NHL

Szőke Kapitány helyett „szuperkacsa” érkezett a kanadai fővárosba

  • Szabó András

Bár elvesztette csapatkapitányát, Daniel Alfredssont az Ottawa, a kanadai csapat a lehető legjobb módon reagált erre. A Senators ugyanis a felszabaduló helyre elhozta az Anaheimtől a rendkívül tehetséges Bobby Ryant.

Ryan (fehérben) Alfredsson hatalmas örökségét kell átvegye Ottawában

A pályafutását a 2005-s drafton a Sidney Crosby után második kiválasztottként elkezdő Ryanért két játékost (a svéd Jakob Silfverberget, az amerikai Stefan Noesent) és egy 2014-es első körös draftjogot kapott a Ducks. Silfverberg idén mutatkozott be a profik között - eredetileg a 2009-es draft második köréből került a Senatorshoz; Noesen pedig 2011-es első körös kiválasztott, s még az ontariói amatőrligában pallérozódik.

A három fiatal tehetség ugyan nem sok érték cserébe egy 378 profi meccsén 289 pontig jutó szélsőért, aki 26 éves korára már négyszer lőtt 30 gólt egy idényben. A Ducks pozícióit azonban gyengítette, hogy már egy ideje sejteni lehetett: Ryant nem fogják tudni majd megtartani. A 2007-ben Stanley Kupa-győztes klub ugyanis nemrégiben hosszabbított szerződést kulcsembereivel, Ryan Getzlaffal és Corey Perryvel, így egyre nehezebb volt kigazdálkodni a kiegészítő emberek fizetését. Ryannek ráadásul már csak két esztendő volt hátra abból az öt éves kontraktusból, amit még 2010-ben írt alá, így most még pont abban az időben volt a Ducks, amikor még kaphatott is érte valamit.

Az Anaheim ezen kívül szerződést hosszabbított finn centerével, Saku Koivuval is; a 38 éves csatár egy évet húz még rá már eddig is 17 éve és 1058 mérkőzés óta tartó karrierjére.