Wimbledon

Djokovics mentálisan leiskolázta Berdychet, Del Potro szárnyakat kapott a sérüléstől

Az első helyen kiemelt Novak Djokovics három szettben legyőzte Tomás Berdychet a wimbledoni nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjében. A hetedik kiemelt cseh irányította az első szettet, de a rövidítésben nem bírta el a nyomást, a második játszmában hiába volt dupla brékelőnyben, ez sem volt elég a világelső szerb ellen. Djokovics ellenfele Juan Martín Del Potro lesz az elődöntőben, az argentin ijesztő kezdet után szintén három szettben búcsúztatta a spanyol David Ferrert.

Berdych egyből agresszíven lépett fel, bár így is nehézkesen hozta adogatását, az első játékban két bréklabdát kellett hárítania. A folytatásban aztán könnyedebben hozta szervagémjeit a cseh, de 4:4-nél ismét bréklabdákat kellett hárítania. Berdych irányított, szinte tökéletesen játszott, de fogadóként nem tudott nyomást gyakorolni a világelsőre, rövidítésbe torkollott a szett. A tie-break hasonlóan kiélezett volt, de az addig jól teniszező Berdych keze megremegett, Djokovics nem hibázott, és behúzta a játszmát.

Úgy tűnt, Berdych szintet tudott emelni az első szetthez képest, a másodikban villámrajtot vett, dupla brékelőnybe került. A negyedik gémben a székbíró csúnya hibát vétett, ami megzavarta a hetedik kiemeltet, a labdamenetet újrajátszották, és a cseh elveszítette adogatását. A szerb 3:2-re felzárkózott, sőt, ismét brékelt és kiegyenlített. Innentől Djokovics villogott, 5:4-nél ismét fogadóként nyert gémet, és egy szettre került az elődöntőtől.

A harmadik felvonásban még kevesebb ellenállást mutatott a 2010-es döntős, fejben már feladta a mérkőzést, mindössze három játékot nyert. A mentálisan szokás szerint kőkemény Novak Djokovics 2 óra 15 perc alatt legyőzte a fejben megint összeomló Tomás Berdychet.

A Djokovics-Berdych csatával egy időben zajló negyeddöntőn a nyolcadik kiemelt Juan Martín Del Potro a meccs legelején megcsúszott a füvön, és óriásit esett, sokáig ápolták amúgy sem százszázalékos térdét, de vállalta a folytatást. Sőt, a bajnál sokkal nagyobb volt az ijedtség, az argentin kétszer is elvette a spanyol adogatását, és 6:2-re nyerte a szettet.

A második felvonás szorosabb volt, aztán 5:4-nél a nyolcadik kiemelt ismét brékelt, amivel a játszmát is behúzta (6:4). A harmadik játszma volt a legkiélezettebb, nem volt brék, a rövidítésben Del Potro nem engedte ki kezéből a meccset. A 24 éves dél-amerikai karrierje során először jutott a négy közé az All England Clubban.

Eredmények, férfi egyes, negyeddöntő:
Djokovics (szerb, 1.)-Berdych (cseh, 7.) 7:6 (7-5), 6:4, 6:3
Del Potro (argentin, 8. -Ferrer (spanyol, 4.) 6:2, 6:4, 7:6, (7-5)
 
Később:
Janowicz (lengyel, 24.)-Kubot (lengyel)
Murray (brit, 2.)-Verdasco (spanyol)