Sportpolitika

Jacques Rogge kínos bakija - királyról feledkezett meg

  • VNA

Bár Danka Bartekova tényleg fiatalon került be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai közé, mégsem ő a valaha volt legfiatalabb NOB-tag.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága ezen a héten a svájci Lausanne-ban ülésezik. A szerdai napon került sor a tavalyi londoni játékokon a NOB-tagok közé beválasztott négy sportoló hivatalos beiktatására is. Ezen alkalomból a szervezet hamarosan távozó belga elnöke, Jacques Rogge mondott méltató beszédeket. A szlovák sportlövő, Danka Bartekova kapcsán Rogge kiemelte, hogy 28 évével ő lett minden idők legfiatalabb tagja a NOB-nak.

Egy nappal később aztán kiderült, hogy még a nemzetközi olimpiai mozgalom első embere sem tévedhetetlen, ráadásul éppen saját egykori sportágának egy képviselőjéről, feledkezett meg. Az 1960-as olimpián a vitorlázás sárkányhajó kategóriájában aratott olimpiai győzelme után három évvel, alig 23 éves korában ugyanis NOB tag lett a görög trónörökös, Konstantin. Királyi címéről és ezzel párhuzamosan NOB-tagságáról is később, 1973-ban mondott le. Testvére, Zsófia a jelenlegi spanyol király, János Károly felesége.