Atlétika

Hisz Gay ártatlanságában, de azért felfüggesztette vele a szerződését az Adidas

  • MTI

Egy nappal azután, hogy Tyson Gay, a férfi 100 méter idei világranglista-vezetője bejelentette, fennakadt egy doppingellenőrzésen, az őt szponzoráló sportszergyártó cég felfüggesztette vele az együttműködést.

"Sokkoltak minket a hírek, s ugyan egészen addig hiszünk Gay ártatlanságában, amíg végképp be nem bizonyosodik bűnössége, ennek ellenére most felfüggesztjük a vele kötött szerződésünket" - áll az Adidas közleményében.

Sportszerszállítója nem igen bízik Gay ártatlanságában - Fotó: AFP

A német sportszergyártónak 2005 óta partnere Gay, aki vasárnap jelentette be, hogy egy májusi, versenyen kívül adott mintájában találtak tiltott szert. A 2007-es világbajnokságon 100 és 200 méteren, illetve a 4x100-as amerikai váltóval is győztes vágtázó elmondta, hogy nem szabotázs áldozata lett, csupán megbízott egy olyan emberben, akiben nem kellett volna.

Az idei ranglistát 9.75 mp-cel vezető futó jelezte, tudja, hogy mi történt, ám egyelőre még nem nyilatkozhat a részletekről, így azt sem árulta, el hogy milyen szert találtak a mintájában. Gay mindehhez hozzátette, hogy mindenben együttműködik az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségével (USADA), vállalja a felelősséget, s bármilyen büntetést is kap majd, elfogadja, mert hibázott. Egyelőre még csak az A minta elemzése történt meg, s a B próbára valószínűleg még ezen a héten sor kerül.

Vasárnap Gay mellett öt jamaicai atléta doppingügye is megrázta a sportvilágot, a stimulánssal megbukott versenyzők között van ugyanis másik két sztársprinter, Asafa Powell és Sherone Simpson is.