Sportfogadás

Sok jó nem vár Dzsudzsákra, ha Moszkvában marad

megosztom

Vasárnap a távoli Oroszországban is megkezdődik a 2013-2014-es futballszezon, emiatt megpróbáltuk kideríteni, hogy mire is számíthatunk az idei Premjer Ligától. A tavalyi bajnokságot a CSZKA Moszkva nyerte, míg a Mordovia Szaranszk és Priskin Tamás csapata, az Alanyija Vlagyikavkaz elbúcsúzott az élvonaltól. Helyükre a Tom Tomszk és az Ural Sverdlovszkaja Oblaszt érkezett az orosz másodosztályból. Az idei szezon talán még érdekesebb lesz, mint az előző, hiszen ha a Zenit meg tudja tartani Hulkot és Axel Witselt, akkor az Anzsi, a CSZKA és a szentpéterváriak közt hatalmas harc várható a bajnoki címért.

Dzsudzsák Balázsa csapatának pozíciója első ránézésre romlott a tavalyi évhez képest

Ahogyan azt megszokhattátok, a hatharom.com nem csak a magyar bajnokságra és a topligákra próbál meg fókuszálni, sokszor ugyanis a kisebb ligákban több profitszerzési lehetőség rejtőzik a fogadók számára, mint például a Premier League-ben. Persze ehhez nem árt tudni egy-két dolgot, például azt, hogy a különböző országok csapatai milyen változásokon estek keresztül a nyáron, vagyis mire számíthatunk tőlük a következő idényben. Az elkövetkező hetekben, hónapokban több mint 20 bajnokságot mutatunk majd be, érdemes tehát velünk tartani, mivel igyekszünk színes információkkal kiszolgálni Titeket.

Sorozatunk mai részében az orosz Premjer Liga szereplőivel ismerkedünk meg!

 

Mit várhatunk az új idénytől?

A tavalyi bajnok CSZKA Moszkva kerete egyben maradt, sőt erősödött is, hiszen távozóról eddig nem szól a fáma, igaz a sztárokat, mint például Keisuke Hondát több európai élklub is vinné, de a tárgyalások eddig zátonyra futottak. Érkező oldalon fellelhető Georgi Milanov neve, aki Bulgáriából, illetve Steven Zuberé, aki Svájcból érkezett. Ha Leonid Sluckijéknál nem lesz távozó, akkor minden esélye megvan arra a fővárosiaknak, hogy idén is bajnokok legyenek.

Az előző szezon ezüstérmese, a Zenit Szentpétervár a nyári átigazolásokat tekintve gyengült. Ugyan megszerezte Ivan Szolovjevet a Dinamótól, sőt, Anatolij Timoscsuk és Andrej Arshavin is visszatért egykori csapatához, de utóbbi két futballista az előző években nem volt meghatározó játékos. Eligazolt a klubtól Igor Deniszov (Anzsi) és Bruno Alves (Fenerbahce), és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Hulk és Axel Witsel is klubot válthat a nyáron. Ha az utóbbi két sztár továbbáll, akkor könnyen lehet, hogy még a dobogóra sem fér fel a Zenit, bár vannak, akik úgy gondolják, a két légiós távozása sokat javítana a csapaton belüli egységen. Ha Luciano Spalletti vezetőedző megoldja a problémákat, és maradnak az említett futballisták, akkor biztos, hogy a bajnoki címért harcol majd a szentpétervári együttes.

Arsavin visszatért Szentpétervárra - vajon az orosz klasszis visszatalál régi önmagához?

Guus Hiddink csapata, az Anzsi Mahacskala tovább folytatta esztelen költekezését, de így legalább már egy olyan csapata van a dagesztániaknak, amely biztosan felveszi a versenyt a CSZKA-val és a Zenittel. Visszacsábították a QPR-től Christopher Sambát, megszerezték Alekszandar Kokorint a Dinamo Moszkvától, Igor Gyenyiszovot a Zenittől, Alekszej Ionovot a Kubantól, míg számottevő játékos nem távozott a klubtól. Ennek tükrében bizony kijelenthető: az Anzsi Mahacskala bejelentkezett az orosz bajnoki címért!

