FIFA

Irak futballválogatottja megint nem játszhat hazai földön

  • MTI

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ismét megtiltotta az iraki válogatottnak, hogy hazai pályán vívjon mérkőzéseket.

A FIFA csütörtöki közlése szerint biztonsági megfontolásból döntött így, miután újfent veszélyesre fordult a helyzet a közel-keleti országban. A tilalom közvetlen kiváltója az a keddi pokolgépes merényletsorozat volt Bagdadban, amelyben legkevesebb 49 ember vesztette életét, és több mint százan megsebesültek. Az autókba rejtett robbanószerkezetek néhány perc eltéréssel léptek működésbe az iraki főváros különböző negyedeiben. Bagdadon kívül más városokban is pokolgépes robbantások történtek, amelyekben egy ember meghalt, három pedig megsebesült. Irakban az év eleje óta általában is jelentősen megnőtt az erőszakcselekmények száma. Az ENSZ adatai szerint csak az elmúlt három hónapban több mint 2500-an vesztették életüket felekezeti harcokban az országban.

A FIFA 2011-ben hasonló meccstilalmat rendelt el Irakban, és a játékstopot csak idén márciusban oldotta fel. Az újabb szigorítás azt jelenti, hogy Irak válogatottja hazai pályára tervezett találkozóit kénytelen külföldön játszani, jelesül a katari fővárosban. Várhatóan Dohában lesz kénytelen futballozni következő Ázsia Kupa-selejtezőjén is, amelyet Szaúd-Arábia együttesével vív októberben.