Konföderációs Kupa

Brazília elszédítette Spanyolországot a lapok szerint

  • MTI

Írásos üzenetben gratulált a labdarúgó Konföderációs Kupát ismét megnyerő brazil válogatottnak és az edzői stábnak az ország elnöke.

Az elmúlt napok tüntetései által megviselt Dilma Rouseff a világ- és Európa-bajnok Spanyolország elleni, a Maracana Stadionban rendezett vasárnap esti döntőn személyesen nem volt jelen. Rouseffet a június 15-i megnyitón hatalmas füttykoncert fogadta.

Az első kommentárok szerint Brazília valósággal elszédítette Spanyolországot. A brazilok kilencven perces "álomfocival" a jövő évi, ugyancsak brazíliai világbajnokság fő esélyesévé léptek elő - hangzottak az értékelések, amelyek szerint a labdarúgás új hőseinek tekintett spanyoloknak egyetlen percig sem volt esélyük.

A szakértők a torna legjobb játékosának egyhangú szavazással a brazil csodacsatárt, Neymart választották. A legjobb góllövőnek járó arany cipőt öt találatáért a spanyol Fernando Torres vehette át. A torna legjobb kapusává a brazil Júlio Césart választották, míg Spanyolország a torna legszabályosabban játszó együttesének címével vigasztalódhatott.

A brazilok trénere, Luiz Felipe Scolari a győzelem után szerényen nyilatkozott. Utalt arra, hogy a vasárnap esti döntőben sikerült ugyan legyőzni a világbajnokot, de hozzátette, hogy a jövő évi világbajnokság jóval nehezebb lesz. Azt ugyanakkor örömmel könyvelte el, hogy a brazilok most több önbizalommal rendelkezhetnek, amire égetően szükség volt.

A 3-0-ás vereséget szenvedő spanyolok trénere, Vicente Del Bosque a brazil csapat győzelmét teljesen megérdemeltnek nevezte. "Nincs mit magyarázkodni, a brazilok minden tekintetben jobbak voltak" - jelentette ki Del Bosque.

A brazil válogatott sorozatban harmadszor, összességében pedig negyedszer nyerte meg a labdarúgó Konföderációs Kupát.

A döntővel egy időben Rio de Janiróban a Maracana Stadion közvetlen közelében mintegy 5000-en tüntettek a korrupció, illetve a gazdasági visszaélések ellen. Egy héttel korábban a brazil városban még mintegy 300 ezren tüntettek Dilma Rouseff kormánya ellen. A döntő biztonságára egyébként több mint 10 ezer rendőr, illetve biztonsági alkalmazott ügyelt.

[1373442] 2013-07-01 00:00:00 Brazília - Spanyolországx;