Tour de France

Csak a verseny után hozzák nyilvánosságra a doppingjelentést

A Tour de France hajrája miatt egy héttel eltolják a francia szenátus által doppingügyekben elvégzett jelentés publikálását.

Eredetileg július 18-ára ígérte a francia szenátus doppingellenes bizottsága azt a jelentést, amely a korábbi francia kerékpáros körversenyek során levett minták újraelemzését tartalmazza. A jól értesültek már ugyan korábban is szivárogtattak ki információkat a jelentésből (amely Laurent Jalabert szakkommentátori állásába is került), de véglegeset és biztosat egyelőre még senki nem tud. És nem is fog tudni egy ideig, lévén a bizottság szerdai döntése értelmében a jelentés nyilvánosságra hozatalát eltolják néhány nappal (július 24-ére), annak érdekében, hogy a jelentés ne vonja el a figyelmet az előtte három nappal befejeződő 100. Tour de France hajrájáról.

A szenátus által felállított vizsgálóbizottság munkájában elsősorban a kilencvenes évek végén népszerű EPO nevű doppingszer nyomainak kutatása állt, amely egyes források szerint Jalabert mellett a '98-as francia körversenyt megnyerő, kilenc éve kokain túladagolásban elhunyt Marco Pantani nevét is besározhatja.