Női labdarúgó Eb

Svéd-német párharc várható az Európa-bajnokságon

  • VNA

A női foci egyik legsikeresebb edzőjével felálló svédek szakíthatják meg a németek ötös győzelmi szériáját az Európa-bajnokságon.

Szerdán veszi kezdetét a Svédország hét városában megrendezésre kerülő 2013-as női labdarúgó Európa-bajnokság. A győzelem megszerzésére is esélyes házigazda svédek Göteborgban kezdenek a dánok ellen, Pia Sundhage csapata számára így gyorsan elkezdődik az év egyik legfontosabb labdarúgó eseménye, amely két világbajnokság között "félúton" fontos képet alkothat az erőviszonyokról. "Nem létezik olyan, hogy férfi labdarúgás és női labdarúgás, én csak egyetlen sportágat ismerek, ez pedig a foci" - nyilatkozta a sokak által még "kistestvérnek" tartott női labdarúgás kapcsán még tavasszal a legendás szakvezető, akit a 2012-es évre vonatkozóan az év női edzőjének is megválasztott a FIFA.

Igaz a hazájába tavaly ősszel visszatérő 53 esztendős Pia Sundhage nem a svédekkel elért sikereiért kapta az elismerést, sokkal inkább a londoni olimpiai győzelemben kicsúcsosodó négyéves időszakért, amelyet az amerikai női csapat kispadján töltött el. A 12 csapatos svédországi Eb-n tehát szinte minden adott ahhoz, hogy a női szakágban roppant erős házigazdák megszakítsák a sorrendben öt (!) Eb-t megnyerő németek nagy sorozatát. Az eddig megrendezett tíz női kontinenstornából amúgy hetet a németek nyertek (Norvégiának két siker - 1987, 1993 - jutott és a svédek is nyertek egy tornát, 1984-ben még éppen a torna gólkirálynőjének számító Sundhage-val a soraikban), így most is ők számítanak toronymagas favoritnak.

Az Eurosport által élőben közvetített tornán az A-csoportban a finnek és az olaszok szerepelnek még a svéd-dán párossal együtt, a B-csoportban Norvégia, Hollandia, Németország és Izland mérkőzik, a C-jelű négyesben pedig Franciaország, Anglia és Oroszország mellett a spanyol nemzeti tizenegy várhatja a torna csoportkörét. Mindhárom selejtező csoportból az első két helyezett automatikusan továbbjut, a negyeddöntő mezőnyét pedig a két legjobb csoport harmadik teszi majd teljessé. A torna fináléját július 28-án Stockholmban rendezik meg.