Atlétika

Szuperszombatot varázsoltak a szombathelyi kalapácsvetők

Gyurátz Réka nyerte a női kalapácsvetést az ifjúsági atlétikai világbajnokságon. Az ezüstérmet Völgyi Helga szerezte meg az ukrajnai Donyeckben.

Gyurátz Réka (k) és Völgyi Helga (j) - Fotó: iaaf.org

A szombathelyi dobóatléták remekeltek szombaton. A tradicionálisan magyar versenyszámban Hudi Ákos Tamperében az U23-as Eb-n szerzett ezüstöt. Donyeckben pedig a Dobó SE két kalapácsvetője, Gyurátz Réka és Völgyi Helga döntötte el egymás között az aranyérem sorsát. A két fiatal tehetség kirobbanó formában érkezett Ukrajnába, az utóbbi hónapokban többször megdöntötték a nem hivatalos világcsúcsot.

Gyurátznak mind a négy érvényes dobása 70 méter feletti volt - 3 kg-os szerrel - , a második körben elért 73.20 méteres eredményével biztosította be az elsőséget. A 16 éves atléta az ötödik magyar aranyérmet szerezte az ifjúsági vébék történetében. Gyurátznak és Völgyi Helgának - valamint az olimpiai bajnok Pars Krisztiánnak - egyaránt Németh Zsolt az edzője.

"Nagyon boldog vagyok, technikailag minden jól ment. A dobókörrel nem volt gond, de szerettem volna 75 méter fölött dobni" - idézi Gyurátz Rékát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség honlapja. A friss világbajnok három hete a világ legjobb korosztályos eredményével nyert az ifjúsági atlétikai országos bajnokságon, akkor 76,04 métert dobott a 3 kilós sportszerrel.

"(Pars) Krisztiánnal edzem, nagyon sokat segít nekem. Állandóan ösztönöz engem a teljesítménye, már amikor látom őt, hiszen rengeteget utazik. Ami azt illeti, férfiakkal készülök. Krisztián arról nem mesélt, milyen volt 1999-ben, amikor ő lett ifjúsági világbajnok. Csak sok szerencsét kívánt" - tette hozzá Gyurátz, aki csak néhány napra utazik haza, jövő héten Rietiben szerepel a junior Eb-n. Olaszországban 4 kb-os kalapáccsal dob, amivel 62.87 m az egyéni csúcsa.