Kamion Eb

Kiss Norbert újra a dobogón Ausztriában

  • MTI

Másodikként ért célba Kiss Norbert, az Oxxo Energy Truckrace Team pilótája a kamion Európa-bajnokság ausztriai versenyhétvégéjének szombati második futamában.

A szombathelyi versenyző a kora délutáni első viadalon harmadikként zárt, így a szabályokban foglalt - az első futam első nyolc helyezettjét érintő - fordított rajtsorrend szerint a második versenyt a hatodik pozícióból kezdte meg. Kiss remekül rajtolt, az első kör végén már harmadik volt, majd óriási csatában megelőzte az előtte haladó finn Mika Mäkinent. Ezután körről körre faragta hátrányát az élen álló cseh Adam Lackóval szemben, akivel az utolsó öt körben látványos küzdelmet folytatott a győzelemért, melyet végül nem sikerült megszereznie. Lacko és Kiss mellett a harmadikként végzett Mäkinen állhatott még dobogóra.

"Az időmérős második helyezés azt mutatja, hogy visszalendültünk a korábbi formánkba, ugyanakkor az első versenyen az első kanyarban hibáztam egy picit, emiatt visszaestem a harmadik helyre, s hiába voltam gyorsabb, mint az előttem haladó, nem találtam rajta fogást" - nyilatkozta Kiss az MTI-nek, s hozzátette, a második futamon nemcsak a rajtja sikerült jól, hanem az első kanyart is úgy tudta venni, hogy azzal a manőverrel egyszerre két riválisát tudta megelőzni. "A végén nagyon ki kellett hajtanom a kamiont, hogy utolérjem az első helyezetett, így aztán az előzésre már sem elég erő, sem elég idő nem maradt. Összességében nagyon elégedett vagyok, egymás után kétszer álltam a dobogón, ilyesmire korábban még nem volt példa."

A magyar csapat - amelynek a spielbergi A1 Ringen zajló verseny a "hazai" futama - másik pilótája, a 17 esztendős Major Benedek a 12. helyen fejezte be a 20 körös viadalt, de utóbb az előtte végzők közül kettőt megbüntettek, így a 10. helyre előrelépett, s ezzel egy Eb-pontot szerzett. A fiatal versenyző a kora délutáni első versenyen is a 12. pozícióban ért célba, a versenybíróság azonban utólag akkor is megbüntette egyik riválisát, így Major azt a futamot hivatalosan tizenegyedikként zárta.

A kamion Eb ausztriai fordulóján vasárnap még két futamot rendeznek. A kontinensbajnokság a kategória legmagasabban jegyzett sorozata, a kamionosoknak ugyanis nem rendez világbajnokságot a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).