Hegyikerékpár

Kilencedik világbajnoki címét szerezte a 40 éves norvég

  • VNA

Az ausztriai Kirchbergben rendezték a hegyikerékpárosok maraton világbajnokságát, melyen a népes mezőnyben magyar versenyzők is rajthoz álltak.

Úgy tűnik, hogy 40 éves korában sem látszik fáradni a norvég Gunn-Rita Dahle Flesja. A Multivan Merida Biking Team norvég versenyzőnője az ausztriai Kirchbergben kilencedik vb-aranyát nyerte, ami egyben az ötödik maraton világbajnoki címe. A felnőtt férfiak versenyében a svájci Christoph Sauser nyert. A magyarok közül Blazsó Márton 58., Buruczki Szilárd 93., Búr Zsolt 105.; Dósa Eszter 46., Orosz Anita 48., míg Cseh Veronika 53. lett. 

Az Ausztriában rendezett maraton világbajnokságon a hölgyeknek 85 kilométert kellett teljesíteni, eközben 3700 méter szintkülönbséget megmászva, június végéhez képest igencsak zord időben. A norvég csapat összedolgozott, Kristin Aamodt és Borghild Loevset készítették elő a terepet Gunn-Ritának, már az első kilométerektől kezdve kemény tempót diktálva, a Multivan-Merida versenyzője pedig az első hegyen magára is hagyta ellenfeleit.

„A taktikánk egyértelmű volt, döntő támadást akartam indítani már az első, hét kilométer hosszú emelkedőn Choralpe felé, mivel a maraton specialistáknak általában több idő kell, hogy rátaláljanak a ritmusra. Az elképzelés tökéletesen bevált, el tudtam szakadni egyedül, és vezető pozícióból kontrolláltam tovább a versenyt” - mondta a célban Dahle, aki közel két perc előnnyel érte el Choralpét legközelebbi üldözőjével, a brit Sally Bigham-mel szemben. Ez az előny néha fél perc közelébe is csökkent, így azért a norvég hölgynek keményen kellett hajtania.



„A pálya extrém volt, a meredek emelkedők és lejtők igazán kimerítőek, az egész verseny sziklamászáshoz hasonlított. De tudtam, hogy az ellenfelek ugyanúgy szenvednek, így az energiapótlásra koncentráltam, hogy ne éhezzem el a hidegben.” Az utolsó lejtőn Gunn-Rita mindent beleadott, és előnye közel négy percre nőtt a négy és fél órás versenyen.

„Az ötödik maraton-világbajnoki cím megszerzése az egyik legfőbb célom volt a szezonban, kihagytam a cross-country Európa-bajnokságot is, hogy a lehető legjobb formában érkezzem ide” – mondta Dahle a verseny után. „Amikor láttam, hogy a 40-es rajtszámot kaptam, úgy gondoltam, ez jó kabala lehet. Néhány éve kitűztem egy célt, hogy az első nő legyek, aki 40 évesen is világbajnoki címet tud szerezni. Hihetetlen, hogy sikerült ezt megvalósítani.”  Gunn-Rita Dahle Flesja tavaly szintén rekordot állított be, hiszen Julie Furtado '90-es években elért szakállas csúcsát, a 28 világkupa-győzelmet sikerült kiegyenlítenie.

Hegyikerékpáros maratoni világbajnokság - 2013
Eredmények, férfiak:
1. Sauser Christoph (svájci) - 4:30.13
2. Lakata Alban (osztrák) - 4:30.17
3. Paez Leon Hector Leonardo (kolumbiai) - 4:33.25
…58. Blazsó Márton - 5:13.14
..93. Buruczki Szilárd - 5:40.54
..105. Búr Zsolt - 5:58.41
 
Eredmények, nők:
1. Dahle Flesjaa Gunn-Rita (norvég) - 4:35.30
2. Bigham Sally (angol) - 4:39.18
3. Süss Esther (svájci) - 4:42.49
..46. Dósa Eszter - 6:00.07
..48. Orosz Anita - 6:16.55
..53. Cseh Veronika - 6:35.22