A tavalyi év legnagyobb meglepetése a Kuban Krasznodarhoz fűződik, hiszen a nagycsapatok közé beékelődve, a negyedik helyre ért be. Emiatt jó néhány játékosára felfigyeltek a nagyobb orosz klubok, így nem csoda, hogy Alekszej Ionov az Anzsihoz, Vladiszlav Kulik a Rubinhoz, míg Igor Lolo az FK Rosztovhoz szerződött. Érkező oldalon egy igazi nagyágyú neve olvasható, aki nem más, mint Djibril Cissé. A francia válogatott támadó a QPR-t hagyta ott a Kuban kedvéért. Ezzel együtt is gyengült a krasznodari legénység, ráadásul idén két fronton is helyt kell majd állnia.

A Szpartak Moszkva több éve áhítozik az aranyéremre, hiszen legutóbb 2001-ben hódította el a bajnoki címet. Úgy látszik, a bő egy évtizede tartó eredménytelenséget a klub elöljárói most elégelték meg, és mélyen a zsebükbe nyúltak, hiszen megszerezték Denisz Glushakovot a Lokomotív Moszkávtól, Tino Costát a Valenciától és José Manuel Juradót a Schalkétól. Számottevő távozóról nem számolhatunk be, vagyis a gárda jóval erősebb lett tavalyi önmagához képest. A bajnoki címért folyó harcba viszont csak akkor szólhat bele a Szpartak, ha végig a maximumot nyújtja, ami egy ilyen hosszú szezonban szinte képtelen vállalás.

Guus Hiddink csapata tovább erősödött, a holland szakember vezetésével az Anzsi bajnoki címre tör

A Rubin Kazany háza táján nem volt nagy jövés-menés, hiszen megszerezték Vladislav Kulikot a Kubantól, illetve Inal Getigezhevet a Rosztovól, míg Alan Kasajevtől és Nelson Valdeztől elbúcsúztak. Mivel a csapat magja és edzője, Kurban Berdjev (2001 óta irányítja a Rubint) Kazanyban maradt, így egy európai kupaindulás idén is kinézhet a zöld-pirosaknak.

Dzsudzsák Balázs csapata, a Dinamo Moszkva a tavalyi hatodik helyét egyértelműnek annak köszönhette, hogy a bajnokság elején folyamatosan kikapott. Ha nincs az a hosszú negatív széria, akkor lehet, hogy idén az Európa Ligában találkozhatnánk a Dinamo nevével. Azonban az európai kupaindulás nem jött össze, emiatt a moszkvaiak gyengültek is, Ivan Szolovjev a Zenithez, Alekszandar Kokorin az Anzsihoz igazolt, ráadásul Christian Noboa és Dzsudzsák iránt is több klub érdeklődik. Ha eme játékosok is távoznak Dan Petrescu együttesétől, akkor biztos, hogy jövőre sem érnek oda az európai kupaporondra. Ellenkező esetben némi esély mutatkozik arra, hogy a kék-fehérek jövőre kilépjenek Európába…

A Tyerek Grozsnyijnál nem volt nagy jövés-menés, inkább az edzőcsere tűnik érdekesnek, hiszen tavaly mindössze három ponttal maradt le az Európa Ligát érő ötödik helyről a gárda. Úgy gondoljuk, hogy a csecsenek egy ugyanilyen eredménnyel kiegyeznének, amire minden esélyük megvan, ha a nyári történéseket vesszük górcső alá.

