Tour de France

Froome és Contador is elégedett a csapatidőfutammal

A francia kerékpáros körverseny mindkét favoritja úgy véli, hogy számára megfelelően alakult a nizzai csapatidőfutam.

A Tour de France negyedik szakaszát rendezték meg kedden, ahol a rekordsebességet elérő ausztrál Orica együttese győzött. Ennek megfelelően a Nizza környékén megrendezett 25 km-es csapatidőfutam után az ő versenyzőjük, az ausztrál Simon Gerrans vette át az összetettben vezetőnek járó sárga trikót. Az összetettbeli sikerre esélyesek persze nem az első héten szoktak csúcsformában tekerni, ilyenkor főleg arra figyelnek csak, hogy "látótávolságon" belül maradjanak. Ennek megfelelően a két favorit, a brit Chris Froome és a spanyol Alberto Contador csapatai is arra figyeltek hogy "vezérüket" pozícióban tartsák.

A spanyol kerekes előzetesen azért félt a keddi etaptól, nehogy a Saxo-Tinkoff csapat túl nagy időhátrányt kapjon a Froome által fémjelzett Team Sky-tól. Utóbbi csapat viszont azért várta izgatottan a nizzai futamot, mert szerette volna óvatosan "elkerülni", hogy megnyerje a szakaszt, a sárga trikó korai megszerzése ugyanis talán túl nagy terhet jelenthetett volna számukra a Tour első hetében.  A kétszeres Tour győztes Contador hat másodpercet veszített az első összetettbeli sikerére hajtó Froome-al szemben, a Saxo végül negyedik lett, hajszállal a Sky mögött, így tulajdonképpen mindkét klasszis elégedett lehetett a keddi menettel.

"Nagyon boldog vagyok, hogy így alakult a verseny. Csak három másodpercet kaptunk az Orica GreenEdge csapattól, ami tökéletes pozíció számunkra a folytatáshoz. Nincs szükségünk a sárga trikó okozta plusz feszültségre és nyomásra. Nekem személy szerint jól ment a mai napon, többször is hosszasan tekertem elől az időfutamon, így a hegyeken is jó formában lehetek" - mondta Froome. "Számunkra is jól alakult a keddi nap. Természetesen jobb az, ha az ember nyer, de ha megnézzük az összetett versenyt, akkor látjuk, hogy még nincsenek lényeges különbségek" - tette hozzá Contador.

Mindkét favorit most elsősorban csapattársa miatt aggódhat, a Sky-os Geraint Thomasnak ugyanis kisebb repedése van a medencecsontjában, ezért nagy fájdalmak közepette tekerte végig a távot, a Contadort segítő spanyol Benjamin Novalnak pedig elszakadt egy ín a kezében, miután véletlenül ütközött egy néző által túlságosan benyúló kamerával. A csapat kedd esti közleménye szerint Noval a sérülés ellenére várhatóan végig tudja tekerni a Tourt, igaz a francia körverseny zárása után meg kell majd műteni.