Atlétika

Linford Christie nyomában az új brit sprinter tehetség

  • VNA

Negyedik brit futóként tudott tíz másodperc alá kerülni 100 méteren James Dasaolu, aki a birminghami versenyen 9,91-re javította egyéni legjobbját.

A vasárnapi két, mélyütéssel felérő hír (az amerikai Tyson Gay és a jamaicai Asafa Powell dopping ügye) után azért akadt örömteli esemény is az atlétika világában. A brit atlétikai bajnokságon ugyanis a fiatal James Dasaolu 9,91-es időeredménnyel, minden idők második legjobb brit futásával nyerte meg a világbajnoki válogatónak is számító esemény egyik előfutamát. A 25 éves sprinter az idei rangsor negyedik legjobb futójává lépett elő birminghami idejével. Érdekesség, hogy Dasaolu a döntőben egy kisebb húzódás miatt már nem tudott elindulni.

A fiatal tehetség idejénél csak az olimpiai bajnok Linford Christie-nek sikerült jobb időt futnia a brit atléták közül, aki az 1993-as stuttgarti vb-n 9,87-el szerezte meg a győzelmet. Korábban Dwain Chambers is futott már 9,87-es időt, de ezt utólag - doppingvétsége miatt - törölték az évkönyvekből. A 2013-as naptári évben a klasszikus sprint távon eddig csupán hárman (Tyson Gay - 9,75, Asafa Powell - 9,88 és Justin Gatlin - 9,89) ért el jobb időt ennél. "Tudtam, hogy ma gyors lesz a lábam, már az első lépésnél éreztem, hogy jó leszek" - nyilatkozta Dasaolu, akinek korábban 10,03 volt az egyéni legjobbja, így most életében először futott a mágikus 10 másodperces időnél gyorsabban.

Dasaolu lett a brit atlétika történetének mindössze a negyedik olyan sprinter - Christie, Chambers és Jason Gardener után - aki tíz másodpercen belül futotta le a 100 métert. Bár az új sikerember - sérülése - miatt nem nyerte meg a birminghami válogató versenyt, a keddi csapatkijelölésnél vélhetően az ő neve is elhangzik majd a moszkvai vb-re küldendő atléták felsorolása kapcsán.