A Lokomotív Moszkva az ukrán ligában szereplő játékosokban látja a jövőt, hiszen szerződtette Taras Mikhalikot a Dinamo Kijevtől, illetve Szergej Tkacsevet a Metaliszt Harkivtól, viszont eladta Denisz Glushakovot a városi rivális Szpartaknak és Alekszanadar Filcovot az FK Krasznodarnak. Nagy kérdés, hogy idén mire lesz képes a vasutas csapat, de az összkép alapján bravúr lenne, ha az első ötbe odaérnének a zöld-pirosak.           

Koman Vladimir a tavalyi szezonban 26 bajnokin jutott szóhoz a Krasznodar színeiben                        

Koman Vladimir együttese, az FK Krasznodar a tavalyi szezonban csalódást keltő 10. helyen végzett, pedig a vezetők mindent megtettek azért, hogy a csapat minél előkelőbb helyen végezzen. Éppen ezért elengedtek egy pár játékost, de ami a legfontosabb, hogy idén is mélyen a zsebébe nyúlt a klub elnöke. Szerződtette Gerard Gohout Törökországból, Artur Jedrzejczyket a Legia Varsótól, Ricardo Labrodét az Anorthoszisztól, illetve Alkeszandar Filcovot a Lokomotív Moszkvától. Ezek után elvárható, hogy Komanék jobban szerepeljenek, mint tavaly, bár az orosz bajnokság erősségének és szeszélyének köszönhetően ez még így sem biztos, hogy összejön…

A Rosztov már tavaly is csak a szerencséjének köszönhette, hogy nem esett ki, hiszen osztályozón keresztül biztosította be a bennmaradását. Úgy látszik, szeretnek a tűzzel játszani a rosztoviak, hiszen az előző szezon egyik húzóemberét, Inal Getigezhevet elengedték a Rubin Kazanyhoz, míg helyére Igor Lolón kívül olyan játékosokat szerződtettek, akik orosz szinten eddig még semmit sem tettek le az asztalra. Véleményünk szerint a rosztoviak idén is megkapaszkodhatnak az első ligában, és valószínűleg az osztályozót ezúttal elkerülhetik.

Az Amkar Perm tavaly éppen megúszta az osztályozót, de idén lehet, hogy még azt sem fogja, hiszen több játékosát eladta, míg az érkező oldalon csupán tehetséges fiatalok nevét olvashatjuk. A permiek inkább az új edzőben, Sztaniszlav Csercsesovban bíznak, akit a Tyerek Grozsnyijtól csábítottak el, ahol fantasztikus munkát végzett a tavalyi idényben.

A Kirilja Szovjetov Szamara, amilyen biztos volt az osztályozó mérkőzéseken, olyan gyenge volt a tavalyi bajnokságban. Mivel nagy jövés-menés nem volt a klubnál, így véleményünk szerint a gárda ezúttal is harcban lesz a kiesés elkerüléséért. Csakúgy mint a Volga Nyizsnyij Novgorod, aki hatalmas szerencséjének köszönhette, hogy megúszta az osztályozós helyeket. A klubnál nagy változások történtek, hiszen tucatnyi játékos távozott s érkezett, így egyelőre elég nagy talány, hogy mire mennek majd a bajnokságban. Valószínűsíthető, hogy az utolsó fordulóig harcban lesznek azért, hogy elkerüljék a kiesést…

A tavalyi szezonban éppen a két újonc gárda esett ki, ami nem túl jó előjel a Tom Tomszknak és az Ural Sverdlovszkaja Oblasztnak. A tomszkiak új edzővel és például a Videoton volt kapusával, Mladen Bozsoviccsal a fedélzeten próbálják meg a "lehetetlent", vagyis kiharcolni a bennmaradást. Rengetegen érkeztek és távoztak, ráadásul ég és föld a különbség az orosz első és a másodosztály közt, így közel sem biztos, hogy meg tudnak ragadni az első ligában a zöld-fehérek. Ez igaz a másik újoncra, az Oblasztra is, ahol szintén nagy volt a jövés-menés. Ráadásul az urali csapat még olyan első osztályú rutinnal sem rendelkezik, mint a Tomszk, vagyis vélhetően egy retúrjegyet váltottak a narancs-feketék az első és a másodosztály közé.

