Szocsi 2014

Komoly terrorfenyegetés a téli olimpia ellen

  • VNA

Doku Umarov iszlamista szeparatista vezető hívta fel híveit arra, hogy terroristatámadással zavarják meg a szocsi olimpiát.

Szerdán komoly fenyegetést kapott a 2014-es szocsi olimpia szervezőbizottsága. Az iszlám szeparatisták vezetője, Doku Umarov ugyanis felhívta követőit arra, hogy hajtsanak végre terrorista támadásokat a jövőre a Fekete-tenger partján található üdülőhelyen sorra kerülő havas-jeges versenyek ideje alatt. Az Észak-Kaukázus régióban komoly befolyással rendelkező Umarov az orosz államelnöknek, Vlagyimir Putyinnak szeretne keresztbe tenni, ezért biztatott egy internetre feltöltött videóüzenetében az akciókra.

"Az oroszok olyan területen rendeznek olimpiát, ahol az őseink hamvai nyugszanak és ahol sok-sok muszlim halt meg. Ezt pedig mi nem engedhetjük meg" - mondta többek között Umarov. Az iszlamista vezető ellen széleskörű elfogatóparancs van érvényben, mivel őt tartják felelősnek a moszkvai repülőtéren 2011 januárjában elkövetett merényletért, amelyben 37-en veszítették életüket. Umarov kezét sejtik a háttérben a 2010 márciusi, a moszkvai metrót ért támadásért is, ahol pedig negyven civil áldozat hunyt el. A csecsen háborúkban "edződött" Umarov jelenleg a Szocsihoz meglehetősen közel található Észak-Kaukázus régió függetlenségéért küzd.

Az Al Kaida terrorista szervezet hálózatával is jó kapcsolatokat ápoló Umarov az egyik legkeresettebb bűnözőnek számít az orosz hatóságok számára, még akkor is, ha tavaly januárban arra kérte híveit, hogy civilek ellen több fegyveres támadást ne hajtsanak végre. "A Nemzetközi Olimpiai Bizottság biztos benne, hogy az orosz házigazdák mindent megtesznek a biztonság megszervezése érdekében. Sajnos az utóbbi évekből van negatív tapasztalatunk, mert az 1972-es müncheni és az 1996-os atlantai olimpián is volt már terrorista támadás. Tavaly a londoni olimpia előtt is hallottunk hasonló fenyegetésekről, de akkor végül szerencsére nem lett belőle semmi" - nyilatkozta a hírről egy Lausanne-ban tartott ülésen értesülő NOB szóvivő, Mark Adams.