Tour de France

A dánok tovább kapargatják Tour-győztesük doppingmúltját

Hiába dolgozik már évek óta csapatvezetőként a '96-os Tour de France győztes dán Bjarne Riis, így is gyakran kell tanúskodnia korábbi doppingügyekben.

A Saxo-Tinkoff kerékpáros csapat vezetője, a dán Bjarne Riis meglepő módon távol maradt az idei francia körverseny első szakaszaitól, a Tour de France 1996-os győztese azonban hétfőn már feltűnt a korzikai harmadik szakasz ajacciói rajtjánál, ahol érdekes információkat osztott meg a rá vadászó dán újságírókkal. A 49 esztendős Riis elismerte ugyanis, hogy a dán doppingellenes ügynökség vizsgálatot indított ellene, amelynek célja az, hogy megnézzék, annak idején ő milyen kapcsolatban volt Tyler Hamiltonnal, Jan Ullrichhal és Laurent Jalaberttel, akik az utóbbi években egyaránt doppingügyekbe keveredtek.

Riis gondterhelt arca érthető, hiszen sokfelől támadják a korábbi dopping ügyek miatt - Fotó: cyclingnews.com

A saját doppingolásának (az akkori slágerterméket, az EPO-t szedte ő is) tényét 2007-ben elismerő Riis saját bevallása szerint nem az újonnan felélesztett ügy kirobbanása miatt maradt távol az idén 100. kiírását ünneplő Tour rajtjától, hanem csupán azért, mert gyermekeivel nyaralt a hétvégén. Riis "sötét múltja" miatt sokan úgy gondolják, hogy nem méltó arra, hogy egy olyan kaliberű csapatot vezessen, mint a Saxo. "Az embereknek megvan a joguk ahhoz, hogy azt mondják, hogy nincs helyem a sportágban. Én viszont azt gondolom, hogy az elmúlt években sokat tettem a kerékpározásért. Jogom van hozzá, hogy itt legyek a Touron, hiszen továbbra is tenni akarok a sportágért" - nyilatkozta a sportágban közismert cyclingnews.com portálnak a dán ex-kerekes.

A portál ugyanakkor úgy tudja, hogy "házon belül" Riis már lépéseket tett abba az irányba, hogy átszervezze a csapat menedzsmentjét arra az esetre, ha mégis eltiltanák őt a csapatvezetői feladatok elvégzésétől. A hír azért is érdekes, mert a Saxo-Tinkoff csapatában teker az idei Tour de France egyik nagy esélyesének tartott spanyol Alberto Contador.