Oroszországban a pénz nagy úr, akinek van, az könnyen Európa-szintű futballfellegvárat építhet egyik napról a másikra. Erre a legjobb példa az Anzsi Mahacskala története, hiszen pár éve még sehol sem voltak a dagesztániak, mára pedig a legerősebb játékoskerettel rendelkeznek a Premjer Ligában. A pénz erős befolyása miatt nagy meglepetésekre nem igazán számíthatunk, hiszen akkora a szakadék a csapatok közt, hogy már előre le vannak osztva a lapok, nevezetesen mely gárdák azok, akik a bajnoki címért, az európai kupaindulást jelentő helyekért, és melyek azok, akik a kiesés elkerüléséért harcolnak majd fordulóról fordulóra.

Premjer Liga
A BetRedkings szorzói a végső győztesre
Csapat Odds Iroda
Zenit Szentpétervár 3.00 BetRedKings
CSZKA Moszkva 3.50 BetRedKings
Anzsi Mahacskala 5.00 BetRedKings
Szpartak Moszkva 6.00 BetRedKings
Rubin Kazany 14.00 BetRedKings
Dinamo Moszkva 25.00 BetRedKings
Lokomotív Moszkva 34.00 BetRedKings
Tyerek Grozsnyij 50.00 BetRedKings
Kuban Krasznodar 100.00 BetRedKings
FK Krasznodar 100.00 BetRedKings
Amkar Perm 250.00 BetRedKings
FK Rosztov 250.00 BetRedKings
Krilja Szovjetov Szamara 300.00 BetRedKings
Volga Nyizsnyij Novgorod 350.00 BetRedKings
Ural Sverdlovszkaja Oblaszt 500.00 BetRedKings
Tom Tomszk 500.00 BetRedKings

 

Premjer Liga
A csapatok játékoskerete
csapat létszám átlagéletkor összérték
Anzsi Mahacskala 23 26,5 205.200.000 €
CSZKA Moszkva 28 25,9 191.600.000 €
Zenit 25 28,0 190.250.000 €
Szpartak Moszkva 29 25,6 127.200.000 €
Rubin Kazany 22 27,2 98.900.000 €
Lokomotiv Moszkva 29 26,2 97.600.000 €
Dinamo Moszkva 27 27,1 75.650.000 €
Kuban Krasznodar 23 26,9 55.725.000 €
FK Krasznodar 27 25,9 49.900.000 €
Terek Grozny 26 26,3 38.550.000 €
FK Rostov 25 26,4 32.400.000 €
Krilja Szovjetov Szamara 27 27,6 26.900.000 €
Amkar Perm 25 27,3 18.900.000 €
Volga Nyizsnyij Novgorod 25 27,5 16.475.000 €
Tom Tomzsk 30 25,6 14.925.000 €
Ural Sverdlovszkaja Oblaszt 27 27,3 12.300.000 €
* - a transfermarkt.de adatai alapján (07.11)
Premjer Liga
A Bet365 oddsai az első fordulóra
Párosítás 1 x 2
Dinamo Moszkva-Volga Nyizsnyij Novgorod 1.55 3.75 6.50
Anzsi Mahacskala-Lokomotív Moszkva 1.67 3.75 5.00
Kuban Krasznodar-Rubin Kazany 2.15 3.25 3.40
FK Rosztov-Tyerek Grozsnyij 2.60 3.20 2.75
Amkar Perm-Tom Tomszk 1.95 3.30 4.00
Krilja Szovjetov Szamara-Szpartak Moszkva 4.33 3.50 1.83
Ural Sverlovszkaja Oblaszt-CSZKA Moszkva 7.50 4.20 1.44
FK Krasznodar-Zenit Szentpétervár 4.00 3.30 1.95

 

Visszatekintő

A következő táblázatok segítségével igyekszünk némi visszatekintést adni a Premjer Liga tavalyi idényére. Ha további érdekességekre vagy kíváncsi, javasoljuk, hogy látogass el statisztikai aloldalunkra.

