Kerékpár

Cancellara ráhajt az egyórás időfutam világcsúcsra

  • VNA

A vb-címek halmozása mellett az egyórás időfutam világcsúcs is felkeltette a svájci Fabian Cancellara érdeklődését.

Bár az idei francia kerékpáros körversenyen nem szerepel az olimpiai és négyszeres világbajnok, Fabian Cancellara, mégis érkezett érdekes hír vele kapcsolatban. A svájciak klasszisának ugyanis feltett szándéka, hogy az idei firenzei világbajnokság után, vagy jövőre a tavaszi klasszikusok és a Párizs-Roubaix verseny utáni időszakban megpróbálja megdönteni az egyórás kerékpározás világrekordját. Az olasz nyelvű, de svájci területen üzemelő RSI televíziónak nyilatkozva a RadioShack-Leopard csapat menedzsere, Luca Guercilena fogalmazta meg a sajtónak a versenyző elképzelését. A rekordkísérletre a svájci szövetség új versenyközpontjában, Grenchenben található pályán kerülhet majd sor - lévén az ilyen csúcsokat csak pályaversenyre alkalmas létesítményben lehet hivatalosan dönteni.

Cancellara még 2009-ben nyilatkozott először a témáról, akkor kifejtette, hogy "előbb-utóbb eljön a pillanat", amikor megpróbálja megdönteni az őt régóta izgató rekordot. A jelenlegi rekordot még 2005-ből egy moszkvai tekeréssel a cseh Ondrej Sosenka tartja 49,7 km-el. Az egyórás világcsúcs egy időben sok klasszis időfutam kerékpáros kereszttüzében volt, ám a rekorddöntések száma jelentősen csökkent azok után, amikor a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) betiltotta a könyöktámaszok használatát az ilyen jellegű kísérelteknél és Eddie Mercky 1972-ből származó 49,431 km-es rekordját - egyfajta új alaprekordként - helyezte vissza a vonatkozó csúcslista élére.

Holott addigra már sokan értek el több, mint 50 km-t egy óra alatt, igaz ők kivétel nélkül a kerékpáros szlengben "superman póz"-nak nevezett, könyöktámasztásos pozícióban tekerték végig az egy órát. Az UCI ezen döntését a brit Chris Boardman bánhatta a leginkább, aki 1996-ban Manchesterben 56,375 km-t tekert 60 perc alatt, ez azóta is a valaha volt "legjobb emberi teljesítmény". Hasonlóan törlésre került így a rekordlistáról Francesco Moser (1984), Graeme Obree (1993, 1994), Miguel Indurain (1994) vagy éppen Tony Rominger (1994) korábbi csúcsa is. Cancellara egyébként jelenleg a Tour of Austrián szerepel, a francia körversenyt pedig azért hagyja ki, mert idén az országúti világbajnokság a fő versenye, amelyen szeptember 29-én pedig szeretne újfent egyéni időfutam világbajnok lenni.