Universiade

Már száz aranyérem felett az oroszok

  • VNA

Brutális orosz fölény jellemzi a kazanyi Universiade-t, ahol szerencsére a mieink is csipegetik az érmeket.

A házigazda orosz sportolók a kazanyi Universiade első napjától kezdve „tövig nyomják a gázpedált”. A minden sportágban a lehető legerősebb összeállításban felálló rendező nemzet abszolút uralta az eseményeket és sokfelé már-már az ötvenes-hatvanas évek szovjet dominanciáját megidézve tarolja le a mezőnyt. Vasárnapra az oroszok már elérték a 100. aranyérmet (!) is, amelyet a program egyik egzotikumaként számon tartott, a régi szovjet korszakból származó sambo nevű harcművészeti sportban szerzett a 90 kg-os Pavel Rumjancev. Az orosz küldöttség a versenyek befejezése előtt három nappal már 102 aranyéremnél jár, az eddig megszerzett 205 érem pedig azt jelenti, hogy a 12 napos sportesemény alatt kiosztott medáliák közel 30%-a maradhat meg orosz sportolók kezében.

A 27. nyári Universiade-n már csak három nap maradt az érmek gyűjtésére, ahol hétfőn még 56, kedden további negyven, szerdán pedig már csupán kilenc számban avatnak bajnokot. Az oroszok már most megdöntötték a korábbi aranyrekordot, hiszen eddig a 2011-es shenzeni versenyt rendező kínaiak voltak a legeredményesebbek, akik hazai közönség előtt 75 aranyéremmel zártak két éve. A 2013-as éremtáblázaton Japán áll az oroszok mögött, amelynek sportolói eddig 19 aranyérmet gyűjtöttek.

Szerencsére az elmúlt napokban a magyar sportolók sem tétlenkedtek, így a mieink a nemzetek versenyében a 17. helyet foglalják el. Joó Abigél győzelméhez időközben a 200 méteres pillangóúszás döntőjében pályafutása második legjobb idejét úszó Biczó Bence és a kenu egyesek ezer méteres fináléjában győztes olimpiai bronzérmesünk, Kiss Tamás is csatlakozott. A három aranyérem mellett pedig egy ezüst és további nyolc bronzérem jelzi Universiade csapatunk sokszínűségét.