Tour de France

Vizelettel teli zacskóval dobták meg a brit sprintert

Egy néző furcsa módját választotta annak, hogy kifejezze nemtetszését Mark Cavendish keddi sprinthajrában nyújtott teljesítményével kapcsolatban.

Szerdán délután Avranches és Mont St Michel között egy 33 kilométeres pályán rendezik meg a Tour de France 11. szakaszát. A francia körverseny első egyéni időfutamán Mark Cavendish már teljesítette a távot, a brit sprintert azonban menet közben egy különös incidens zavarta meg. Az egyik néző ugyanis folyadékkal teli zacskót dobott a brit kerekesre. A folyadékkal történő frissítés a nagy melegben egyfajta segítségként bevett szokás a sportágban, ám a futam befejezése után derült ki, hogy ezúttal nem sima hűtőfolyadékról volt szó.

Bár a csapat hivatalos forrásai még nem erősítették meg a hírt, de helyszíni beszámolók szerint Cavendish ruhája bűzlött az emberi vizelettől, a neki címzett tasak ugyanis ezt tartalmazta. "Sajnálom, hogy ez történt, hiszen mindig is azt gondoltam, hogy a kerékpársport rajongói igazi úriemberek. Mark nem ideges a történések miatt, egyszerűen csak szomorú, hogy ez történt. Több tízezer szurkoló van az utak mellett, és csupán egyvalaki vetemedett ilyenre" - nyilatkozta az Omega Pharma-Qucik Step csapat menedzsere, Patrick Lefevere.

A különös nézői magatartás magyarázata még a keddi versenyre utalhat vissza, amikor a befutónál Cavendish összeakadt egyik riválisával, a holland Tom Veelers-szel, sokak szerint az ő bukása a célegyenesben a túl agresszív (a könyökét is használó) brit sprinternek köszönhető, aki végül az utólagos vizsgálatok eredményeképp megőrizhette a szakaszon szerzett harmadik helyét.