NBA

Egy őrült draft margójára...

  • Barcsai Róbert

Múlt csütörtökön került sor az NBA 2013-as újoncbörzéjére, amely rengeteg meglepetést hozott. Azóta sokkal letisztultabbá vált a kép, így érdemes kivesézni a történteket.

NBA
Draft 2013 első kör
Választás Játékos Pozíció Csapat Egyetem/korábbi klub
1 Anthony Bennett PF Cleveland Cavaliers UNLV
2 Victor Oladipo SG Orlando Magic Indiana
3 Otto Porter SF Washington Wizards Georgetown
4 Cody Zeller PF/C Charlotte Bobcats Indiana
5 Alex Len C Phoenix Suns Maryland
6 Nerlens Noel C New Orleans Pelicans (elcserélve: Philadelphia) Kentucky
7 Ben McLemore SG Sacramento Kings Kansas
8 Kentavious Caldwell-Pope SG Detroit Pistons Georgia
9 Trey Burke PG Minnesota Timberwolves (elcserélve: Utah) Michigan
10 C. J. McCollum PG/SG Portland Trail Blazers Lehigh
11 Michael Carter-Williams PG/SG Philadelphia 76ers Syracuse
12 Steven Adams C Oklahoma City Thunder Pittsburgh
13 Kelly Olynyk C Dallas Mavericks (elcserélve: Boston) Gonzaga
14 Shabazz Muhammad SG/SF Utah Jazz (elcserélve: Minnesota) UCLA
15 Giannis Antetokounmpo G/F Milwaukee Bucks Filatlitikosz
16 Lucas Nogueira C Boston Celtics (elcserélve: Dallas, majd Atlanta) Estudiantes
17 Dennis Schröder PG Atlanta Hawks Phantoms Braunschweig
18 Shane Larkin PG Atlanta Hawks (elcserélve: Dallas) Miami (FL)
19 Szergej Karasev SG/SF Cleveland Cavaliers Triumph Ljuberci
20 Tony Snell SF Chicago Bulls New Mexico
21 Gorgui Dieng C Utah Jazz (elcserélve: Minnesota) Louisville
22 Mason Plumlee C Brooklyn Nets Duke
23 Solomon Hill SF Indiana Pacers Arizona
24 Tim Hardaway, Jr. SG New York Knicks Michigan
25 Reggie Bullock SF Los Angeles Clippers North Carolina
26 André Roberson PF Minnesota Timberwolves (elcserélve: Golden State, majd Oklahoma City) Colorado
27 Rudy Gobert C Denver Nuggets (elcserélve: Utah) Cholet Basket
28 Livio Jean-Charles SF San Antonio Spurs ASVEL Basket
29 Archie Goodwin SG Oklahoma City Thunder (elcserélve: Golden State, majd Phoenix) Kentucky
30 Nemanja Nedović PG Phoenix Suns (elcserélve: Golden State) Lietuvos Rytas Vilnius

 

Akik jól draftoltak...

Kétség sem férhet hozzá, hogy a legjobb draftot a Philadelphia 76ers könyvelhette el. Történt ugyanis, hogy a szinte minden mock drafton (draft előzetes) első helyen lévő Nerlens Noel egészen a hatodik helyig csúszott, ahol a New Orleans Pelicans el is vitte őt. Ekkor a Sixers Noelért, illetve a Pelicans jövőévi első körös draftjogáért cserébe felajánlotta a karrierje eddigi legjobb szezonját futó Jrue Holidayt, amelyet a New Orleans vezetősége el is fogadott. Később Holiday pótlására a 11. helyen a Philly megszerezte Michael Carter-Williamst. Összegezve tehát a közönségkedvenc irányítóért cserébe a Sixers kapott egy potenciális 1/1-est, illetve egy olyan draftcetlit, amely könnyen lehet, hogy jövőre a TOP3-ba vagy a TOP5-be is beférhet a lotteryn, ami a következő újoncbörzén szó szerint aranyat érhet, ráadásul a távozó Holiday posztjára is érkezett erősítés.

