Forma-1

Orosz pénzen menthetik meg a Sauber csapatot

Három orosz állami óriásvállalat menti meg a pénzügyi gondokkal küzdő Saubert, amelynek jövőre akár egy fiatal orosz pilótája is lehet.

Egy lépéssel közelebb került a "megmeneküléshez" az utóbbi hetekben komoly pénzügyi nehézségekkel küzdő a svájci Sauber csapat. A Formula-1-es világbajnoki sorozatban a közelmúltban női csapatvezetőt kinevező istállót a legfrissebb - az érintett által hétfőn publikált - hírek szerint három orosz állami cég támogatása mentheti meg. A tavaly a Force Indiától érkező Nico Hülkenberget is foglalkoztató, munkabéreket egy ideje már nem folyósító Sauber egyelőre nem adott információt arról, hogy a cégek milyen időtávban gondolkoznak az együttműködést illetően.

"Örülünk annak, hogy az orosz állami szervezetekkel sikerült megállapodnunk a támogatásról. Közös célunk az, hogy sikeres csapatot alkossunk, és jövőbemutató fejlesztéseket alkossunk meg" - írja a Sauber közleménye. A hírrel párhuzamosan - vajon mi másért is támogatná az orosz állam a svájci F-1-es terveket - bejelentették azt is, hogy a 2014-es évtől kezdődően az orosz Szergej Szirotkin is a Sauber autójában ülhet majd. A 17 esztendős tehetséget Monisha Kaltenbornék a Forma-1-es fejlesztési projektben szeretnék kinevelni. Amennyiben Szirotkin esetleg már a jövő évi sorozat rajtjánál ott ülne az egyik Sauberben, akkor a versenysorozat legfiatalabb pilótájává válhatna.

A fiatal tehetség érkezésével a szezon végén egyébként is lejáró szerződéssel rendelkező német Hülkenberg egy ideje napirenden lévő távozása valószínűbbé válik. A korábbi hírek a Sauber 100 millió eurós (!) adósságáról szóltak, az új megállapodás megkötése után azonban mindenki bizakodó, hogy a csapat továbbra is sikeres és stabil tagja marad a Forma-1-es világbajnokságnak. "Nem csak ezt a szezont fogjuk befejezni, de a következő években is ott leszünk a mezőnyben" - nyilatkozta optimistán a csapat alapítója, a 69 esztendős Peter Sauber, aki az év elejétől lényegében megvált az istálló operatív irányításától. A Sauber csapat 1993 óta folyamatosan résztvevője a vb-sorozatnak.