Premjer Liga
A 2012/2013-as szezon végeredménye
# Csapat M GY D V RG KG GK P P/M %/ÖP H2H
1. CSZKA Moszkva 30 20 4 6 49 25 24 64 2,13 71% H2H
2. Zenit 30 18 8 4 53 25 28 62 2,07 69% H2H
3. Anzsi Mahacskala 30 15 8 7 45 34 11 53 1,77 59% H2H
4. Kuban Krasnodar 30 14 9 7 48 28 20 51 1,70 57% H2H
5. Szpartak Moszkva 30 15 6 9 51 39 12 51 1,70 57% H2H
6. Rubin Kazany 30 15 5 10 39 27 12 50 1,67 56% H2H
7. Dinamo Moszkva 30 14 6 10 41 34 7 48 1,60 53% H2H
8. Terek Grozny 30 14 6 10 38 40 -2 48 1,60 53% H2H
9. Lok. Moszkva 30 12 7 11 39 36 3 43 1,43 48% H2H
10. FC Krasznodar 30 12 6 12 45 39 6 42 1,40 47% H2H
11. FK Rostov 30 7 8 15 30 41 -11 29 0,97 32% H2H
12. Amkar 30 7 8 15 34 51 -17 29 0,97 32% H2H
13. Volga Nyzhnyi 30 7 8 15 28 46 -18 29 0,97 32% H2H
14. Kirilja Szovjetov 30 7 7 16 31 52 -21 28 0,93 31% H2H
15. Mordovya 30 5 5 20 30 57 -27 20 0,67 22% H2H
16. Alanyia Vladikavkaz 30 4 7 19 26 53 -27 19 0,63 21% H2H
Premjer Liga
Tabella a hazai mérkőzések alapján
# Csapat M GY D V RG KG GK P P/M %/ÖP H2H
1. Anzsi Mahacskala 15 10 5 0 30 15 15 35 2,33 78% H2H
2. CSZKA Moszkva 15 11 2 2 23 9 14 35 2,33 78% H2H
3. Zenit 15 10 3 2 26 9 17 33 2,20 73% H2H
4. Rubin Kazany 15 10 2 3 21 8 13 32 2,13 71% H2H
5. FC Krasnodar 15 10 1 4 28 12 16 31 2,07 69% H2H
6. Kuban Krasnodar 15 8 6 1 27 13 14 30 2,00 67% H2H
7. Szpartak Moszkva 15 9 3 3 26 18 8 30 2,00 67% H2H
8. Terek Grozny 15 9 2 4 21 17 4 29 1,93 64% H2H
9. Dinamo Moszkva 15 8 3 4 20 14 6 27 1,80 60% H2H
10. Lok. Moscow 15 6 3 6 21 21 0 21 1,40 47% H2H
11. FK Rostov 15 6 3 6 20 20 0 21 1,40 47% H2H
12. Amkar 15 4 5 6 22 25 -3 17 1,13 38% H2H
13. Alania Vladikavkaz 15 4 3 8 19 23 -4 15 1,00 33% H2H
14. Mordovya 15 3 4 8 17 27 -10 13 0,87 29% H2H
15. Volga Nyzhnyi 15 2 6 7 12 22 -10 12 0,80 27% H2H
16. Krylya Sovetov 15 3 3 9 14 27 -13 12 0,80 27% H2H
Premjer Liga
Tabella az idegenbeli meccsek alapján
# Csapat M GY D V RG KG GK P P/M %/ÖP H2H
1. Zenit 15 8 5 2 27 16 11 29 1,93 64% H2H
2. CSZKA Moszkva 15 9 2 4 26 16 10 29 1,93 64% H2H
3. Lok. Moszkva 15 6 4 5 18 15 3 22 1,47 49% H2H
