Magyar foci

A Honvéd edzőjének fáj, hogy az olaszok bundát sejtenek csapata győzelme mögött

Marco Rossi, a Budapest Honvéd vezetőedzője az olasz Tuttomercatoweb-nek adott hosszabb interjút, amiben a múlt csütörtöki Európa Liga-meccs kapcsán felmerült bundavádakra reagált, átigazolási terveiről és Magyarországról is mesélt.

- Egyértelmű meccs volt, széltében és hosszában is uraltuk az egész pályát. Érdemtelenül kerültünk hátrányba, és az egyenlítésünk előtt is volt már 4-5 helyzetünk. Erre olyan tudósítások jelentek meg, amik egyáltalán nem tetszettek, és amiket tisztába szeretnék tenni.

- Magyarázza el kérem!

- Egy jól ismert olasz országos sportújság azt írta, hogy a mérkőzésünkön szokatlanul sok fogadás érkezett a győzelmünkre a szünetben. Ez elfogadhatatlan. Befeketíti a sikerünket. Már az első félidő végén is vezettünk 2-1-re. Aki látta a meccset, az tudja, hogy teljesen egyértelmű volt. Már az első 45 perc után biztos volt a sikerünk. Nem is értem ezeket a feltételezéseket. Egyébként ugyanez a lap azt írta, hogy a Győr nem indulhat a Bajnokok Ligájában, mert az UEFA eltiltotta a nemzetközi szerepléstől. Sok a pontatlanság. Sajnálatos, hogy ennyire alábecsülik a magyar bajnokságot Olaszországban. Nem sokat beszélnek rólunk, az angol, a francia, a német és a spanyol bajnokságok uralják a címlapokat.

Marco Rossi elégedetlen az olaszországi viszonyokkal

- A harmadik helyük csodával határos volt az előző szezonban, ugye?

- Elképesztő eredmény volt, a legjobb, amit a Honvéd az utóbbi 19 évben elért. Őszintén szólva egyikünk sem számított rá. A bajnokságban nekünk volt a legalacsonyabb átlagéletkorú csapatunk, valahol 23 év körül, és szűkös a költségvetésünk is. Szigorú szabályok vannak nálunk. 40 ezer euró a fizetési plafonunk. Ha a főtáblára jutnánk az EL-ben, az lenne az igazi csoda.

- Milyen csapat kell, hogy ez sikerüljön?

- Szeretnék egy olyan keretet, amellyel variálhatok. Alapvetően 4-3-3-as rendszert játszatok, amiben olyan játékosok szerepelnek, aki több poszton is jók. Így például át tudunk állni 4-2-3-1-re. Ha pedig valaki ebből kiszáll, azt pótolnunk kell.

- Tettek már lépéseket a piacon?

- A szezon vége óta már elveszítettük Lanzafamét és Martínezt, aki tovább akart lépni és Győrbe ment. Megszereztük Testardit és Andrea Mancinit, elöl pedig olyan remek játékosaink vannak, mint a 18 éves Bobál Gergley, vagy Diaby. Ide még szeretnék valakit, aki hasonló Lanzafaméhoz. Az nem kérdés, hogy sikeréhesnek kell lennie egy új játékosnak. Egészséges szellemet és motivációt akarok látni. Nem érdekelnek olyanok, akiken azt érzem, hogy arrogánsak vagy lenézik a bajnokságot. A mi ajánlatunk sokaknak megtisztelő lehet, hiszen az Európa Ligában szerepelhet a csapatunk.

- A közönség hogy reagált a sikerekre?

- Átlagban 4000 nézőnk volt meccsenként. Rangadókon egyértelmű volt a telt ház. Másoknak, a Ferencvárosnak, az Újpestnek és a DVTK-nak persze igazán szép nézőszámaik voltak.

- És hogy áll a magyar nyelvvel?

- Nagyon trükkös ez a nyelv. Elég, ha arra gondolunk, hogy az ábécé 42 betűből áll (valójában 44 - a szerk.). Egyelőre angolul és spanyolul értetem meg magam.

- Nem gondol arra, hogy visszatérjen Olaszországba?

- Csak egy komoly projekt érdekében és megbízható emberekkel. Nem vagyok Mourinho vagy Ancelotti, de szomorú, hogy Olaszországban olyanokra támaszkodnak, akik már sokszor csalódást okoztak, másnak pedig esélyt sem adnak. Olaszországban kapcsolatok kellenek, és szerintem egy egészségtelen rendszer alakul ki, ahol egy belterjes kisebbség szemben áll a többséggel. Aztán ne is beszéljünk a "szponzorált" edzőkről, akiket apukák lefizetnek, hogy játszassák a gyerekeiket.

- De más országokban is szerezhet még tapasztalatokat.

- Természetesen, és el is gondolkoznék egy jó ajánlaton. De egyelőre jól érzem magam itt. Most én vagyok az egyetlen olasz edző Magyarországon. Ezt a döntést pedig rég meg kellett hoznom: külföldre kellett mennem, hogy megmutathassam magam. A futball az én szakmám, és emigrálnom kellett, hogy dolgozhassak benne. 10 évig edzősködtem Olaszországban, 5 bajnoki címet szereztem az alsóbb osztályokban. De az utolsó tapasztalataim nem voltak pozitívak. Mindenféle gondokba futottam bele, amik a szűklátókörűségből fakadnak. Volt csapatom, ahol még kertész sem volt, a pálya teljesen elhagyatottnak nézett ki. Ennek ellenére komoly nyomás volt rajtam, és nem tudtam megfelelni az elvárásoknak. Itt Magyarországon nem a legmagasabbak a fizetések, de legalább rendszeresen megérkeznek. Ez egy másik világ. Én pedig itt egy tündérmesét élek meg.

Forrás: www.tuttomercatoweb.com