politze és Csigir is kimaradt a német vb-keretből

A német vízilabda válogatott új szövetségi kapitánya Nebojsa Novoselac drasztikus fiatalításba kezdett a barcelonai világbajnokság előtt.

Feltűnően fiatal kerettel vág neki a hamarosan kezdődő barcelonai világbajnokságnak a német férfi vízilabda válogatott. A Hagen Stamm távozása miatt tavasszal új szövetségi kapitányt kapó együttesből a közelmúltban sok stabil kezdőjátékos vált ki, így a fiatalítás bizonyos szempontból kényszer is volt Nebojsa Novoselac kapitány számára. "Muszáj a fiatalításra helyeznünk a hangsúlyt, hiszen a legfőbb célunk az, hogy a 2016-os riói olimpián jól szerepeljünk" - nyilatkozta Novoselac a keret kijelölése után.

A németeknél a rutinos Fabian Schroedter (30 éves, Spandau), Florian Naroska (31, Cannstatt) és Tobias Kreuzmann (31, Duisburg) önkéntes válogatottbeli búcsúja után meglepetésre kapitány kihagyta a keretből a csapatkapitány Marc Politzét (35) és a veterán kapust, a 44 évesen is kiválóan védő Alexander Csigirt. A német vb-keret most is a sokszoros bajnok - az új szezonban már Gyöngyösi András által edzett - Spandau 04-re, illetve az aktuális bajnok Duisburgra épül.

A német válogatott új csapatkapitánya a 27 éves Moritz Oeler lett, aki a Vasasnál töltött egyéves kitérő után tért vissza idén nyáron a Spandauhoz. A németek a vb-csoportkörében a kazah és a román válogatott mellett a vb-címvédő olaszokkal játszanak majd a D-csoportban, ezt követően pedig a keresztbejátszások során akár a szintén komoly fiatalítást végrehajtó, a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor által edzett magyar válogatott csapattal is találkozhatnak.

A német férfi vízilabda válogatott 2013-as vb-kerete:
Kapus: Roger Kong (28, Hannover), Moritz Schenkel (22, Duisburg)
Mezőnyjátékosok: Moritz Oeler (27, Spandau), Marko Stamm (24, Spandau), Erik Bukowski (26, Spandau), Andreas Schlotterbeck (31, Spandau), Erik Miers (29, Spandau), Maurice Jüngling (21, Spandau), Julian Real (23, Dusiburg), Paul Schüler (26, Duisburg), Till Rohe (25, Dusiburg), Dennis Eidner (23, Duisburg), Heiko Nossek (31, Esslingen)
Tartalék: Jan Obschernikat (20, Duisburg)