4. Kuban Krasznodar 15 6 3 6 21 15 6 21 1,40 47% H2H
5. Szpartak Moszkva 15 6 3 6 25 21 4 21 1,40 47% H2H
6. Dinamo Moszkva 15 6 3 6 21 20 1 21 1,40 47% H2H
7. Terek Grozny 15 5 4 6 17 23 -6 19 1,27 42% H2H
8. Rubin Kazany 15 5 3 7 18 19 -1 18 1,20 40% H2H
9. Anzsi Mahacskala 15 5 3 7 15 19 -4 18 1,20 40% H2H
10. Volga Nyzhnyi 15 5 2 8 16 24 -8 17 1,13 38% H2H
11. Krylya Szovjetov 15 4 4 7 17 25 -8 16 1,07 36% H2H
12. Amkar 15 3 3 9 12 26 -14 12 0,80 27% H2H
13. FC Krasznodar 15 2 5 8 17 27 -10 11 0,73 24% H2H
14. FK Rosztov 15 1 5 9 10 21 -11 8 0,53 18% H2H
15. Mordovya 15 2 1 12 13 30 -17 7 0,47 16% H2H
16. Alania Vlagyikavkaz 15 0 4 11 7 30 -23 4 0,27 9% H2H
Premjer Liga
Legfontosabb statisztikák a 2012/2013-as szezonról
Lejátszott mérkőzések 240
Hazai győzelmek 113
Döntetlenek 54
Vendég győzelmek 73
Összes gól 627
Gól / mérkőzés 2,61
Gól / otthon játszó csapat 1,45
Gól / idegenben játszó csapat 1,17
1.5 gól fölötti mérkőzések száma 185
2.5 gól fölötti mérkőzések száma 120
3.5 gól fölötti mérkőzések száma 60
Premjer Liga
Pontos végeredmény statisztikák
Végeredmény Mérkőzések száma Előfordulás
2-1 27 11%
1-0 26 11%
1-1 25 10%
2-0 24 10%
0-0 17 7%
1-2 16 7%
0-2 16 7%
3-1 12 5%
0-1 12 5%
2-2 11 5%
0-3 9 4%
3-0 8 3%
2-3 7 3%
1-3 5 2%
3-2 4 2%
0-4 3 1%
4-0 3 1%
5-0 2 1%
4-1 2 1%
2-4 2 1%
Premjer Liga
A 2012/2013-as szezon gólstatisztikái
Csapat Mérkőzések Átlag gólszám over 0.5 over 1.5 over 2.5 over 3.5 over 4.5
Szpartak Moszkva 30 3,00 87% 60% 37% 13% 7%
Mordovya 30 2,90 87% 60% 27% 13% 7%
Amkar 30 2,83 83% 53% 30% 17% 7%
FC Krasznodar 30 2,80 77% 50% 30% 17% 7%
Krylya Szovjetov 30 2,77 87% 50% 27% 13% 0%
Anzsi Mahacskala 30 2,63 77% 50% 20% 10% 10%
Alanyia Vlagyikavkaz 30 2,63 73% 47% 37% 13% 3%
Zenit 30 2,60 77% 47% 27% 10% 3%
Terek Grozny 30 2,60 80% 60% 17% 7% 0%
Kuban Krasznodar 30 2,53 67% 57% 27% 7% 3%
Lok. Moszkva 30 2,50 67% 47% 27% 17% 3%
Dinamo Moszkva 30 2,50 73% 43% 20% 13% 7%
CSZKA Moszkva 30 2,47 77% 47% 23% 7% 0%
Volga Nyzhnyi 30 2,47 80% 37% 17% 10% 3%
FK Rosztov 30 2,37 70% 50% 23% 7% 0%
Rubin Kazany 30 2,20 73% 43% 13% 0% 0%

 

megosztom