Sífutás

Sztár vaxmestert igazoltak a lengyel klasszisnak

Sífutásban egy jó vaxmester leigazolása komoly erősítést jelenthet még a legjobbak számára is - tudják ezt a szocsi olimpiára készülő lengyelek is.

Komoly erősítést jelenthet az olimpiai és világbajnok lengyel sífutó, Justyna Kowalczyk számára egy svéd vaxmester. A napokban szerződtették mellé ugyanis Ulf Olssont, aki a szakma legjobbjai közé tartozik és aki a jövő évi szocsi olimpián is villámgyors léceket készíthet elő a lengyelek klasszis versenyzőjének. A svéd szakember az utóbbi időszakban a norvég női válogatott mellett dolgozott és ő volt az, aki tevékenyen járult hozzá Therese Johaug 2011-es, 30 km-en szerzett világbajnoki címéhez.

"Ulf egy igazi specialista, éppen ezért akartuk mindenáron, hogy a stábunk tagja legyen" - indokolta röviden a döntést Kowalczyk edzője, Alexander Wierietielny. Olsson most másodszor dolgozik majd a négyszeres Tour de Ski győztes stábjában, hiszen annak idején a 2008/09-es szezonban egyszer már vaxolta a léceit, az a koprodukció pedig a2009-es libereci világbajnokságon két aranyérmet hozott a konyhára. Olsson volt az is, aki Katerina Neumannova léceit készítette elő a 2006-os torinói játékokon, amelyekkel végül a cseh sífutónő a 30 km-es versenyben olimpiai bajnoki címet szerzett.