Ausztrál foci

A csapatkapitány borította tovább a "dopping-bilit"

  • VNA

Eddig sem volt kis kavarodás az Essendon Bombers ausztrál foci csapata körül, Jobe Watson doppingolást beismerő nyilatkozata után viszont már komolyabb szankciók jöhetnek.

"Igen, bevallom, szedtem az AOD-9604 névre hallgató szert!" - ez a kijelentés tartja lázban egy hete az ausztrál foci szurkolókat. Az ominózus mondat Jobe Watson száját hagyta el, amely teljesen más dimenzióba helyezte az Essendon Bombers ausztrál futball klub ellen már tavaly ősz óta tartó doppingvizsgálatot. A csapatkapitány kvázi beismerő nyilatkozata - amelyben fenntartja azon véleményét, hogy nem tudott róla, hogy a neki beadott szer tiltólistás lenne - után ugyanis már nem csak arról szól a történet, hogy az ausztrál doppingellenes ügynökség (ASADA) vizsgálja a klub körüli helyzetet, hanem világossá vált, hogy valóban konkrét vétséget követtek el a Bombersnél. Az ominózus anyag ugyanis szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltó listáján (így a világ semelyik szegletében sem használható legálisan), sőt mi több, nem is szerepel az emberi fogyasztásra - akár terápiás, akár gyógyászati céllal - engedélyezett termékek között.

Jobe Watson a 2012-es alapszakasz legjobbjának járó elismeréssel, a Brownlow-medallal

Az  ötödik kontinens sportéletét alapjaiban megrengető ügy még 2012 őszén robbant ki, amikor sorra láttak napvilágot olyan hírek, amely szerint a klub tudatosan és szisztematikusan az érintettek tudta nélkül (!) adott meg nem engedett teljesítményfokozó szereket a játékosoknak. Aki ismeri az igencsak komoly fizikai igénybevétellel együtt járó sportágat (hazánkban az Eurosport2 közvetít rendszeresen mérkőzéseket), az tudja, hogy ebben a játékban hatványozottan jelen van a sérülésveszély, a hetenkénti fordulók miatt pedig a regeneráció is komoly orvosi teljesítményt igényel. A tiltott teljesítményfokozó szerek használata - a sportvilág jelenlegi helyzetét, tendenciáit figyelembe véve - nem is lenne olyan nagy meglepetés, annak mértéke és szervezett keretei ugyanakkor még az amúgy toleráns ausztrálokat is meglepték.

A futball liga (AFL) vezetői az ügy kirobbanása óta próbálják kezelni a helyzetet, de a "még tart a klubnál a vizsgálat és a játékosok meghallgatása, így nem tudunk többet mondani" nyilatkozatoknál többre egyelőre nem futotta tőlük. A Bombers játékosok közül elsőként megszólaló Watson nyilatkozata viszont már az AFL vezetőit is konkrétabb lépésre kényszeríti majd. Annál is inkább, mert Watson az Essendon csapatkapitánya - édesapja, Tim Watson is a sportág legendája - nem mellesleg ő kapta meg a 2012-es évad legjobbjának járó elismerést, az ún. Brownlow-medalt is. Azt nem mondhatjuk, hogy a bejelentés óta a közönség soraiban népszerűbbé vált volna a Bombers sztárja, erre jó példát szolgáltat a múlt heti meccs Perthben, ahol az AFL 14. fordulójában a West Coast Eagles szurkolói Watson minden egyes labdaérintését kifütyülték.

Ez persze még mind semmi ahhoz képest, ami a csapatra és személy szerint akár Watsonra is vár. Az AFL vezetői ugyanis már a Bombers draft jogainak megnyirbálását, esetleges - minimum hat hónapra szóló - eltiltásokat is kilátásba helyeztek, sőt egyes vélemények szerint még az Essendon idei play-off szereplését veszélybe sodró pontlevonás is szóba kerülhet. A történet pikantériája, hogy az ausztráloknál az alapszakasz legjobbjának járó elismerés nem csupán ún. MVP-díj, hanem a legjobb és legsportszerűbb játékosnak (best and fairest) járó elismerés, így Watson a szakmai vélekedések szerint bármennyire is a 2012-es évad alapszakaszának legjobb játékosa volt, a legsportszerűbb titulust a doppingolás nyilvános elismerése után aligha tarthatja meg.

Jobe Watson a pályán is igazi vezéregyénisége az Essendon Bombersnek

Kérdés persze az is, hogy az extrém fizikai igénybevételéről közismert - sokszor gladiátorok harcára hasonlító -  játékban (ahol a doppingolás kérdését pár évvel ezelőttig meglehetősen engedékenyen kezelte a liga és a közvélemény is) vajon csak az Essendon alkalmazott-e csoportos-doppingolást? Vagy az évek múltával a kerékpárosokhoz hasonlóan itt is elterjed-e a "lebukás-kór" és sorozatban buknak-e majd le az eddig bálványként kezelt játékosok?