Szocsi 2014

Az első női űrhajós is futhat az olimpiai lánggal

  • VNA

A most 76 esztendős Valentina Tyereskovát is felkérték, hogy fusson az olimpiai lánggal a szocsi téli olimpiát megelőzően.

A szocsi téli olimpia szervezőinek hétfői bejelentése értelmében a világ első női űrhajósa, Valentina Tyereskova is fut majd jövőre az olimpiai lánggal. A most 76 esztendős egykori asztronauta 1963. június 16-án három napot töltött a világűrben és közben 49 alkalommal kerülte meg bolygónkat. A tettéért többek között az akkoriban megszokott "Szovjetunió hőse" kitüntetést is megkapó Tyereskova még mindig aktív, ma is dolgozik az orosz parlamentben.

A szocsi játékok szervezői összesen 123 napos fáklyaváltót terveznek a jövő februári olimpia megnyitója előtt, a láng a tervek szerint közel 14.000 embernek köszönhetően összesen 65.000 kilométert tesz majd meg. A tervek szerint a legfiatalabb futó 14, a legidősebb pedig 93 esztendős lesz. A fáklyaváltó idén október hetedikén, Vlagyimir Putyin államelnök 61. születésnapján indul majd útjára, melynek során 2900 települést (!) érint Oroszországon belül, mielőtt megérkezne a február hetedikei megnyitóra a Fekete-tenger partján fekvő üdülőközpontba, Szocsiba.