A korábban a legbiztonságosabbnak tartott választás az Orlando Magicé lett, hiszen a floridai együttes draftolta Victor Oladipót. Egy újjáépülő csapatnál, ahol a magas posztokon komoly potenciállal bíró játékosok találhatók, Oladipo teljesen logikus választás, ráadásul túl sok kockázatot nem vállalt vele a vezetőség.

Szinte biztosra lehetett venni, hogy amennyiben Otto Porter elérhető lesz a harmadik draftcetlivel, a Wizards lecsap rá. Végül így is történt, ezzel a vezetőség sikeresen betömte a kiscsatár poszt tátongó ürességét. A következő szezon üde színfoltja lehet majd a Wall-Beal-Porter trió, feltéve, ha a sérülések nem szólnak közbe.

Hasonlóan a Wizardshoz, a Kings is elérte célját. A Sacramento vezetősége megszerezte azt a Ben McLemore-t, akiért akár cserélni is hajlandóak lettek volna, ám végül erre nem volt szükség. A Kansas egyetem fiatalja kiválóan dob, atletikus, így minden bizonnyal jó helye lesz a sacramentói fiatalok között.

Érdekes holtszezon elé néz a Utah Jazz, ami egyértelműen az újjáépítés fázisához ért. A nyáron minden bizonnyal távozó Al Jefferson és Paul Millsap (arra azért van némi esély, hogy legalább az egyikük maradjon Salt Lake Cityben) átadja a helyét a Kanter-Favors duónak, és valószínűleg ez a sors vár Mo Williamsre is. Irányítóposztra ugyanis sikerült megszerezni Trey Burke-öt. Hab a tortán, hogy erősödött a magasemberek szekciója is, mivel Rudy Gobert, a francia tehetség is a Jazzhez került.

A Burke-féle cserében résztvevő másik együttes, a Minnesota is jó helyzetbe hozta magát. Burke-ért cserébe ugyanis érkezett Shabazz Muhammad és Gorgui Dieng. Előbbit egy-két évvel ezelőtt még az első három hely valamelyikére várták, azonban hozzáállása és önzősége miatt sokat csúszott. Ennek ellenére, ha valaki gatyába tudja rázni őt, akkor az is előfordulhat, hogy sikerül kihasználni a benne rejlő potenciált. Utóbbi újonc, azaz Dieng inkább a védekező oldalon lehet majd hasznos.

Akik nagy kockázatot vállaltak...

Nem túlzás azt állítani, hogy a legnagyobb kockázatot ezen a drafton a Milwaukee Bucks együttese vállalta. Giannis Antetokounmpo draftolása a 15. helyen ugyanis óriási baklövés lehet, de természetesen az is benne van, hogy idővel a wisconsiniak egyik legjobb játékosává válik. A mindössze 18 éves játékos az előző szezont a görög másodosztályban (!) töltötte, illetve korának megfelelően a Filatlitikosz juniorcsapatában is szerepelt (ami egyébként az ötödik vonalat képviseli). Finoman fogalmazva tehát óriási váltás előtt áll Antetokounmpo, akinek nevétől már most retteghetnek az amerikai kommentátorok.

Ha nem is óriási, de meglehetősen nagy kockázatot vállalt a Cleveland Cavaliers is azzal, hogy nem Noelt, esetleg egy másik magasembert, hanem Anthony Bennettet vitte el az első helyen. Bennett alapvetően erőcsatár, azonban a 2011-es draft 4. választottja, Tristan Thompson is éppen ezen a poszton játszik, így aztán érdekes lesz, hogy mire megy egymás mellett a két fiatal. Bennett ráadásul védekezésben sem tartozik a legjobbak közé, ami szintén elmondható az orosz tehetségről, Szergej Karasevről...

Cody Zellert draftolni a negyedik helyen szintén bátor húzás volt a Bobcatstől. Itt viszont elsősorban az jelenti a problémát, hogy  az előzetesen magasabban rangsorolt Nerlens Noel, illetve Alex Len is elérhető volt, Jordanék azonban Zeller mellett döntöttek, elmondásuk szerint azért, mert meggyőzte őket a fiatal támadójátéka...

NAB Draft Class 2013