NOB

Buenos Airesben lesz a 2018-as ifjúsági olimpia

  • MTI

Buenos Aires rendezheti meg a 2018-as nyári ifjúsági olimpiát - döntött csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Lausanne-ban tartott rendkívüli ülésén.

A döntést Jacques Rogge, a NOB elnöke jelentette be, hozzátéve, hogy az argentin főváros és riválisai, a skóciai Glasgow és a kolumbiai Medellín egyformán kiváló pályázatot nyújtottak be.

"Nincs kétségem afelől, hogy Buenos Aires nagyszerű helyszíneket biztosít majd ahhoz, hogy a világ legjobb fiatal sportolói összemérjék tudásukat és ízelítőt kapjanak az olimpiai értékekből" - idézte a NOB közleménye Rogge-ot.

A szavazás előtt a pályázó városok 15 percben prezentálták elképzeléseiket a testületnek. Az első körben Buenos Aires 40, Medellín 32, Glasgow pedig 13 voksot kapott. A második fordulóban Buenos Airesre 49-en, Medellínre pedig 39-en szavaztak.

A rendezésre eredetileg hat város, a döntő szakaszba kerülteken kívül a mexikói Guadalajara, a lengyelországi Poznan és a hollandiai Rotterdam pályázott, igaz, Poznan időközben visszalépett.

Az első nyári ifjúsági olimpiát - a 14-18 éves sportolók legnagyobb világversenyét - 2010-ben Szingapúr rendezte, jövőre pedig a kínai Nancsing ad otthont a korosztályos csúcseseménynek, amelyen 28 sportágban 3600 versenyző indul.